lauantai 17. syyskuuta 2022

Sipulipäivitys ja rakennuspäivitys

 Piha on melkoisessa kaaoksessa juuri nyt. Takapiha on täynnä rakennustarpeita. Eipä tarvitse ainakaan ruohikon leikkuuta stressata kun takapihan nurmesta yli puolet on tavaran peitossa. Ensi vuonna korjataan sitten vauriot. Pitkin viikkoa mies päivysti tavarantoimituksia jotka ensin purettiin kadun toiselle puolelle odottamaan eilen saapunutta nosturia. Eilen varsin massiivisen korkealta näyttänyt nosturi nosti paketit talon yli takapihalle. Onneksi kaikki säilyi ehjänä. Finnfoameja mies kuskaili massiivisen määrän itse takapihalle kun ne oli rekasta pitänyt purkaa etupihalle samalla aikaa kun itse vietin normaalia työpäivää. Viime viikonloppuna urakoitiin sepelin parissa ja rannan kuoppa on nyt enää kuvissa ja muistoissa.

Eurobulbin sipulitilauskin saapui. En malttanut jättää myöskään Lidlin sipulitarjontaa tutkimatta viime viikolla joten jokunen pussi narsisseja ja tulppaaneja sieltäkin tuli hankittua. Saatoin Prismaltakin muutaman ostaa. Suurin osa hankinnoista on vielä odottelemassa ulkovarastossa viileämpää keliä mutta torstaina kaivoin Eurobulbin laatikosta heti sen saavuttua esille lumikellot, syysmyrkkyliljat sekä valkovuokot ja sateesta huolimatta kaivoin ne maahan. Viime viikonloppuna siirsin muutaman kuunliljan, keijunkukan sekä tiarella Happy Trailsin putkikaivannon edestä turvaan.


Reippaat sata sipulia sen kummemmin suunnittelematta lisää istutettavaa. Eihän nyt edullisia kauniilla kuvilla varustettuja sipuleja voinut kauppaankaan jättää. Vasemmalla alhaalta oikealle Darwin-hybriditulppaanit Van Ejk, narsissit Sweet Desire, Cheerfulness, Pink Charm, Ice King. Ylhäällä vasemmalta nimetön narsissilajitelma, narsissi Replete, tulppaanilajitelma (Claudia, Purple Prince, Flaming Prince, Candy Prince, Parrot Prince).

Kuunliljoja olen nyt istuttanut kesähortensia Bougien taakse.

Tuohon penkin reunaan kuunliljat sopivat mukavasti kivireunusta rehevöittämään. Niiden alla eivät rikkakasvitkaan viihdy kun täyteen kokoonsa kasvavat. Kitkemispinta-alaa pyrin kaikin tavoin vähentämään kun istutusneliöitä alkaa olla kertynyt tähän pihaan melko iso määrä.

Siirtelystä kärsineet tänä kesänä kitukasvuisesti kasvaneet vihreälehtiset keijunkukat siirsin alppiruusu Royal Butterfly:n lähelle ja sen taustalla häämöttää nykyään myös metsänrajapenkistä siirretty isompi jouluruusu. Tuohon alueelle istutin myös osan valkovuokko Blue Eyes -juurakoista sekä lumikello Flore Plenon sipuleita. Lopun osaa juurakoista ja lumikelloista istutin alppiruusu Mikkelin kanssa samaan penkkiin mikä kuvan oikeassa takanurkassa juuri erottuu.

Porraspenkin reunaan siirsin muutaman japaninmaksaruohon taimen. Jospa viihtyisivät paksummassa multatilassa uudessa paikassaan paremmin ja rehevöityisivät.

Tykkään näistä sinervään taittavista lehdistä eivätkä vaaleanpunaiset kukatkaan ole hassummat.


Etupihan seinustalla pistokkaista alunperin kasvatetut syysmaksaruoho Brilliantit kukkivat. Vielä saisi rivistö lisääkin tiivistyä.

Isompana määränä ihan mukava katseltava.

Jalohortensia Twis’n Shoutin lehdet alkavat syksyisesti punertaa.

Viime viikon otos syysleimu Sweet Summer Purplesta.

Viimeisiä päivänlilja Little Anna Rosa:n kukista. Muissa päivänliljoissa ei enää nuppuja näy.

Punahatut (Delicious Candy) jaksavat pisimpään koristaa etupihan penkkiä

Kiinanlaikkuköynnös Annikissa on ihan kiva sato tänä vuonna. Tämä vaikuttaa kypsyvän melko myöhään kahden vuoden kokemuksella, ensimmäisiä on päässyt vasta viime viikolla maistelemaan. Lehdet alkavat jo syksyisesti muuttaa väriään.

Arnoldinpihlaja Kirsten Pinkin marjat ovat luvatun vaaleanpunaiset. Tämä näyttää varmasti tulevina talvina kauniilta jos pinkit marjat vain jäävät lehtien pudottua puuta koristamaan.

Loppuun karumpia otoksia pihalta

Nurmikosta ei taida paljoa jäädä jäljelle.

Tarkkaan on nosturilla aseteltu. Omenapuu aivan vieressä ei näytä saaneen mitään vaurioita.

Tavaran ohella nurmelle on jouduttu säilömään hiekkalasti joka piti kauhakuormaajan saatavilla ollessa saada myös pihan puolelle. Tuota tarvitaan putkikaivantoihin putkia suojaamaan. Poika on ollut hiekasta kovin mielissään kun hiekkalaatikko jouduttiin jo alkukesästä ottamaan pois käytöstä. Ylimääräinen hiekka pitänee lopulta kanniskella rantaan hiekkapohjaa täydentämään.

Pylväsperustukset näyttävät sepelitäytön jäljiltä kovasti matalammilta. Olipa helpotus päästä siitä vedeltä täyttyvästä kuopasta eroon. Timpurit aloittivat jo kasaamaan rakennustelineitä.

Puolisen metriä taaksepäin suunnilleen tältä korkeudelta päästään jatkossa katselemaan saunasta ulos.

Syksyn tullessa kukkakuvia ei paljoa enää ole kuvattavaksi joten blogia päivittelen taas harvemmin fiiliksen mukaan ja sisältökin saattaa olla enemmän rakennuspainotteista hetken aikaa. Vielä sipuliurakointi on syksyn mittaan tulossa josta yritän päivittää tänä vuonna hieman tarkemmin sipulien sijaintia. Saa nähdä jääkö se taas vain aikeeksi jos ei mukavaa aurinkoista keliä satu. Perinteisestihän homma tulee tehtyä pakon edessä pakkasennusteiden yllättäessä kylmässä ja märässä kiireen tunteessa lisääntyvän pimeyden kanssa kilpaa. Siinä jäävät kuvat ottamatta ja sipulien paikat muistiin merkitsemättä. Yritän kyllä oikeasti saada ensin pikkusipulit ja narsissit viimeistään lokakuun alussa ja tulppaanitkin lokakuun aikana maahan. Mutta oikein mukavaa alkavaa syksyä!6 kommenttia:

 1. Siellä työt etenevät kivasti. Ihan selvää, että rakennustyömaalla on aina välillä hieman kaaosmainen tunnelma, kun monenlaista rakennustarvikettatarviketta joutuu pakosti levittämään tontille ja useinmiten vielä pieneen tilaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nuo tarvikkeet mahtuivat sentään kaikki pihalle. Tilapäistähän tuo on ja ensi kesänä pääsee samalla toivottavasti kohentamaan muutenkin huonokuntoisen nurmen kerrasta.

   Poista
 2. Rakennustyömaalla asuminen ei välttämättä ole kovin mukavaa. Onneksi se on väliaikaista ja pian ohi. Olet päässyt laittamaan istutuksia kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei noiden viikkoja pitäisi tuossa pihalla onneksi lojua. Osa uusista istutuksista alkaa näyttää omaan silmään ihan kivoilta. Jää talveksi tyhjääkin lääniä hartaudella suunnitella loput istutuksista kun uuden kauden valikoimat tulevat myyntiin. 🤩

   Poista
 3. Olet hamstrannut oikein mukavan valikoiman erilaisia kukkasipuleita ja rakennustyömaan ohella myös puutarhahommat näyttävät edistyvän. Vaikka itse kauhistelisi pihan muuttumista työmaaksi ja joka paikan täyttävien rakennustavaroiden määrää, niin lasten mielestä sellaiset ovat hyvin jännittäviä. Meillä ainakin sai olla koko ajan nostelemassa taaperoa laattapinojen päältä ja kieltämässä leikki-ikäistä heittelemästä mursketta nurmikolle silloin kun patiota tehtiin. Jossain vaiheessa kyllästyin touhuun ja vedin jänisverkoilla aidan laattojen ympärille :D
  Päätin käydä vielä kyselemässä perennasiemenkirjeestä, johon olit aiemmin varovaisen kiinnostunut osallistumaan. Kirje lähtee nimittäin huomenna liikkeelle, joten jos haluat osallistua, käväise pian ilmoittamassa sähköpostiini (hiidenkivella (at) gmail.com) osoitetietosi. Osallistua voi myös pelkästään "ottavana" osapuolena, jos ei ole ehtinyt kerätä itse siemeniä mutta uusien kasvien saaminen kiinnostaa. Kylvöihinkään ei tarvitse vielä tänä syksynä kiiruhtaa, sillä melkein kaikki siemenet säilyttävät itämiskykynsä ainakin joitakin vuosia :)
  Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemeniä en tältä kaudelta ole ehtinyt kerätä mutta taidanpa muistaa sinua silti sähköpostilla. On tuossa viime kesän siemeniä hiukan jäljellä joiden uskoisin itämiskykyisiksi. Kiitos muistutuksesta. Jospa pääsisin saunarakennusta jo hyödyntämään talven aikana esikasvatustilana :)

   Poista