sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Syksy saapuu

 Syksy saapui ja samoin laiskotus puutarhaa kohtaan. Kuun vaihteessa saapui varsin painava laatikollinen sipuleja jotka pääosin odottelevat varastossa istutustaan. Eilen tosin tajusin tilanneeni myös muutaman syysmyrkkyliljan ja nehän piti lähteä kaivamaan kiireesti esille maahan laitettavaksi. Omaksi onnekseni sattui pitkä työpäivä juuri torstaille kun Lidlin sipulit tulivat myyntiin. Tokihan niitä piti vielä töiden jälkeen lähteä tutkimaan mutta valikoima oli jo melkoisesti vajentunut. Selvisin siis vain kolmella tulppaanipussilla. Aidosti tarvitsisin (no ainakin omasta mielestä) vielä noita pienia sipulikukkia. Uusiksi mennyt sadevesikaivon penkki ja kesällä perustettu metsän istutusalue mahduttaisivat ihan reilun määrän kukkia. Noissa kun ei mitään kovin korkeaa peittokasvillisuutta (ainakaan toistaiseksi) kasva niin tulppaanit saati monivuotiset narsissit eivät oikein sovellu koska esille jäävät ränsistyneet varret eivät ole kaunis näky.

Rysäytän tähän vielä kuvakavalkadia parilta viime viikolta kertyneistä otoksista. Onhan tässä pihassa vielä ihailtavaakin.

Syysleimut jaksoivat tänä vuonna pitkään. Nyt ilmojen viilentyessä alkaa kukinta osoittaa luovuttamisen merkkejä.

Sherbet Blend

Early Red

Sweet Summer Purple


Younique Bicolour kaveeraa punahattu Delicious Candyn kanssa

Punahattu Red Pearlin avautuvat kukat ovat varsin räväkän sävyisiä.  Vähän vanhemmat kukat kyllä omaani silmään jo nätimmät. Olkoon nyt tuossa ja katsotaan mitä talven jälkeen nousee.

Punahattu Sunseekers Redin kukat ovat iästään riippuen myös eri sävyissä, onneksi pinkimpään vivahtaen.

Tuoreempi kukka pinkimmässä sävyssään.


Punahattu Magnus ihanan tarhalyhtykärhö Princess Katen parina.


Päivänliljat lopettivat vasta tällä viikolle kukintansa. Syyskuulle jaksoivat heinäkuulta joten ihan pitkä ilo näistäkin vaikka yksittäin kukka ei päivää pidempään jaksa. Syksyn viileämmillä kukka näytti jaksavan toisenkin päivän puolelle kuihtumatta.

Canadian Border Patrol lienee tämä


Minstrel Boy

Entrapmentin viimeinen kukka 30.8.

Canadian Border Patrol sai kunnian kukkia viimeisenä päivänliljana 5.9.

Nimettömäksi jäävä mitä ilmeisimmin jonkun muun tilalle tullut vaihdokas. Aika keltainen etten sanoisi…

Keijunkukat ovat juuri nyt hienoimmillaan. Ihan nättejä kukkiakin osa on vielä tehnyt. Hyvin ovat kasvaneet kokoa keväästä. Taas seuraa jännitys talvituhoista.


Hortensia Early Harry on saanut melkoisen syysvärin.

Tarhaviinikärhö Pernille jaksoi tehdä syksyn kunniaksi kukan. Oliko kesän kuivuus tälle liikaa kun nuput kuivuivat ja kukinnan määrä jäi aika vaatimattomaksi.

Tupastiarella Wherryi päätti kukkia uudelleen perinteisemmän alkukesän kukintansa päälle.

Rio-mansikat innostuivat kosteammista keleistä ja aloittivat innokkaasti uuden kukinnan. Saa nähdä mitä ehtii kypsyä. 

Lopuksi otokset sipulihankinnoista. Ihan vielä en niitä istuttanut mutta keliennusteet näyttävät sen verran viileämmiltä että ehkäpä näitä uskaltaa alkaa istutella jo tässä syyskuun puolellakin jo. Tilauksesta laskin 160 kpl krookuksia, 170 kpl tulppaania, pikkutulppaaneja 40 kpl, hyasintti Erosta 10 kpl, 30 kpl narsissia ja 4 kpl syysmyrkkuliljaa. Onhan tuossa ihan istutettavaa. Hivenen huolta nyt herättävät muutaman viikon aikana ilmestyneet myyrän keot nurmella etteivät talven aikana vaan popsi vaivalla istuttamiani tulppaaneja suihinsa.

Lidlin tulppaanit White Parrot, Virichic ja Hemisphere.

Läjä leväytettynä varaston lattialle syysmyrkkyliljapusseja etsiessä.

Syysmyrkkyliljat (colchicum autumnale) Alboplenum ja Pleniflorum saivat paikat alppiruusu Royal Rosyn edestä. Istutus jäi syyskuun puolelle kun lukemani mukaan suositeltu jo heinä-elokuulla joten kukinta saattaa jäädä tältä vuodelta näkemättä.

Kesäkukkia en jaksa taaskaan kovin hoitaa mutta en ole niitä kompostiinkaan saanut aikaiseksi kärrätä. Ehtiihän tuota vielä syyssateissa sormet kohteessa puuhailla vai miten se meni? Viime viikonloppuna sentään silppuroitiin iso läjä metsän puolen siistimisestä syntyneitä oksia.10 kommenttia:

 1. Onpa Early Harryn syysväri huikea! Monenlaisia kukkijoita sieltä löytyy vielä näin syksyllä. Hyvää sunnuntaita ja alkavaa viikkoa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki hortensiat eivät saa syksyllä lehtiinsä näin hienoja sävyjä. Suurin osa on muuttanut lehtensä keltaiseksi jotka vielä lurpattavat ei niin koristeellisesti. Hyvää syksyä!

   Poista
 2. Sinulla on vielä kaunista ja runsasta kukintaa.
  Lidlin sipuleja on päästävä heti torstaina tutkimaan. Muuten saa katsella tyhjiä laatikoita. Tänä vuonna en ehtinyt torstaina kauppaan, joten sinne jäivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän harmitttelin kun oli tullut varattua pidempi työpäivä juuri sipulipäiväksi. Melkein aamusta olisi päästävä ostoksille jos ihan kunnon valikoimaa haluaa. Pienet sipulit olivat melkein kaikki lopussa ja vain muutama tylsempi laji jäljellä joten pariin tulppaaniin oli tyytyminen (mitä en edes ollut hakemassa kun noita aiemmin tilattuja jo riitti). Tänä viikonloppuna alkaa etenkin takapihalla näyttämään jo huomattavasti syksyisemmältä kun kuunliljat vaihtavat väriään keltaiseen. Kohta loppuu kukinta siis ja saa tyytyä haaveilemaan ensi keväästä.

   Poista
 3. Kauniita syyskukkijoita! Nuo punahatut ovat niin upeita. Minä järjestin torstaiaamupäivälle aikaa lidlissä käymiseen. Ehdin penkoa omat ostokseni juuri ennen mummolauman ryntäystä :D Valikoima oli minun makuuni vähän väärän värinen tänä vuonna. Valkoisia tai edes valkovoittoisia narsisseja ei ollut kahden kilon pusseissa ja niitä olisin juuri halunnut. Monta muutakin listallani ollutta sipulia jäi hankkimatta. Löytyi kuitenkin jotain mieluistakin.
  Syksyhän se väistämättä on saapunut ja koko ajan kylmenee. Eilen luovutin tomaattien ulkokypsyttelyn ja keräsin raakileet sisälle. Paprikaruukuista osan nostin jo aiemmin varaston puolelle ja eilen sitten loput. Saavat siellä kypsytellä satoaan. Juureksia on vielä kasvimaalla, jos nämä myrskytuulet eivät ole kiskoneet niitä juurineen ilmalennolle. Pahoin pelkään, että jotain tuhoja on tullut, puhaltaa nimittäin meidän pihan kannalta juuri pahimmasta mahdollisesta suunnasta. Toivottavasti teillä olisi tyynempää. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä teit juuri niin kuin olisi pitänyt ennen mummolaumaa. Käsi ovenkahvassa Lidlin aukeamista odottamaan :). Saattoi olla hyvä aika ottaa tomaatit jo sisälle. On täälläkin tuullut mutta onneksi kallio suojasi nurmipihaa isommilta tuulilta. Näyttäisi meillä olevan nyt otollinen hetki haravoida männynneulaset ennen isompaa lehtien putoamista kun tuuli tiputteli tehokkaasti irtoamisvalmiit nurmikolle. Saisi sitten silputtua lehdet nurmelle mutta pääsee neulasista.

   Poista
 4. Muistaisitko ensi keväänä postata noista punahatuista, miten hyvin kukin selvisi talvesta. Erityisesti Delicious Candy on tosi soma ja olisi kiva kuulla sen olevan kestävää sorttia.
  Ihana paketti varaston lattialla. Minullekin juuri tuli ilmoitus postiin saapuneesta lähetyksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta raportoin punahattujen kuulumiset keväällä. Onneksi tässä syksyssä on jotain kivaakin puutarhurille kun saa suunnitella kevään kukkaloistoa. Oma paketti olikin painava. Harmi kun joutuu tovin malttamaan paketin sisällön kanssa.

   Poista
 5. Toivottavasti saat nähdä syysmyrkkyliljojen kukintaa jo tänä vuonna. Hyvä määrä on istutettavaa myös kevääksi. Minä istuttelin jo paljon pikkusipuleita. Isot tulppaanit säästelen sitten myöhemmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän tuolla taktiikalla pohdin itsekin edetä. Hyvä kuulla että joku on uskaltautunut jo aloittamaan niin voi itsekin seurata perässä :) Pienempiä laitan maahan heti kun ehtisin ja tulppaanit varmaan lokakuun puolella.

   Poista