lauantai 18. helmikuuta 2023

Puutarhavuosi 2022

Tässä useamman blogin postauksia kolmen kuukauden tauon jälkeen jälkikäteen selailleena huomasin Hiidenkiven Minnan aloittaman haasteen mihin moni on jo osallistunut. Tässäpä omat vastaukset.

1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua / Hullun lailla ahkerointia
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä

Tämä olikin paha kohta. Hullun lailla ainakin tuli lapioitua mutta en minä kovin laiska aiempinakaan vuosina ole ollut kun on ollut projekteja työn alla. Olisiko sitten lähimpänä oikeaa D: Jos lasketaan kierrätykseksi hullun määrän kiviä hyödyntäminen pitkin pihaa. Kivityöt oli itselle uusi aluevaltaus johon ajauduin kun se hillitön kasa maata tuolta saunarakennuksen kohdalta nousi.

Kaikkeen ei riittänyt käsivoima.

Käytössä tuntui olevan lähes rajaton määrä kiviä monessa eri koossa.

2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...

D: Siis olihan minulla vaikka mitä suunnitelmia keväällä jotka pohjautuivat oletukseen sellaisesta parin kuution lisämaasta millä laajentaisin metsäpenkkiä. Todellisuus olikin sitten se 10 kuutiota maata mille piti kehitellä käyttökohteita joten tulihan siitä monenkin istutusalueen laajennusta tehtyä eikä valmista ole vieläkään. Ehkäpä tulevana kautena jonkinlainen suunnitelmallisuus jopa onnistuu.

Tuossa oli mistä työstää.

Joten aiempi metsäpenkki laajeni aivan uuteen kokoluokkaan.

Saman metsäpenkin kulmaukseen tuli ensimmäisenä lisäuloke kun multakasa ei osoittanut vajenemisen merkkejä.

Sitten syntyi porrapenkki rannan portaiden vierukseen kun muutamalle lisäkuutiolle piti keksiä käyttökohde.

Kun ei vieläkään multakasa ollut vajentunut tein laajennuslevikkeen puutarhapolun vierustaan mikä oli kätevästi lapionheiton mitan päässä vasemmalla puolella sijainneesta kasasta.

3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...

D: No siis olihan tuossa nyt aika paljon tilaa täytettävänä joten oliko minulla muka vaihtoehtoja? Puolustuksena ostin sentään merkittävän osan syysalesta. Sipulikasvejahan ei lasketa tähän kun ne istutettiin vasta syksyllä 😉

Hankkijalta nämä lähtivät puoleen hintaan ja muutama jopa -70% alesta.

Ja näissä Viherlandian hankinnoissakin oli -30% ale.

Ja olihan noita siemenkasvatuksiakin. Kuukausimansikoita kasvatin lähes 70 taimea maanpeittokasveiksi pensaiden juurelle.

Ja omista siemenistä kasvatetut punahatun taimet täyttivät yhden alueen. Sormet ristissä odotan kevättä miten moni niistä nousee talven jälkeen hengissä.

4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Älä edes kysy, kuinka monta!

B: Ainahan muutama menetys tulee mutta onneksi ei mitään isoja tuhoja. Muutama kärhö ei noussut (ainakaan nyt viime kesänä mutta en täysin heitä toivoani niiden suhteen vielä kuten yksi kolmen piilotteluvuoden jälkeen yllättänyt kärhö osoitti sitkeytensä). Yksi kituliaasti kasvanut omenapuu heitti henkensä.

5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Magnoliasta ja keltamarjaisesta makeakirsikasta haaveilen. Voi olla että molemmat haaveet toteutan ensi kesän aikana kunhan keksin sopivat paikat. Molemmat kun haluaisivat lämpöä ja suojaista paikkaa. Kenties nyt aurinkokin riittäisi kun yläpihalla kasvavat männyt kaadon jälkeen vähemmän pihan puoltakin varjostavat. 

6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2022?
a. Sää
b. Kukkaloisto

c. Joku muu. Mikä?

C: Kyllähän nuo lapiohommat ja saunarakennuksen paikan valmistelu jäävät varmaan loppuiäksi mieleen.
Uppopumppuparka joutui koville mutaveden tyhjennyksessä

Olihan urakka saada kaiken saven alta kalliot paljastettua pylväsperustuksia varten. 

7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Perkasin ihan yksin sen koko multa-/saviläjän ja pääosin kuskasinkin itse kottikärryillä käyttökohteisiinsa.

8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Riippaomena Ruby Tearsin löytäminen ja vieläpä alesta oli viime kesän lempihankinta. Olin ehtinyt siitä jo googlen kanssa haaveilla ja vähän yllättäen taimen löytymisestä olin superinnoissani.

Lehdetön puu hankintavaiheessa odottelee nyt valeistutuksessa talven yli pääsyä lopulliseen paikkaansa. Sormet ristiin että heräilee keväällä virkeänä kasvuun

9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei, on vain erilaisia kokeiluja!
b. Ehkä...
c. Aivan liian monta!
d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan...!

A: Kyllä minun hankinnat on nykyään varsin harkittuja. Niin paljon olen googlaillut ja miettinyt mitä haluan että aivan vääriä hankintoja ei yleensä tule. Toki kasvuvyöhykettä harkitusti välillä venytän silläkin uhalla että menetystä saattaa tulla.

10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Vasta yhden talven yli pihalla viihtynyt perhepäärynä tekikin jo ihan kohtuullisen sadon. En osannut vielä odottaa satoa oikeastaan lainkaan.

Päärynäpuun kukinta oli yllättävän runsas ja isosta määrästä syntyi päärynöitäkin.

11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Jäniksen kesken hyvän kasvun kesällä parturoima rannan obeliskin tarhalyhtykärhö Duchess of Albany ei ehtinyt taaskaan kukkia kuin muutaman kukan voimin. Toivottua vehreää torniakaan ei ehtinyt tulla kun osa samassa obeliskissa kiipeilevästä koreaköynnöskuusama Serotinastakin oli parturoitu. Jälkimmäinen ei itse asiassa tainnut tehdä sitten yhtäkään kukkaa.

Oli noita kukkia nyt sentään muutama mutta aika harvassa risteilivät kaksi kolmatta vuottaan kasvavaa köynnöstä. Mielikuvissa kun odottelin jo vehreämpää kukkarunsautta.

12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasveihin
b. Kiviin / Kiveyksiin
c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
d. Puutarhamatkailuun

C: Ei tarvitse paljoa laskeskella mihin rahat menivät viime kesänä kun pihalla pyöri kaivinkone eikä nurmikkoa meinannut näkyä rakennustarpeiden alta. Näin kallista vuotta ei enää ole mahdollista tähän pihaan tulla. Onhan ensi kesän ajallekin noita pihan korjailuja ja maalausprojektia suunnitteilla joten ihan minimibudjettiin ei tulla tänäkään vuonna pääsemään.

Ei tarvinnut pojan haaveilla palloa meidän pihalla viime kesänä potkivansa.

13. Mitä opit?

Melkein mahdottomaltakin tuntuvasta urakasta voi selvitä kun on sinnikäs. Näköjään niin suurta projektia ei voi ollakaan mistä en puutarhassa selviäisi.

14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

D: Muutama kuukausi on jäähdytelty ja levätty ja nyt olen taas täynnä intoa suunnittelemaan ensi kautta. Iso määrä istuttamatonta alaa odottaa täyttämistään. Monella taimisivustolla on tullut jo pyörittyä ja kunhan toivomaani ostettavaksi tulee niin aioin tilauksiakin jo tehdä keväälle toimitustaan odottamaan.

Haasteen säännöt:
Kukaan ei niin kovin yllättäen sattunut haastamaan blogissa hiljaiseloa viettänyttä joten tartuin haasteeseen ilman haastajaa. Haasteen alkuperä on Hiidenkiven puutarhassa blogin Minnaltalta.

8 kommenttia:

  1. Paljon kaikkea kivaa sait kesän aikana aikaan puutarhassa.
    Minäkin asun muuten kolmosvyöhykkeellä.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin talvella oli mukava palata viime kesään, selata kuvia ja lueskella mitä kaikkea sitä tulikaan tehtyä. Vähän muistelinkin puutarhaasi kolmosvyöhykkeelle sijoittuvaksi. Mukavaa viikonloppua 😊

      Poista
  2. Voi, miten mahtavat kalliot olette saaneet esiin! Muutenkin viime kesäkauden kiviprojektit ovat olleet suuritöisiä, mutta ihan varmasti ilahduttavat tulevina vuosina. Sait monta aluetta istustuskuntoon, joten edessä on se palkitseva työ, kun pääsee viimeistelemään alueita.
    Oli kiva nähdä kooste viime kesästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti oli itsellekin avuksi koostaa kesän puuhia. Nyt en vaan malttaisi odottaa kevään tuloa. Sormet syyhyävät jo päästä kaivelemaan ja siirtämään kasveja pysyvämpiin paikkoihin. Kun oikein ajatuksella palasin viime kesään on nyt lähtötilannekin taas tuoreemmassa muistissa ja helpompi suunnitella tulevaa.

      Poista
  3. Kiva, että nappasit haasteen oma-aloitteisesti käsittelyyn. Teillä oli melkoiset mullistukset pihassa viime kesänä mutta nythän raskain työ on oikeastaan tehty ja pääset nauttimaan siitä hauskimmasta projektista, eli kasvien istuttamisesta. Toivottavasti kaikki aleista hankitut aarteesi selviävät talven yli. Kivaa kevään odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli mukava haaste. Kun muutenkin jo tullut mietittyä että mitähän kaikkea tuolla lumen alla nyt keväällä odottaakaan niin mikäs sen parempaa kuin tarttua samalla haasteeseen. Jännitystä on ilmassa odotella hankintojen heräämistä keväällä.

      Poista
  4. On sulla ollu aika massiiviset maansiirtotyät. Ja uusia kasviaki aika liuta. Toivottavasti talavehtiivat ja viihtyyvät hyvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein lihaksia kolottaa jo muistellessa 😁. Uusien kasvien ensimmäinen talvi on aina jännittävin ja tosiaan viihtyvyyskään ei ole aina itsestään selvää.

      Poista