perjantai 29. maaliskuuta 2024

Kylvöesittely ja Koska kukkii -haaste

Nyt pitää jo kiireesti osallistua Koska kukkii -haasteeseen ennen kuin oikeasti puutarhassa alkaa jo tapahtua. Kiitos Kottikärryn kääntöpiirin Päivi ja tietenkin alkuperäinen haasteen tekijä Hiidenkiven Minna haasteesta. Viikolla on kallion iso kukkapenkki pariin otteeseen jo paljastunut lumesta taas jäädäkseen uuden lumipeitteen alle. Onneksi nyt lumisateet ainakin hetkeksi hellittivät ja kukkapenkki on taas paljaana. Yläpiha onkin jälleen ainoa sulanut paikka pihassa, alempana on täysi talvi.

Pientä puuhastelua olen sentään tulevaa puutarhakautta silmälläpitäen tehnyt ja tehnyt kylvöjä. Chilejä, kesäkukkaistutusten täytteeksi Diana ( Diascia barberae) Pink Queeniä ainakin riittävä määrä ja vielä talvikylvöt virittelin takakuistille. Näistä ensin esittely.

Helmikuun lopulla laitoin chilit kylvölautalle itämään. Siis styroxin kiedoin talouspaperiin ja kahvinsuodatuspussin päälle laitoin siemenet. Lautta vedenkeittimen kautta kiehautettuun (ja toki ensin jäähdytetyn) veteen kellumaan jotta ainakaan vedestä ei vääränlaista kasvustoa päätynyt siemeniä kiusaamaan. Chilejä idätän kolmea laatua. Tietenkään Inca Red Dropit (joiden toivon maistuvan samalta kuin vuosia sitten Amarillon annoksessa olen maistellut) eivät ainakaan toistaiseksi ole itäneet lainkaan. Muut lajikkeet Chinese Five Color ja Biquinho Vermelho valitsin ihan mausta tietämättä lähinnä ulkonäön perusteella.

Chinese Five Colorin alkuja on nyt mullassa kaksi ja Biquinho Vermelhoista yhden myös multaan viikko sitten siirsin.

Samalla koulin henkeä melkein pidätellen hennot Dianat. Yritin muka olla siemenissä säästäväinen mutta kyllä noita silti koulittua tuli 40 taimen alkua kun paikkoja riitti. Taidan joutua noita lahjoittamaan lähipiirille jos lähtevät toivotusti kasvuun koska jotain muutakin olisi kiva saada kesäkukkaistutuksiin sentään mahduttaa. Lisävaloa en ole laskuuttani laittanut näille ollenkaan, saunan lännen puoleisen ikkunan vieressä tuntuvat valo-olosuhteet vastaavan hyvä ettei kasvihuonetta, lämpöä hieman liikaa varmaan.

Dianat olin kylvänyt 2.3. kylvömultaan vermekuliitin kanssa. Aika nopeasti viikossa itivät.


Talvikylvöille ostin oman kannellisen muovilaatikon joka sängynaluslaatikkonakin tunnetaan. Porailin ilmanvaihtoreikiä laatikon seiniin. Onneksi laatikossa oli jo valmiiksi pieni halkeama josta syystä sainkin laatikon puoleen hintaan jo alennetusta hinnasta. Kylvettynä takarivissä vasemmalta pihastakin jo taimina tuttuja  Anemone multifida Rubra, lisää vuorijumaltenkukkaa värisekoituksena sekä Pulsatilla vulgaris Papagenon eli tuttavallisemmin kylmänkukkien siemensekoitus. Etualalla vasemmalta Lewisia (cotyledon Rainbow), palloesikot (Primula denticulata) sekä purppuraorvokki/labradorinorvokki (Viola labradorica).

Ja sitten itse haasteeseen. Valitsin nyt kevätkukkijoita tarkoituksella. Viime vuonna mitä pidemmälle kevät eteni sitä huonommin tahdoin enää muistaa haasteeseen valittuja kukkia päivittäin seurata kaiken muun kukkivan ohella. Nyt voin sitten myös pohtia miksi pitikään näin napakalla otteella siivota kuva-albumia loppuvuodesta koska niukassa olivat havainnollistavat kuvat, suurin osa siis viime vuoden blogikirjoituksistani uusiokäyttöön lainattu. Seuraavaksi veikkaukseni.

Ostin sinivuokko Rubran taimen Mustilan taimipäiviltä. Leikitään että tässä kuvassa on nyt se eikä tavallinen sinivuokko. Rubra kukkikoon 24.4.

Kalliolle istutetun rautatieomenapuun alla persiansinililjat 26.4.

Pink Delight valkovuokot kukkikoon 8.5.

Ilman kuvaa kerrottu Lumikki vielä yhdeksi veikkaukseksi 15.5. Ei aavistustakaan milloin oikeasti kukkii koska vasta viime vuonna keväällä sen istutin.

Ja kevään suurimpian ilonaiheita vielä perään. Selviytyjiä on bongattu mm. routaiseen maahan istuttamani Itoh-pionit paljastivat eläviä silmuja lumen alta ilmestyessään. Huh, ei mennyt investointi hukkaan

Tämän näyn pionien kasvattaja kyllä tuntee.

Mukavaa pääsiäistä ja keväisiä kasvien bongailuhetkiä muillekin puutarhureille.

9 kommenttia:

 1. Onnea kukinta-aika-arvioillesi! Ihan mututuntumalla näitä täytyy tehdä, kun keväät ovat kovin erilaisia. Onpahan yksi syy lisää kiertää puutarhaa.
  Hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tunnu meteorologit tietävän säätä edes viikon päähän joten melkoista arpapeliä näiden kanssa on kyllä veikkailla. Tällä suunnalla ei huolta vielä pääsiäisen aikaan aloittaa kukkabongailuja mutta nautitaan pääsiäisvapaista silti

   Poista
 2. Onnea täältäkin veikkaukseen ja hyvää pääsiäisen aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläkään kertaa en harmistuisi jos menisivät jo ennen veikkausajankohtaa kukkansa paljastamaan :)

   Poista
 3. Näppärä viritelmä lautaksi! Täytyypä kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut aiemmin tuollaista kokeillut. Kivan huoleton kun ei tarvitse huolehtia kastelusta. Kahdesti olen vain hieman lisännyt vettä astiaan, muuten ihan hoidotta pärjänneet. Ja säästyy tilaakin kun ainoastaan itäneet pääsevät multaan asti.

   Poista
 4. Kivat valinnat haasteeseen. Minun pionit ovat vielä ihan syvällä piilossa, joten ei ole tietoa, mitä niille kuuluu. Pidän peukkuja kylvöillesi ja pienille taimille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo itoh-juurakot tuottivat hieman päänvaivaa istutussyvyytensä kanssa kun silmuja on niin monella tasolla. Luulen ja toivon saaneeni syvyyden kuitenkin suht oikeaksi. Näkeepä ajoissa keväällä kuinka silmujen on käynyt.

   Poista
 5. Onnea arvauksiin! Ihanat lajit olet valinnut veikattavaksi. Onnea myös kaikille kylvöille ja taimille! Niitä sinulla onkin valtava määrä tulossa. Iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista