perjantai 7. lokakuuta 2022

Alkaa näyttää rakennukselta

 Lokakuukin ehti jo vaihtua ja näköjään syyskuun postailut jäivät vähäisiksi. Rakennustyöt ovat kolmessa viikossa edenneet ihan mukavasti. Hirsiseiniä on pystyssä ja kattokin päällä. Fiilistelemään on jo päästy sisätiloja vaikkakin väliseinät puuttuvat. Isoimmat pinnat käsiteltiin viime viikonloppuna kuullotteella. Haasteellinen yhtälö saada suositellut +10 astetta lämpöä ja ilman kosteusprosentti <80 toteutumaan lokakuulla ja vielä kahtena päivänä. Etuterassin käsittely olisi suunnitteilla sunnuntaina kun ensin tänään levitetty pohjuste kuivuu. Nähtäväksi jää miten loppujen vielä paikkaansa odottavien hirsiseinien kanssa käy. Kumpi on pienempi paha, liian kylmässä ja kosteassa levitetty pinnasta irtoava kuullote vai homepilkut?

Viikon kohdalla rakennuksen aihio alkoi jo muodostua.

Pari päivää myöhemmin jo hirsiseinää sekä kattorakenteita.

30.9. katon eristeet paikallaan.

Tuolloin katon suojana vielä pressut. 

Telineitä edessä mutta mukavasti tuo omaan silmään tumman terassin ja kesäkeittiön kaveriksi sopii.


Ensimmäinen kerros kuullotetta pinnassa antaa jo erilaisen ulkonäön. Toinen kerros ei tämän syksyn aikana vielä tapahdu mutta väri tulee sen jälkeen tummenemaan vielä lisää

2 viikkoa sitten aloitin jo sipuli-istutukset. Kaikki pikkusipulit ja narsissit ovat maassa, oli hätäistä tai ei. Seuraavaksi sipuli-istutuksista yritys jonkinlaista kirjanpitoa sijotuspaikoista pitää.


Rannan porraspenkkiin sijoitin hortensia Ruby Annabellen ja purppuraheisiangervo Midnightin ympäristöön narsissit Sweet Desire, Replete ja pinkkisävyjen sekoitus.

Toiseen laitaan purppuraheisiangervo Little angelin ja syysmaksaruoho Frosty Mornin lähelle narsissit Cheerfulness ja Ice King.
.
Samaan penkkiin lähemmäs reunaa pikkusipuleita kuitenkin niin että reunakasvien istuttaminen halutessa onnistuisi jo keväällä. Järjestys portaiden puolelta alkaen Iris reticulata Katharine Hodgking, Tulipa Humilis, Iris reticulata Pauline, Tulipa Cretica Hilde, Iris reticulata Painted Lady.

Pieneen alppiruusu Mikkelin istutusalueeseen kiinanlaikkuköynnöksen vieressä istutin pikkusinililja (Scilla bifolia) Rosea:n sipulit, kirjokevättähti (Chionodoxa forbesii) Pink Giantit sekä isokevättähti (Chionodonoxa luciliae)-sekoituksesta osa.

Sipuleita kaivellessa löysin valkoisen kerrotun syysmyrkkylilja (Colchicum autumnale) Alboplenumin sipulit jotka luulin jo kaikki aiemmin istuttaneeni. Tyrkkäsin ne tuohon alppiruusu Royal Rosyn? (En kyennyt löytämään kummin ratkaisin sijoituksen mutta luulen matalampana lajina sen tuohon laittaneeni Double Kiss:n sijasta) vasemmalle puolelle.

Purppuraheisiangervo Diabolo -puun seutuun krookukset Yalta sekä Prince Claus.

Yläpihan rautatienomenapuun alle persiansinililja (Scilla mischtschenkoana) Tubergenianan sipulit. Jotain muutakin pikkusipulisekoitusta muistan laittaneeni mutta kuvittelit muistavani ilman kuvaa mikä oli harhaluulo.

Siirretyn riippapihlajan vierustaan päätyivät krookukset (Crocus vernus ) Striped Beautyt sekä lisää isokevättähti (Chionodonoxa luciliae)-sekoituksesta.

Kevätatsalea Fraseriin ja kuutamohortensian väliin tulivat loput narsisseista White Marvel ja Pink Charm. Tuohon istutettujen pensaiden ympäristöön myös istutin 100 kpl sekoituksen violetteja sekä sinisiä krookuksia (Flower Record, Remembrance, Zwanenburg, Barr’s Purple, Ruby Giant, Whitewell Purple).

Olipa työläs postaus saada kaikki (tai ainakin melkein) istutukset sijoituspaikoilleen listattua. Tästä lienee keväällä kuitenkin iloa kun piippoja alkaa nousta. Tulppaanien kanssa olen odotellut vielä maan viilenemistä. Tänä viikonloppuna voisi olla jo sopiva aika niidenkin istuttamiselle jos vain ehdin sateettomana hetkenä sen tehdä. Kesäkukkaistutukset ovat vielä ruukuissaan kastelematta ja kuivina. Niillekin ruukuille pitäisi saada syystyhjennys suoritettua. Puiden suojaverkkoakin pitäisi ostaa ja callunat saada etupihan laatikoihin. Kai tässä vielä ehtii. Jos syyslomalla viimeistään puserran pihan syyspuuhat tehdyksi. Toivottavasti teillä muilla puutarhureilla ovat syystyöt paremmalla mallilla.





4 kommenttia:

  1. Saunanne nousee komealle paikalle ja siitä tulee tosi hieno.
    Hienoa, että olet saanut sipulitkin maahan. Kevään kukinta on varmistettu.
    Syystöitä riittää edelleen. Lämmin sää jotenkin hämmentää, kun kesäkukatkin vain jatkavat kukkimistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukat voisivat vielä näillä keleillä pärjätä jos olisi jaksanut kastella. Omat katoksen alla olleet alkavat olla rutikuivia. Saunamökin ulkomuotoon oltu jo nyt todella tyytyväisiä vaikka paljon keskeneräistä on ilman ikkunoita, ovia ja osaa seinähirsistä.

      Poista
  2. Saunaprojektihan on edistynyt valtavasti! Hyvältä näyttää. Narsissit ja pikkusipulit saakin istuttaa jo hyvissä ajoin maahan, tulppaanit sitten vasta viimeisten joukossa. Täällä päin ei ollut tänä vuonna juuri mitään kevätkurjenmiekkoja myynnissä. Toivottavasti vanhat sipulit eivät ole suuttuneet märästä kesästä, vaan kukkivat yhtä runsaina kuin viime keväänä.
    Syystyöt ovat täällä aivan yhtä pahasti jäljessä kuin sinullakin. Luulen, että minunkin on pakko ryhdistäytyä syyslomalla ja saada jotain puutarhassa aikaiseksi. Ainakin jänisverkot olisi hyvä laittaa ennen pakkasia. Joka vuosi kiroan sitä, kun joudun sormet jäässä näpräämään verkkoja paikoilleen ja upottamaan niille tukikeppejä rautakangen avulla.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätkurjenmiekkoja vähemmän tuntuu olevan täälläkin paikallismyymälöissä saatavilla. Onneksi voi tilata. Toivon omien vanhempien istutusten samoin selvinneen niin pääsisi keväällä nauttimaan useamman paikan kukinnasta. Entisille kasvupaikoille kun ei uusia kevätkurjenmiekkoja tullut istutettua. Nuo puiden suojaukset itselläkin puuttuvat. Unohdin ostaa verkkoakin mitä Hankkijalta olin suunnitellut ostavani. Pitää tehdä vielä uusi reissu sitä varten.

      Poista