lauantai 10. lokakuuta 2020

Pari sipulia lisää

 Sen verran jäi mieltä kaihertamaan ilman kevätkukkijoita jäänyt rannan aidannepenkki että tänään oli pakko vielä suunnata sipuliostoksille. Samoin oli katsastettava -70% perenna-ale uudelleen vieläkö ne viikko sitten tiirailemani ostamatta jääneet maksaruohot sieltä löytyisivät. Ja löytyiväthän ne kuten kuvasta näkyy 😆. Kummallista että sipuleita ei löydy kaupungista enää kuin yhdestä ainoasta liikkeestä. Hankkijalle siis.

Maksaruohot (sedum) Lime Zinger

Roikkuva kasvutapa sopii sammalleimujen vierustaan rinteeseen

Siihen asettuivat rinnepenkin viereen.

Ja vielä sekalainen seurakunta pikkusipuleja. Lisää liloja Blue Pearl sekä valkoisia Ard Schenk -krookuksia. Isompi pussillinen tummemman violetteja Flower Record -krookuksia. Lilac Wonder -pikkutulppaanit, kevättähti-sekoitus ja Alida-kevätkurjenmiekkoja.

Testasin uutta lähestymistapaa istuttamiselle mihin törmäsin ja sekoitin koko läjän keskenään. Tuosta laittelin rennosti satunnaiseen järjestykseen maahan mitä kouraan tarttui. 

Suurin osa sipuleista pääsi rannan aidannepenkin multiin. Olisihan se nyt häpeällistä jättää ensimmäiseksi sulava paikka pihasta ilman kevätkukkijoita. Muutama kymmentä sipulia istutin vielä lumikärhön juurelle myöskin rantakallion nopeammin sulavaan paikkaan. Lumikellot olisivat olleet tietysti mukavia mutta jääköön ensi vuoteen. Kuulemma kuivumiselle herkkiä joten niiden paras istutusaika lienee jo ohi. Toivottavasti terassin penkissä olevat lumikellot lisääntyisivät ja pääsisin sieltä jossain vaiheessa siirtämään kerrottuja muuallekin.

Iloinen yllätys. Kärhö (clematis) Tae oli avannutkin vielä toisen kukan, tällä kertaa pääsin ikuistamaan sen kokonaisena 😊

Etupihan kukkalaatikot saivat perinteiset callunat.

Haravointihommat on myös aloitettu. Neulaskasojen läjitys jatkui metsän hortensioiden vierustaan maantäytteeksi ja alppiruusujen katteeksi. Tulevaisuudessa ei auta kuin alkaa kuskata näitä jäteasemalle kun tila loppuu. Kompostiin turhan hapanta hyödynnettäväksi.

Huomenna haravointihommat olisi saatettava loppuun vielä takapihalla. Terassilla kesäkukkaruukutkin ovat vielä tyhjentämättä. Niiden mullan taidan taas siirtää kallion rautatieomenapuun sekä osin riippapihlajan juurelle. Siinäpä tämän viikonlopun puutarhaohjelma varmaan olisi.



2 kommenttia:

  1. Tuo sipulien sekoitus ja istutus maahan satunnaiseen järjestykseen tuo monesti kaikkein luonnollisemman näköisen lopputuloksen.
    Mukavaa lokakuun jatkoa.

    VastaaPoista
  2. Rohkeaa laittaa koko kasa kukkasipuleita sekaisin, mutta lopputuloksesta tulee varmasti hieno. Minä olen tänä syksynä uskaltautunut sekoittamaan peräti kahden eri sipulipussin sisällöt keskenään. Ehkä ensi syksynä uskallan sekoitta kolmea :D Kaunis 'TAe' <3 Onko sinulla pensasmustikoita? Nehän pitävät myös happamasta neulaskatteesta. Meillä siperianpihta karistaa reilun kottikärryllisen neulasia vuodessa eivätkä ne riitä millään kaikille happaman maan kasveille. En kyllä aio istuttaa yhtään havupuuta lisää neulasten takia :D Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista