sunnuntai 28. elokuuta 2022

Kasvitäydennystä

 Raahasin eilen pojan matkaani tutkimaan Hankkijan alevalikoimaa. Siellähän olikin vielä ihan mukava valikoima aletaimia -50 ja jopa -70% tarjouksessa. Silmäilin hetken valkomarjaista helmipihlajaa -50% -valikoimasta mutta en oikein ollut varma mihin sille paikan keksisin. Keski-ikäinen mies näkyi tutkivan hetken rungollista purppuraheisiangervo Diabolon taimea myöskin -50% mutta jätti sen onneksi siihen siirtyessään sen samaisen pihlajan äärelle joten varsin pikaisin askelin taimen juuri huomattuani siirryin sen äärelle. Taidettiin kisata miehen kanssa samoista taimista koska samaan aikaan pihlaja lähti miehen matkaan. Diabolo siirtyi omaan kärryyn. Eikös tuo sitten ihan reilusti mennyt, molemmille yksi puu :D. 

Muita taimia oli sentään enemmän kuin yksi kutakin eikä montaa asiakastakaan joten loput hankinnat menivät rauhallisemmissa merkissä pohtien. Päädyin hankkimaan lisää purppuraheisiangervoja tosin perinteisemmässä pensasmuodossa. Kaksi matalammaksi jäävää Little Angelin taimea (odotuskorkeus 50-90cm) ja yksi Midnight (100cm), ensimmäiset -50% ja jälkimmäinen -70%. Yksi hortensiakin oli pakko napata mukaan niin nätisti kuin kukki, jalohortensia Bloom Star (100cm) löysi kärryjen kyytiin. Perennaosastolta otin kaksi tarhaimikkä Majeste (25cm) -taimea kyytiin. Vähän jäi kaihertamaan miksi en ottanut enempää kun kassalla tajusin puoli-ilmaisen hinnan 50c kappale. Kaikista ostoksista pojan puutarhalapio mukaanlukien alle 80€  ei mielestäni ollut paha hinta.


Ostokset ensin takapihalle. Tällä kertaa tummavoittoinen vaikutelma. (Muuten tosi kiva tämä tilapäinen hiekka-alue josta ”lainasin” viime kesänä laatat lavatarhaan. Jos ensi kesänä budjetti venyisi laatoitustenkin kuntoon laittamiseen uusin laatoin.)

Rannan porraspenkki sai nyt mukavasti täydennystä. Ensin ruukkujen kanssa sijoittelupohdintaa. Ajattelin noiden tummalehtisten purppuraheisiangervojen sopivan hyvin tuohon aurinkoiseen paikkaan.

Entisistä istutuksista paikalleen jäivät vasemmalla pallohortensia Ruby Annabelle ja arnoldinpihlaja Kirsten Pink. Taakse niiden välimaastoon purppuraheisiangervo Midnight ja oikealle vierekkäin päädyin istuttamaan molemmat Little Angelit. Keskellä etualalla jalohortensia Bloom Star.

Siirsin syysmaksaruoho Frosty Mornin oikeaan etulaitaan tummien Little Angelien eteen josta sen pitäisi hienosti erottua jatkossa valkokirjavilla lehdillään tummat pensaat taustallaan. Pari vartta asettelin samalla mullan alle toiveikkaana niiden juurtumisesta kun muutenkin varsin maanmyötäisesti kiemurtelivat. Tuota olisi kiva päästä levittämään hiukan laajemmallekin. Jos ei juurtuminen onnistu niin ensi kesänä otan pistokkaita.

Vieressä kulkevat mustalla värjätyt portaat ja taakse nousee talven aikana toivottavasti valmis saunarakennus myöskin mustana. Omasta mielestä purppuraheisiangervojen tumma sävy sopii kivasti mustan kaveriksi.

Porrapenkin etualalle on sopiva kasvi vielä keksimättä. Mietin kokeilisinko siirtää tuohon pihalta jo valmiiksi löytyvää pikkutalviota ja rönsytiarellakin olisi kaunis. Paikan kuivuus ja aurinkoisuus voi olla näille kasveille vaan liikaa. Sopivasti hiukan laidan yli kivien päälle rönsyävä kasvi olisi kuitenkin tuohon kiva. 

Rungollinen purppuraheisiangervo Diabolo sai nyt paikan puutarhapolun viereltä rakentamaltani levikkeeltä.

Juurelle istutin tarhaimikkä Majeste:n taimet. Samalla levikkeellä sijaitsevat nyt siis kaikki pihan imikät.

Näillä lehtien väri oli melkoisen vaalea pienellä kirjavuudella. Taimissa näytti olevan lehtien sävyissä eroja joten luulen kasvuolosuhteiden vaikuttavan miltä lehdet näyttävät. Ensi kesänähän asia toivottavasti selviää jos eivät kovin talvenaroiksi yllättäen osoittaudu ja kupsahda.

Syksyksi oli kiva päästä istuttamaan taimia. Saavat rauhassa juurtua ja seuraavana kesänä taimet kasvavat selvästi isommiksi kuin vasta keväällä ostetut ja istutetut. Kastelukin hoituu syksyllä taivaalta ainakin useimmiten. Bonuksena voi löytyä taimia huomattavin alehinnoin. Eivät turhaan siis syysistutusta suosittele. Malttamattomalla puutarhurilla kuten minulla on vaan useimmiten ongelmana että istutusalueiden aukkopaikat on yleensä jo aikaa sitten täytetty kesän aikana. Nyt uudisalueet tarjosivat mahdollisuuksia tähänkin vaihtoehtoon. Pientä puuhailua olisi tällekin päivälle tarjolla. Jospa mieltäni suuresti häiritsevän muuta istutusaluetta matalammalle jääneen kiinanhortensia Bougien nyt kuitenkin nostaisin samalle tasolle muiden kanssa vaikka paakku onkin järkälemäinen. Ihanaa kesäistä päivää kaikille! 










4 kommenttia:

  1. Tosi kivat hankinnat ja aivan ihana järvimaisema.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyytyväinen olen hankintoihin vaikka ilman isompaa suunnitelmaa taimikaupoille päädyinkin. Autoon taimia pakatessa oli vähän mysteeri mihin nuo istutan mutta tajusin sitten että tuohonhan ne sopivat olosuhteidenkin puolesta. Järvimaisemaa ei kyllä kyllästy katselemaan ikinä ☺️

      Poista
  2. Hyviä kasveja löysit ja hyvillä alennuksilla vielä! En huomannut, että täällä olisi vielä ollut noin hyviä tarjouksia, tosin enpä ehtinyt päivällä kuin ihan pikaisesti pyörähtämään kukkasipuliostoksilla. Tuli mieleen kuivan ja aurinkoisen paikan roikkuvista maanpeitekasveista ajuruohot tai turkestaninmaksaruoho. Sammalleimut ovat myös ainakin minulla viihtyneet hyvin kivikkorinteessä ja nehän roikkuvat kivasti kivien reunoilta yli.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita turkestaninmaksaruohojahan kyllä löytyisi jo valmiiksi pihalta jaettavaksi ja sävykin on lehdissä sekä kukissa tuohon sopiva. Sammalleimua ja ajuruohoakin on. Laiskalle kitkijälle vähän huonosti rikkaruohoille harmillisesti meinaavat pärjätä mutta ei huono ehdotus ollenkaan. Pitääpä käydä tutkimassa riittäisikö omista penkeistä jaettavaa. Voisivat ehtiä sopivasti juurtuakin ja keväällä jo vähän tuuheammin heti kasvaa.

      Poista