sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Taimihankinnoista kokemuksia

 Viime kesänä tein kasvihankintoja varmaan eniten koskaan, veikkaanpa että koskee myös tulevaa koska tuollaista määrää tyhjää istutusalaa ei vaan ole mahdollista enää saada. Ajattelinkin koota nyt postaukseen kokemuksiani kasvien hankinnasta ja erityisesti netistä tilaamisesta. Merkittävä määrä omista kasveistani kun on päätynyt kotiin postin kuljettamana koska paikallinen valikoima on varsin rajallinen perusperennoihin keskittyen. Itse olen mieluummin vähän tällainen keräilijä ja on kivaa löytää omaan pihaan jotain vähän harvemmin näkyvää. Välillä löytöjä on kuitenkin saattanut paikalliselta Hankkijalta tehdä.

Google ja puutarhojen nettisivut ovat olleet tämän puutarhurin paras apu. Suomen taimimyymälöistä olen tilannut jo vuosia eri paikoista. Netistä tilatessa bonuksena on rauha tutkia kasvien ominaisuudet koon, kukinnan värin ja kasvupaikkavaatimusten osalta toisin kuin taimikaupassa purkki kädessä seistessä ei välttämättä se kukinnan sävy kovin helposti ilmenekään ellei juuri kukassa ole. Toisaalta menettää mahdollisuuden valita taimipurkeista juuri se elinvoimaisimman näköinen ja parhaiten juurelta jo alkuja tekevä yksilö. Myös toimitus maksaa yleensä vähintään yhden taimen hinnan verran, puista voi joutua maksamaan useammankin kympin. Oma jännityksensä liittyy myös tialuksen seurantaan erityisesti ulkomailta mahdollisimman pikaista saapumista toivoessa. Kerran posti paketin on hukannutkin eikä 10 päivän seikkailu tiiviisti pakatussa laatikossa hyvää taimille tehnyt, reklamaatio siinäkin kyllä auttoi. Listaankin alle omat kokemukseni miten tilaaminen on sujunut plussilla ja miinuksilla jos niitä on ollut (tästä ei kukaan minulle mitään maksa joten kyseessä tosiaan ihan vain oma kokemus):

Kokemuksia Suomen tilauksista:

Viherlandian Viherkauppa, Mustilan puutarha:

    + melko mukava valikoima jota olen livenäkin päässyt lähes kerran kesässä tutkimaan, molemmista useamman tilauksen kokemus

    + yleensä nopea toimitus, taimet huolellisesti pakattu

    + taimien laatu ollut yleensä hyvä

Heikkisen kukkatarha:

    + edelliset huomiot pätevät

    - valikoima ei aivan yhtä laaja kuin edellisillä

Paratiisin taimitarha:

    + laajin valikoima käyttämistäni

    - taimien laadussa ollut hieman vaihtelua, viime kesänä esim tilaamani puut erinomaisen kokoisia, muutamia ei niin hyvinvoivia ja pieniä perennoja myös olen saanut joita en livenä olisi itse valinnut

    - välillä tilausten saapumisessa kestänyt yllättävän pitkään

Viherpeukalot

    + taimet yleensä edullisia

    -  taimia usein hankittava könttänä 3-5 kerralla eikä itsellä ole niin monelle paikkaa

    -  perennat usein pieniä joten varauduttava odottamaan valmiimpaa lopputulosta muutama vuosi. 1-2 v kuluttua kukintaikään päässeenä on useammankin kohdalla paljastunut väärä kukka josta vaikea enää reklamoida

Kodin kukat

    + suhteellisen edullisia taimia

    - taimet olleet pääosin pieniä, syksyllä tilattuja juurakkoja en ole saanut talven yli hengissä säilymään joten välttämättä ei tule täältä enää tilattua


Sitten ulkomaan tilauskokemuksiin. Google on minut useampaan johdattanut. Harrastan kasvien latinankielisillä nimillä googletusta koska haluan tutkia millaisia lajikkeita voisi olla kehitetty esimerkiksi hortensioilla, syysleimuilla, jouluruusuilla, syysleimuilla ja päivänliljoilla. Googlen kuvahaku on tässä oikein kätevä. Bongatessani jonkun kivannäköisen otan sen nimen ylös ja kohdennan haun suoraan sen nimelle. Jos Suomesta kyseinen kasvi löytyy hankin sen mieluiten tietenkin kotimaasta. Varsin usein kyseessä on kuitenkin jokin uudempi laji joka ei Suomeen asti ole ehtinyt. Silloin google on johdattanut minut jonkin taimikaupan sivustoille. Ensimmäisenä toimena kannattaa siinä vaiheessa tarkastaa toimittaako kyseinen paikka Suomeen tilauksia koska mikäli näin ei ole kannattaa paikka unohtaa ellei halua turhaan kuolata ihanuuksin perään joita ei ole saatavilla. Toki insipiraatiota sivustoilta voi silti tästä tietoisena hakea ja kenties löytää samalla myös jokin toinen tai montakin muuta kasvia hankintalistalle. Jonkinlaista googletusta voin suositella myös sivustolle itselleen onko jotain erityisen negatiivista toimituksissa ilmennyt. Nämä taimisivustot eivät aidosti ehkä niitä tuotteliaimpia huijaussivustoja kyllä ole joten sellaista ei ole vastaani tullut. Maksan kuitenkin aina luottokortilla koska siihen sisältyy takuuta mikäli tuote ei saapuisikaan. Ulkomailta tilatessa on hyvä huomioida että toimitus yleensä maksaa enemmän, paikasta riippuen hintahaarukka on ollut 25-40€ tilausta kohden. Kaikki sivut eivät ole englanniksi käännettyjä, sellaisilla sivuilla auttaa jos on tietämystä latinankielisistä kasvien nimistä, google translate myös voi auttaa. 

Seuraavaksi kokemuksiani eri tilauksista ulkomailta:

Eurohosta Slovakia:

    + valtava valikoima päivänliljoja sekä kuunliljoja, kivoja löytöjä myös kurjenmiekkojen ja jouluruusujen osalta olen tehnyt

    + taimien hinnat varsin edulliset mutta kuitenkin hyvän kokoiset

    + sivut ovat myös englanniksi 

    + voin aidosti täältä tilaamista suositella

    - taimet saapuvat mullasta pestyinä juurakoina joten varaudu aukomaan sanomalehtikääreitä. Juurakoiden istuttaminen on kuopan kaivamisen puolesta isompi työ kuin ruukkussa olevalle taimelle. Toisaalta eipä tule salamatkustajia mukana. 

Odlargädjen Ruotsi

    + viime kesältä uusi tuttavuus josta tilasin harvinaisen kerrotun Lumikin. Näytti myyvän muutakin harvemmin vastaan tulevaa

    + taimien laadussa ei valittamista

    - tilaaminen vaatii jonkinlaista ruotsin taitoa koska lasku tuli erikseen sähköpostiin johon piti osata myös vahvistaa laskun maksaminen.

E-clematis Puola

    + melko hyvä valikoima kärhöjä sekä erikoisempia köynnöksiä.  Perennoja vähemmän. Täältä ovat peräisin Take a Chance -köynnöshortensia sekä herttahortensia Schizophragma hydrangeoides Burst of Light.

    - toimituskulut taisivat olla montaa muuta paikkaa korkeammat 40 € luokkaa

Cramers Blommor

    + iso valikoima perennoja

    - hintataso vaihtelee, osalla perennoista hinnat melkoisen suolaiset ja samoin toimituskulut korkeahkot ruukkutaimille. Itoh-pionien juurakot tilasin täältä ja niiden hinta oli kyllä itoh-pioneiksi edullinen ja samoin juurakoiden toimituskulut kohtalaiset. Juurakot tulivat melkoisen myöhään lokakuun lopussa mutta toimitusaika oli niin tilatessa kerrottukin, laadussa ei ollenkaan valittamista.

Eurobulb

    + jo useampana vuonna sipulitilauspaikkani

    + iso valikoima, hyvänkokoiset sipulit

    + itse sipulit edullisia, yli 100€ tilauksiin ei postituskuluja joten voi tilata vaikka kaverin kanssa kimpassa. Itsellä ei ole kyllä ollut ongelmia saada tuota summaa omaankaan käyttöön täyttymään kun kaikkia ihanuuksia haluaisi saada tilaukseen mukaan…

    - tilauksen loppuhinnassa huomioitava päälle tuleva jonkinlainen verotuslisä mikä ei ilmene ennen tilausvaihetta.

Esveld Hollanti (sama firma myy myös nimellä De Bloei Meesters)

    + valikoima on laaja mutta siihen se melkein jää

    - tilaus tehdään kyllä ostoskoriin varaten mutta kyseistä taimea ei välttämättä ole laisinkaan saatavilla. Tilauksia ei selvästikään varata tilausjärjestyksessä. Vasta tilauksen lähtiessä tiedät mitä on oikeasti tulossa ja varaudu siihen että puutoksia on. Lasku vasta tilauksen mukana.

    - toimituskulut 40€ joten kovin pientä tilausta ei tuolla toimitusmaksulla kannata tilata. Sitäkin suurempi on harmitus jos useampi tilattu taimi jää puuttumaan. Kokonaisuutena en siis suosittele koska jo kahdesti ole täältä tilatessa pettynyt.


Heikkisen kukkatarhan toimitus vuodelta 2020.

Nämä puut odottivat viime keväänä töistä saapuessani Paratiisin taimitarhalta lähetettynä. Mukava matkahuollon kuski soitti ja sovitusti asetteli puut nätisti sivupihalle työpäivän aikana odottamaan.

Kesälomareissulla pääsin kiertelemään ihan livenäkin taimikauppoja Helsingin Muhevaisessa ja Ylöjärvellä Pinsiön taimistolla. Kummastakaan ei voi harmillisesti netistä tilata. Joskus olen tilannut myös Föriltä, kirsikkapuun muutaman perennan ohella toissavuonna Puutarhatalo Sydänmaalta eikä kummastakaan jäänyt huonoa sanottavaa. Nettikaupoissa alkaa jo näinä aikona olla tulevan kauden valikoimaa myytävänä joten eikun rohkeasti tutkimaan jos vielä tämän luettuasi uskallat kokeilla :) Tästä se puutarhakausi pikkuhiljaa käynnistyy.

3 kommenttia:

 1. Oli mielenkiintoista lukea kokemuksistasi. Kuten olen blogissani maininnut, olen itse tilannut paljon taimia Tahvosilta Hankkijan kautta. Teen tarjouspyynnön talven aikana ja olen saanut siihen vastauksen alennusten kanssa, toki tilaamani määrät ovat olleet suuria 🙈. Tämä systeemi on varmasti hyödyttänyt kaikkia osapuolia, sillä minun taimeni on jo Tahvosilla pakattu omaan lähetyshäkkiin, jossa ne matkustavat taimirekan mukana ja Hankkijalta haemme ne peräkärryllä yhdellä kerralla. Olen ollut todella tyytyväinen taimien laatuun ja kokoon. Mitään valitettavaa ei ole ollut, päinvastoin puut ovat olleet kauniin muotoisia ja oikein laadukkaita, pensaat samoin.
  Pioneja olen tilannut Pionien kodin valikoimista, taimet ovat olleet tosi hyviä, mutta toki myös kalliimpia kuin ulkomailta tilatut olisivat olleet.
  Viherpeukaloiden kautta olen tilannut lähinnä perennoja ja minulla on aivan sama kokemus kuin sinulla. Pienet taimet toki tuuheutuvat aikanaan, mutta kaksi kertaa olen saanut aivan eri kasvin kuin tilasin, molemmat olivat kurjenpolvia, mutta kukintaan meni pari vuotta, joten ei sitten enää viitsinyt reklamoida. Kerran tilasin kärhöjä ja sain yhden hyvän, yhden surkean pienen rääpäleen ja yhden kuolleen. Reklamointiin onneksi vastattiin ja sain rahani takaisin kuolleen taimen kohdalta.
  Olen haaveillut tilaavani ulkomailta sipujeja ja muitakin erikoisempia kasveja, mutta rohkeus ei ole riittänyt.
  On ilo, että taimia on mahdollisuus saada myös netin kautta tilaamalla ja varsinkin hyvät taimet ilahduttavat kovasti. Lähetyskulutkaan eivät haittaa jos pitäisi varta vasten lähteä autolla hakemaan ostokset pitkästä matkasta, eihän polttoaine ilmaista ole. Tietysti on onnellista hypistellä taimikaupan valikoimaa ja tehdä sivussa myös heräteostoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä istutuslääniä riittää niin tuollainen tilaustapa on varmasti kätevä. Oma tyylini on ollut ihastua milloin mihinkin kasviin ja metsästää niitä sitten mitä mistäkin . Totta ettei ne taimet kauempaa autollakaan ajaen sen ilmaisemmin kotiin kulje ja sillä hieman omaatuntoani olen parantanut. Saattaisihan siinä säästyä rahaa jos vaan pystyisi tilaamaan yhdestä paikasta kerralla eikä viidestä eri paikasta… Mutta minkäs sille vaan mahtaa jos ei yhteen paikkaan ole niitä kaikkia oman hankintalistan kasveja ymmärretty valikoimaan ottaa 🤷‍♀️

   Poista
 2. Aina se hiukan jännittää, kun ulkomailta kasveja tilaa:) Kukkasipulit olen tilannut jo monena vuonna eurobulbilta ja hyvin toimii, ja tosiaan 100 euroa saa helposti menenmään;)
  Esikoita olen tilannut Barnhavenilta ja vuokkoja Sarastolta, hyvässä kunnossa tulivat kotiin!
  Onnekseni meillä on kohtuullisen ajomatkan päässä Särkän perennataimisto ja Blomqvist, joista saa paljon kaikkea ihanaa puutarhaan!

  VastaaPoista