tiistai 14. helmikuuta 2023

Kylvöt

 Tämän vuoden puutarhakausi on nyt avattu siemenkylvöillä toissapäivänä. Kylvöt päätyivät kolmeen kohteeseen. Osa hankikylvöiksi lumen alle kevättä odottamaan, yhden laatikon kuskasin viileämpään saunalle ja yksi jäi lämpimään kylpyhuoneeseen. Laitoin mullan pinnalle perliittiä kosteutta tasaamaan. Tällä kertaa kaikki siemenenlaadut näyttivät toivovan pintakylvöä. Kesäkukkia ei tälläkään kertaa ole tulossa, pitäydyin perennoissa.

Nämä pääsivät varaston luokse lumen alle kevättä odottamaan. Vasemmalla tarhakellukka Mai Tai, karkkilaatikkoon jaettu tila vasemmalla punainen tarhakylmänkukka ja oikealle kylvetty vuorijumaltenkukan siemenet. Laitoin löyhästi kannet päälle etteivät lumen sulaessa huku vaikka reiät rasioiden pohjiin teinkin.

Saunalle viileämpään eteistilaan ikkunan vierelle (eikös ole muuten puutarhurille kätevät tällaiset alas asti ulottuvat ikkunat) pääsivät viileämpää toivovat violetit palloesikon siemenet.

Lämpimässä kylpyhuoneessa lattialämmityksestä nauttimassa pinkit (vasemmassa reunassa) ja valkoiset (oikealla) esikon siemenet.

Hankikylvö onkin itselle ensimmäinen kerta laatuaan. Varsin vaivattoman oloinen homma jos onnistuu. Vaaleanpunaisen palavarakkauden siemenet jäivät odottamaan kevättä. Google kertoi että niiden kylvö kannattaisi tehdä joko suorakylvönä ulos keväällä tai vasta syksyn puolella sisälle joten ei näyttänyt järkevältä nyt niitä alkaa kylvää. Onneksi noissakin nyt kylvetyissä on jo vähän mitä odottaa. En uskaltanut toista kierrosta siemenkirjettä enää ottaa koska pelkään että homma olisi lähtenyt jo lapasesta. Yritin nyt maltilla pitäytyä kohtuullisessa määrässä siemeniä etten huku kevään aikana sisäkasvatuksessa oleviin taimiin. 

8 kommenttia:

  1. Minä istutin melkein kaikki syksyllä lavoihin nyt muutamia ainoastaan ulos rasioihin kylmälaukkuun ja lasituksen sisälle parvekkeelle . Minä olin viimeinen siemenkirjeessä ja siksi en tarvinnut uutta kierrosta . Siemeniä tuli istutettua ihan älytön määrä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi voinut hoitaa nuo istutukset tosiaan aiemmin mutta syksyllä vaan lopahti kerrasta kaikki into ja jaksaminen niin kaappiin jäivät siemenet odottelemaan. Piti vielä jaksaa lukea kaikkien kylvöohjeetkin ennen puuhaan ryhtymistä. Oli kyllä iso määrä siemeniä kirjeessä jo minulla käydessään, luulen ettei se hirveän montaa osoitetta saattanut sen jälkeen käydäkään joten arvelin malttaa ja jättäytyä toiselta kierrokselta pois.

      Poista
  2. Sielläkin on siemenkylvöt jo aloitettu.
    Mukavaa ystävänpäivän iltaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritti blogger luokitella kommenttisi ensin roskasisällöksi. Pitihän se jo aloitella kun kerran kylvöohjeet luvan antoivat. Hyvää ystävänpäivää 😊

      Poista
  3. Onnia kylyvöksille! Enoo ensimmäästäkää siämentä viälä laittanu maan alle enkä päälle. Orottelen ainaki kuun loppuhun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Malttavalla on kieltämättä loppukeväästä helpompaa. Luotan että nämäkään esikkolaadut eivät isoksi ennen ulkoilukelejä kasva. Jospa tuonne saunalle mahtuisivat hieman helpommin kasvamaan nyt kun sielläkin on valoisa ja vähän peruslämmöltään viileämpänä pidettävä tila kasvatella.

      Poista
  4. Siemenkirje oli varsinainen aarrearkku. Toivottavasti siemenet myös itävät hyvin, niin saamme kaikki paljon ihania perennoja puutarhoihimme. Minä laitoin tammikuussa tekemäni perennakylvökset hankeen. Osa lajeista olisi saattanut itää suoraan lämpimäänkin kylvettynä mutta ei kylmäkäsittelystä pitäisi niillekään haittaa olla. Ja nyt juuri muistin, että siemeniä jäi vielä vaikka miten paljon kylvämättä kun ei ollut enempää ruukkuja silloin valmiina. Ei olisi pitänyt ottaa kolmeakymmentä eri lajia kirjeestä!
    Saunanne näyttää oikein hienolta. Luin edellisen postauksesi jo aikaisemmin mutta en silloin ehtinyt kommentoimaan. Kyllä kelpaa saunoa järvinäkymiä ihastellen ja miten hyvä isojen ikkunoiden ääressä on tosiaan esikasvatella taimia. Olet selvästi miettinyt jokaisen yksityiskohdan huolella.
    Pidetään peukkuja kylvöksillesi. Mukavaa helmikuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä mahtava valikoima siemeniä. Maltoin silti suht hyvin määrän kanssa. On kyllä kiva päästä valitsemaan isosta määrästä eikä tarvitse maksaa kuin postimaksun hinta. Sinulle vähän sitten enemmänkin päätyi noita siemeniä. Kolmeakymmentä lajia voi olla haastava saada kenen hyvänsä pihaan mahtumaan kun entistäkin jo paljon löytyy. 😁 Ensi syksynä voisi ottaa mieluusti siemenkirjeen kanssa uusiksikin, yritän ainakin varuiksi saada tulevana kesänä enemmän siemeniä talteen mitä voisi siemenkirjeeseen päästä jakamaan.

      Poista