sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Saunarakennuksen esittely

Totaalitauko puutarhailusta on taas ohi. Hyvää alkanutta vuotta vaan kaikille. Nyt on taas pikkuhiljaa lisääntyvän valon kanssa lisääntynyt tulevan puutarhakauden suunnittelu. Kaivoin äsken esille Hiidenkiven Minnan siemenkirjeestä napanneeni siemenetkin ja tutkin niiden kylvöohjeet. Onneksi talven vaihtelevista säistä huolimatta kukkapenkit eivät missään vaiheessa ole ehtineet lumesta paljaaksi joten toivon että plussakeleistä ei ole tuhoja syntynyt. Luonnollisesti viime kesän monien uusien istutusten ja erityisesti omien siemenkasvatusten kohtalo jännittää. Toivottavasti punahatut jatkavat keväällä kasvuaan eikä uusien istutusalueiden maa ole ollut liian savista kasvien juuristoille. Monen puutarhamyymälän verkkosivujakin on tullut jo selattua ja uuden hankintaa suunniteltua. Toinen kirsikkapuukin olisi jo kiikarissa mutta mahtaako välimatka olla liian pitkä pölytyksen kannalta jos istutan toisen puun saunan viereen viitisenkymmentä metrin päähän kaveristaan vai pitääkö suunnitella toinen paikka hieman lähemmäksi?

Mutta saunamökkihän eteni tuossa ennen joulua kovaa tahtia. Kiireisiä viikonloppuja ja välillä arki-iltojakin oli vaikka timpurit suurimman työn tekivätkin. Käyttölupaa jouduttiin harmillisesti odottelemaan muutama ylimääräinen viikko kun ei rakennustarkastaja paikalle ehtinyt mutta viime viikosta on saunaa ahkerasti lämmitetty. Sisätilat ovat käytännössä valmiit, sohvia odotellaan saapuviksi toivottavasti muutaman viikon sisällä. Eteistila kaipaisi kaappia ja verhotkin pitäisi hankkia. Jonkinlainen ruokapöytäkin tulee mutta katsellaan sopivan kokoinen kun sohvat ensin saadaan paikalleen.

Siinä se nyt on varaston suunnalta kuvattuna. Ulkotöitä on kevään edetessä vielä luvassa kuten kuvasta huomaa. Ehdittiin onneksi saada musta puunsuoja pintaan ennen talvea vaikka tiukkaa tekikin ehtiä.

Rannan puolelta näyttää tältä. Kuisti kaipaa vielä kaiteita ja portaita. Pylväiden näkösuojaksi tulee myös rimoitukset. Tuohon terassin ja rakennuksen väliin sopisi mielestäni jokin isompi istutusallas kivasti terassin reunaa myötäilemään. Yritän saada talouden rakentamisessa näppärämmän innostumaan ideasta. 


Jäältä kuvattuna ei tuo rakennus onneksi pahasti silmille pomppaa.

Saunan värityksessä toistuvat puun sävyt mustaan ja valkoiseen yhdistettynä. Kun kyseessä on kuitenkin hirsirakennus niin halusimme antaa puunkin näkyä. Näkymiin en usko kyllästyvän.

Panoraamakuvana toisesta suunnasta tilaa, näyttää tässä kyllä isommalta kuin onkaan. Sisustus on vähintäänkin askeettinen, säkkituolit toimittavat paremman puutteessa istuimien virkaa.

Kompakti keittiö. Oikealla jääkaapin ja pakastimen yhdistelmä, yhdistelmäuuni mikrotoiminnolla, induktiotaso ja 45cm leveä astianpesukone löytyy. Astioita ja aterimia pitäisi vielä hankkia kun ajatus on ettei hirveästi tarvitse kuskailla tavaroita edestakaisin.

Kylpyhuone on kompakti. Musta sadesuihku jatkaa samaa värimaailmaa ja kuivauskaappikin ajateltiin käteväksi hankkia kun sille tila löytyi. Oikealla eteistila josta ei erikseen nyt kuvia.

Pieni kaapisto ja wc-istuin. Hirsiseinälle on nyttemmin kiinnitetty vielä mustat koukut pyyhkeille.

Saunasta tuli lähes musta. Haapalauteet jätettiin puun sävyyn, muut pinnat värjättiin mustaksi. Kiukaan taustaksi tuli mustaa kivipintaa.

Ikkunanpuitteet jäivät myös puun sävyyn.

Nyt on mukava muutama kuukausi huilata ennen ulkotöiden parissa jatkamista. Taitavat mies appiukon kanssa huolehtia suuremman osan rakentamisesta ja minä keskityn saamaan puutarhaa valmiimmaksi (voiko mikään puutarha valmiiksi koskaan tullakaan?) 

Kunhan multasäkki kylpyhuoneessa sulaa voin aloittaa kylvöjen parissa. Jospa keväällä olisi jo kasvussa valkoisia sekä pinkkejä esikoita, lilaa palloesikkoa. Ulos lähtisi kylmäkäsittelyyn punaista vuorijumaltenkukkaa, punaista tarhakylmänkukkaa sekä tarhakellukka Mai Tai. Vaaleanpunainen palava rakkaus saa odotella kevättä ja kylvän sen suoraan ulos. Usko että tämä bloggailu tästä taas innokkaammin käynnistyy kun kevät etenee.



6 kommenttia:

  1. Saunarakennuksesta tuli hieno ja sen sijainti on mitä parhain. Ei todellakaan noihin maisemiin kyllästy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä ollut mahtavaa päästä saunanlämmitykseen pitkän odotuksen jälkeen. Lämpimästä sisätilasta on kummasti mukavampaa järvellekin katsella vaikka tuulisi ja pyryttäisi.

      Poista
  2. Hieno lopputulos. Näkymä järvelle on varmasti mieluisa.

    VastaaPoista
  3. Oltu kyllä tosi tyytyväisiä, ollut ihan vaivan ja rahan arvoinen.

    VastaaPoista
  4. On kyllä hieno lopputulos. Ainakin päälle päin näyttää, että kaikki on tehty aivan viimeisen päälle, eikä sinne päin. Hyvin suunniteltu ja huolellisesti rakennettu takaa rakennuksen kriittisten osien kunnossa pysymisen. Tuo puun sävyjen ja mustan yhdistelmä kyllä iskee - ja hyvällä. Mukavaa kesää ja hyviä löylyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä etenkin mies jaksoi hyvinkin tarkkaan viimeistelyasioita miettiä sähkötöistä kun vastasi. Keittiön hirsipaneelien saumatkin haluttiin niin että jäivät lähes kaikki kalusteiden taakse piiloon. Mustan ja hirren yhdistelmä tuntuu edelleen kivalta katsella lähes 6kk valmistumisen jälkeenkin. Saunassa on bonuksena oikeasti hyvän tuntuiset löylyt, sitä kun oli etukäteen vaikea tietää kiuasta kun valittiin. Kiitoksia blogivisiitistä ja hyvää kesää 😊

      Poista