keskiviikko 11. elokuuta 2021

Tuli taas hankittua…

 Ja niinhän tässä taas kävi että haave makeakirsikasta oli toteutettava. Toteutus kävi tuttuun tyyliini. Ensin ahkeraa googlettelua eri lajikkeista. Kriteereinä siis tietenkin talvenkesto vyöhykkeellä III ja kyky jonkinlaiseen itsepölytykseen. Kirsikoiden keltainen väri olisi ollut myös erittäin kiva lintuja ajatellen kun eivät kuulemma niistä kiinnostu mutta riittävän kestävää makeakirsikkaa ei nyt tunnu olevan olemassa joten punaiseen piti tyytyä. Murehdin sitten marjojen suojausta linnuilta kun sen aika joskus olisi. Iputj kuitenkin täytti muut kriteerit osittain itsepölyttyvänä  ja talvenkestollaan I-III(IV). Kun sopiva lajike oli löytynyt oli seuraava tehtävä sitten löytää jostain hankittavissa oleva puun taimi. Montaa vaihtoehtoa ei  jäänytkään kun joko taimet olivat loppu tai kuljetus postilla ei onnistunut. Puutarhatalo Sydänmaa kuitenkin myi ja jopa toista päivää ;) mietittyäni päädyin tilaamaan vaikka kuljetuskustannukset olivat äkkiseltään varsin kalliit. Pari perennaa piti kaverina sitten tilata muka taimien hankintahintaa tasaamaan. Taimihankinnoissa en kuulu malttavaisimpiin. Mutta kun satoon saattaa mennä muutamakin vuosi niin kovin mielellään aloittaisi kasvattamisen jo heti kun sopiva löytyy. Puu taimikavereineen saapui tänään siististi pakattuna. Paikan katsoin kirsikalle jo sunnuntaina ja kaivoin jälleen melkoisen ison kuopan saadakseni riittävän multatilan 3-6 -metriseksi kasvavalle puulle.

Siinä Iputj nyt on raparperin vieressä.  Myönnettäköön että vähän lähelle tuo tuli omenapuita mutta riittävän aurinkoisia paikkoja ei ollut liikaa tarjolla eikä isoksi kasvavaa puuta kehdannut ihan keskellä nurmeakaan sijoittaa. Vasemmanpuoleinen omenapuu todennäköisesti on muutenkin kuolemassa lähitulevaisuudessa rungon halkeamansa vuoksi joten tilaa vapautunee.

Omenapuun runko on tosiaan läpi halki ja näyttää sekä tuntuu siltä että taitaa olla jo lahovikaa. Näinköhän enää ensi keväänä herää eloon.

Kirsikka näytti varsin virkeältä taimelta. Pohdintaa kuitenkin tuottaa tuo kaksihaarainen runko joista vasemman puoleinen on kasvatettu selvästi korkeammaksi. Kellään pikavinkkiä kannattaako/ uskaltaako tuo lyhyempi haara leikata? Ja jos leikataan niin mikähän olikaan se suositeltavin leikkausaika?

Viikonlopun kaivuutalkoista vielä kuva. Aioin ensin tehdä paikan kokonaan tuohon perunamaana toimineelle multa-alueelle. 50 cm:sta löytyi kuitenkin järjettömän iso kivi joten jouduin laajentamaan kaivuuta rinnettä kohti. Kuoppa oli noin 80-100cm leveydessä ja syvyyttä noin 80cm paitsi kolmannes jäi kiven vuoksi matalammaksi. Toivon että multatila kuitenkin on riittävä kun syvempi osa rinnettä kohti tuli vähän leveämmäksi.

Sitten esittelen muut hankinnat

Kuukausimansikka (fragaria vesca) Yellow Wonder kokeiluun. 

Mansikka pääsi luumupuun juurelle.

Yellow Wonder ei väitetysti kiinnosta lintuja koska marjat jäävät keltaisen sävyisiksi. Rönsyjä tämä ei tee mutta satoajan pitäisi olla pitkä ja on siis monivuotinen. Saisikohan tätä myöhemmin jaettua.

Tarhasyysvuokko (anemone hybrida) Pamina pääsi kokeiluun. Vuodenaikaan nähden ei mitenkään häävin kokoinen taimi. Kukkia ei saata olla tänä vuonna luvassa. Toivottavasti ei käy niin että kasvattelen tätä syksyn kukkaakaan näkemättä ja sitten talvi vie.

Viimeisenä hankintana vähän erikoisempi vihervalkovuokko (anemone nemorosa) Monstrosa.

Monstrosan istutin metsäpenkin alueelle. Toivottavasti kukkisi jo keväällä.

Jos ei kukaan pikavinkkejä jaa makeakirsikan leikkaukseen niin selvittelen senkin ongelman puutarhurin parhaan apulaisen Googlen avulla. 😆. Koska kello alkaa olla paljon jätän kukkakuvat toiseen päivään. Onneksi kukkiakin vielä riittää.








2 kommenttia:

  1. Kirsikat muistaakseni leikataan samaan aikaan kuin luumutkin, eli loppukesällä/alkusyksyllä. Talvellakin kai jotkut suosittelevat leikkaamaan, jos en väärin muista. Ei kuitenkaan enää keväällä eikä missään tapauksessa alkukesällä.
    Toivottavasti 'Paminastasi' tulee pitkäikäisempi kuin minulla. Minä nimittäin kasvattelin sitä juurikin vain syksyn näkemättä edes kukan kukkaa :D
    Google on usein täälläkin paras puutarha-apuri. Voi kun se myös leikkaisi nurmikon ja kitkisi rikkaruohot :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän tuohon leikkausasiaan tutustuinkin jo ja näyttää kahdenlaista mielipidettä olevan. Tuo kevättalvi ja sitten loppukesä/syksy. Joka tapauksessa niin vähän kuin mahdollista kuitenkin. Vähän pelkään että Paminalle käy heikosti talvella etenkin oman innokkuuteni tai oikeastaan sen puutteen talvisuojauksiin tietäen. Sitten jotain muuta keväällä paikalle tai uusi taimi hankintaan.

      Poista