sunnuntai 4. lokakuuta 2020

Sipulitalkoot

En jaksanut jäädä odottelemaan viileämpiä kelejä enempää. Eilen sujahtivat sipulit maahan. Hankkijalta kävin vielä pikkusipuleita lisää joten tämän vuoden kokonaismäärä nousi jälleen 500 paikkeille. Eipä tarvinnut näpit jäässä istutella. Sain ihanan ja käsittämättömän ahkeran apurin pojasta joka jaksoi kaksi tuntia auttaa istuttamisessa. Voisi kuvitella ettei alle 4v olisi avuksi mutta sujuvasti sipulit aseteltiin äidin tekemään kuoppaan. Varmaan nopeammin kuin mitä yksin tehdessä. Muutaman krookuksen ja tähtililjan istutti karviaspuskan alle yksinkin ja yhdessä miehen kanssa laittoivat pussillisen valkoisia Ard Scenk -krookuksia rannan köynnösten multiin. Poika olisi halunnut vielä jatkaa mutta sipulit valitettavasti loppuivat kesken. 😁 Mukavia yllätyksiä keväällä siis luvassa. 

Väsymätön kukkija tarhaviinikärhö Pernille. Etupihan syreenin alle päätyi kirjokevättähtiä (Chionodoxa luciliae), Tulipa humilis Violacea Yellow Base, Muscari armeniacum Manon, Tulipa humilis  Var. pulchella Alba Caeru. Toinen syreenipuu ja rautatienomenapuu saivat myös muutaman kirjokevättähden lisää juurelleen.

Etupihan penkkiin istutimme tulppaaneja Bleu Aimable, Synaeda Blue, Candy Club, Whispering Dream sekä humilis-tähtitulppaaneja keijunkukkien väleihin. Laukat (allium basalticum) Silver Spring Istutin itoh-pionien lähelle. Narsisseja penkissä on jo valmiiksi melko mukavasti. Viime vuoden tulppaani-istutusten kukinnoista nyt ei tiedä vieläkö nousevat mutta eiköhän kukkia ole ihan mukavasti tulossa.

Etupihan penkissä punahatut sinnittelevät.

Toinen punahattu jaksoi pikkuisen kukan myös vielä avata.

Idänunikko Royal Wedding koki heräämisen puolikuolleista ja on tehnyt nupun.

Punahattu

Hortensiapenkkissä ei kasvanut juuri mitään kevätkukkijoita joten sinne istutettiin runsaasti pääosin matalammaksi jäävää kukkijaa ahomansikoiden sekaan. Kirjokevättähtiä (jota oli noin 120 sipulia mitä laatikkoon kaadettuna sekoituksena päätyi moneen kohteeseen). Espanjansinililja-mix, tähtitulppaaneja Little Beauty ja Violacea Black Base sekä pussillinen krookus Blue Pearleja. Kevätkurjenmiekat (Iris reticulata) Pauline, Painted Lady ja Sheila Ann Germany päätyivät myös samaan penkkiin. Kuunliljojen alle tulppaanit Ollioules.

Metsänrajan penkkiin päätyivätkin sitten kaikki loput pussilliset. Siinä vaiheessa kirjanpitoni alkoi pettää pitkän istutusrupeaman ja vähenevän valon myötä joten todettakoon että lidlin laukat päätyivät syysleimujen sekaan ja useampi pussillinen jäljelle jääneitä tulppaaneja kuten myös ainoat Eros- hyasintit.

Vielä viimeisiä syysleimuistakin metsänrajan penkissäkin kukki.

Verikurjenpolvi Elke

Peräti kahden kukan voimin.

Koreaköynnöskuusama Serotina.

Jalokärhö Taen nupulle kävi jotain outoa ja ainoastaan tämän yhden terälehden ehdin nähdä. Toivottavasti ensi kesäksi nousee ja näkisin edes kokonaisen kukan. 😉

Tarhalyhtykärhö (clematis texensis) Duchess of Albany

Iskin nyt samaan postaukseen melkoisen sikermän kukkia. Näitä kun ei viikolla iltaisin jouda kuvaamaan eikä lokakuulla voi tietää vieläkö nämä ensi viikolla ovat elossakaan jos oikein kylmä yö yllättää. Osa sipulien sijoituspaikoista jäi painamatta mieleen mutta onpahan vähän yllätyksiäkin joukossa kevääksi. Kesäkukat pitäisi korjata kompostiin ja haravoida nurmikolta neulasia.

4 kommenttia:

  1. Sinulla olikin kunnon sipulitalkoot! Hyvä, että sait lapsesta ahkeran apurin. Meidän lapsilla yhteiset kylvö- tai sipulitalkoot muuttuvat aina hetken päästä sellaiseksi villitsemiseksi, että pakko on käskeä heidät omiin leikkeihinsä :D Tänä vuonna en edes kysynyt, haluaisivatko tulla auttamaan, vaan istutin sipulit silloin kun isäntä oli lasten kanssa. Kivasti noita syksyn kukkiakin vielä löytyy, kun ei ole ollut pakkasia. Nautitaan joka kukkasesta niin pitkään kun niitä riittää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän bugi bloggeriin iskenyt kun vasta tänään näkyi kommenttisi. Meidän poika on ihmeen jaksavainen kun on kiinnostava juttu meneillään. Yllätyin kyllä että jaksoi homman loppuun kun oletin pari sipulia laittavan kaverina ja sitten suuntaavan muihin puuhiin isänsä kanssa. Pitää tosiaan nauttia kukista kun vielä voi.😊

      Poista
  2. Ihanaa sipulikukkien runsautta. Kevät on jo mielessä vaikka syksykin on vielä niin kaunis. Hyvää syksyn jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten tässä taas malttaa kevättä odottaa pitkän talven yli. Heti haluaisi päästä näkemään kevään kukat 😁. Mukavaa syksyä sinullekin 😊

      Poista