torstai 1. syyskuuta 2022

Kalliolla tapahtuu

 Yläpihalla alkaa näyttää jo siltä että jotain sinne ihan oikeasti rakentuu. Maanantaina miehet aloittivat ja nyt perustukset ovat paikallaan. 12.9. alkavan viikon aikana tuleekin jo hirsitoimitus. Tarkempi päivä selviää lähipäivinä. Huomenna ja oletettavasti myös viikonlopun aikana on vielä tekemistäkin tiedossa kun hartaudella tyhjennetty kuoppa täytetään osin soralla. On ollut kivaa välillä päästä helpolla ja työpäivän jälkeen vain käydä tutkimassa mitä päivän aikana on tapahtunut.


Siinä on tolpparivistö valmiina pystyssä. Nyt ei tarvitse enää arvailla mihin kohtaan rakennus oikein asettuukaan.

Korkeimmilla pylväillä on ihan mittaa. Koko kuoppaa ei sentään ole ajatus täyttää.

Melkoisen innoissaan olen kun vuosien haave alkaa viimein näkyvästi rakentua. Alapihalta voi jo hahmottaa mistä korosta lattia alkaa eivätkä nuo tolpat onneksi mitenkään pahasti silmiin pistä joten eiköhän se valmis saunarakennus ihan mukavasti tule maisemaan istumaan. Terassin penkin viereen jää sinänsä sopivan levyinen kaistale kulkureitille mutta pienempi multatila mistä riippapihlajan jo siirsinkin tulee jäämään väistämättä kulkureitin alle. Siirsinkin jo siitä mullat parempaan talteen. Ehkä kestän sen alle neliön istutusalueen menetyksen kun sain jo aika monta neliötä tilalle.

Melkoisen syksyiseksi on sää muuttunut mutta onneksi hortensiat jaksavat kukkia syksylläkin. Laitan vielä porraspenkistä muutaman lähikuvan kun edelliset keskittyivät enemmän yleiskuvaan.

Pallohortensia Ruby Annabellen kukinto on omaan silmään niin hieno tummalehtinen purppuraheisiangervo Midnight taustallaan

Eikä jalohortensia Bloom Star edellistä huonommalta näytä. Hempeä pinkki sävy saa vähän särmää tummasta taustasta.

Syysmaksaruoho Frosty Morn ei nyt parhaimmillaan ole isommat lehtensä menettäneenä kaljut varret maan alle kiilattuna mutta ensi vuonna tämäkin vaalean ja tumman taustan yhdistelmä uskoakseni tulee olemaan vielä edukseen.

Helteellä siirretyksi joutunut syyshortensia Early Sensation käyristi hiukan mielenosoituksena latvojaan. Väri alkaa taittaa jo pinkkiin. Taustalla Mustilanhortensia valkoisena kestäen.

Hortensia Early Harryn kukinnot ovat edellisiä pienemmät mutta sievät silti. Vaaleanpunaiseksi tämäkin kukkansa muuttaa.

Lempihortensiakseni kiilannut jalohortensia Twist’n Shout on edelleen kaunein. Jokaisen kukkatertun sävy poikkeaa hiukan vieruskaveristaan osa utuisen vaaleanpunaisina ja osa violettina. 

Muutaman kukan on pupun keväällä ja osin uudelleen kesälläkin parturoima tarhalyhtykärhö Duchess of Albany jaksanut tehdä. Samassa obeliskissa koreaköynnöskuusama Serotina aloitti keväällä samasta syystä kasvunsa maanrajasta eikä taida tälle kasvukaudelle enää kukkia ehtiä tehdä. Verkotuksen vaatisivat nämäkin talveksi.

Tarhapunahattu Fountain Pink Eye kukkii vaikka jäi selvästi vieruskavereitaan matalammaksi.

Kaksi pinkimpää joista toinen Delicious Candy  ja toinen nimetön varsin samalta näyttävä. Keskellä Fountain Pink Eye on jäänyt tänä kesänä selvästi kavereitaan matalammaksi.

Syksyisiin keleihin on hiukan vielä sopeutumista ja kaivoinpa jo piponkin esiin. Kai tähän viileämpään keliin taas tottuu mutta melkein lähdin kaivamaan myös kevyttoppatakkia ullakolta. Hiljalleen puutarhassa ajatus siirtyy jo seuraavaan kasvukauteen. Syksyn sipuleiden istutustalkoot saavat vielä hetken odotella. Tilauksestakaan ei ole vielä kuulunut joten eipä ole vaaraakaan liian aikaisin aloitella. Uusimmat jo kasveista täytettä saaneet istutusalueet tulevat ainakin saamaan kevätkukkijoita etupihan penkin tulppaanitäydennyksen ohella. Hyvää syksyn alkua.


 






6 kommenttia:

  1. Voin hyvin kuvitella miten kivaa on seurata uuden saunarakennuksen valmistumista. Kauniisti kukkivia hortensioita ja punahattuja.
    Mukavaa alkanutta syyskuuta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kasvukauden päättyessä on nyt muuta innostavaa seurattavaa pihalla meneillään. Syksy tuli aika vauhdilla mutta kai tähän vielä sopeutuu.

      Poista
  2. Onnea rakennusprojektiin! On varmasti tosi innostavaa seurata rantasaunan edistymistä. Pipo päässä olen minäkin tehnyt ulkotöitä. Ohut pipo helpottaa tuulisella säällä hiusten pysymistä kurissa (eikä silmillä) ja nyt on ollut välillä niin kylmää, että pipo on senkin takia ihan tarpeellinen.
    Sinulla on hortensioita, joista en ole edes kuullut aikaisemmin. Hortensiat ovat ehdottomasti loppukesän ja syksyn kaunottaria kuten punahatutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pipo on kyllä tehokas hiusten kurissapitäjä jos päässä vaan kestää. Hortensioissa kuten muissakin kasveissa tulee välillä löydettyä harvemmin vastaan tulevia ja pitäähän erikoisempia yrittää pihalle kerätä.

      Poista
  3. Mietin juurikin samaa että sinulla on hieman erilaisia hortensioita joukossa pitää minunkin katsella josko löytyisi. Mistä olet nuo erikoiset hankkinut 🤔❓😀
    Ymmärrän hyvin sinun innostuksen saunan suhteen. Mekin saimme kokea ensimmäiset löylyt vasta tänä vuonna kesäkuussa muistaakseni. Tätän projektin valmistumista odotimme vuosia. Joten koita kestää kyllä se siihen nousee ja sitä makeimmat löylyt sitten joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoisemmilla tarkoitat kenties ainakin Early Harrya. Sen tilasin ulkomailta mutta taisi ainakin viime kesänä jonkin kotimaisenkin puutarhaliikkeen valikoimasta silmääni osua. Ruby Annabelle on Viherlandian hankinta tältä kesältä. Summer Love viime kesältä Mustilasta. Eri puolilta noita on tullut siis hamstrattua aina kun silmään mielenkiintoinen laji osunut ja saataville sattunut 😁. Myönnettäköön että Googlen kuvahaulla etsin aina välillä josko jokin kiinnostava uusi lajike sattuisi silmään milloin mitäkin kasvia. Sen jälkeen harrastan sitten lisää googlailua josko sellainen olisi itsellekin jostain tilattavissa tarvittaessa ulkomailtakin asti.
      Tätä saunaprojektia on haaveiltu konkreettisemmin vuodesta 2016 kun tonttimme laajeni omarantaiseksi kaupungin myydessä rantakaistaleen tonttimme osaksi. Nyt onneksi puhutaan valmistumisajassa enää kuukausista eikä vuosista 😅

      Poista