sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Koska kukkii -haaste

Ennen kuin lumet aivan ehtivät sulaa niin osallistunpa minäkin Hiidenkiven Minnan aloittamaan koska kukkii -haasteeseen. Valitsen kevään kukkijoita nyt muutaman tähän huhti- ja kesäkuulta. Katsotaan osuvatko veikkaukseni miten lähelle.

Ensimmäisten sipulikukkien joukossa kukkii kevätkurjenmiekka. Viime vuonna päärynäpuun penkissä tämä Painted Lady kukki ainakin jo 24.5. Nyt olen toiveikkaalla tuulella ja toivon näkeväni aikaisemman kevään ja näitä kukassa 20.5.

Valkotäpläimikkä Dora Bielefield kukki vuosi sitten 20.5. Nyt tämä(kin) on saanut pienen paikanvaihdoksen ehkä aavistuksen varjoisampaan paikkaan. Kukkisiko tänä vuonna 21.5.

Ihanat valkovuokko Vestalit kuutamohortensian juurella. Edellinen paikkahan oli vähän varjossa kallionnotkelmassa ja kukinnan alkukin siksi hieman hidas kun lumi suli muihin paikkoihin verraten hitaammin. Koska entinen asuinsija jäi multavuoren alle niin nämähän saivat hortensian paakun matkassa muuton huomattavasti aurinkoisempaan kohtaan isoon kalliopenkkiin. Jospa näistä olisi jatkossa iloa jo äitienpäiväksi  ja veikkaukseni kukintaan olisikin 14.5.

Perinteiset patjarikot kalliokasvipenkissä. Nämä ovat saaneet rauhassa olla entisessä paikassaan. Viime vuonna kukkivat ainakin 19.5. Sanotaan veikkaukseksi 17.5.

Ihana alppiruusu Double Kiss. Toissavuonnahan tämän ostin ja kukki aikaisin kuten ostotaimilla on tapana. Viime vuonna piti välivuoden mutta nyt olin näkevinäni nuppuja odottamassa. Paikkakin vielä hieman siirtyi yläpihalla. Nyt mennään siis aivan arvauslinjalle koska tässä pihassa ei luomusti ole vielä kukkinut, sanotaan suunnilleen muiden alppiruusujen tahtia arvaillen 13.6.

Ja kertauksena vielä säännöt:
Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuja. Kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen (tai kuukausien) päähän. Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi. Ja tietysti kukintaa saa myös viivästyttää vaikkapa peittämällä lupaavan näköiset piipot lumella, jos jotain niin järjetöntä haluat oikeasti tehdä. Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri.

Sääennuste oli eilen kovinkin lumisen oloinen mutta onneksi uutta lunta ei maahan jäänyt, osa tuli räntänä ja vetenä. Tänään taas toiveikkaana lumikelloja etsimään.

12 kommenttia:

 1. Kiva nähdä kuvissasi näitä kevään kaunottaria. Tämä veikkaus on hauska pohdittava, saa nähdä miten lähelle tai kauas omat veikkaukseni menevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saipa ihan syyllä kelailla taas edelliskeväiltä kuvia. Yleisilme on vielä toistaiseksi kovin väritön tuolla puutarhassa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Jos menee pieleen niin toivottavasti veikkaukseni ovat siinä tapauksessani vain liian myöhäisiä. :)

   Poista
 3. Patjarikot - kiitos kun näytit niiden kuvan. Keksin siitä, että niitähän minun täytyy hankkia, kun kallioista rinnettä on valtavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patjarikko on kyllä kiva kallion kaunistus. Kukkiessaan nätti ja muuten antaa kivaa vihreyttä. Helppo vielä levittää laajallekin alueelle tuppaita siirtämällä.

   Poista
 4. Ihania nua kevätkurijenmiakat! Toivottavasti kevät tästä pikapualihin käynnistyys oikee toren teolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon että vanhat kevätkurjenmiekat tuolta nousevat ja muutama uusikin sipuli tuli laitettua. Kevättä malttamattomasti jo odottelen itsekin, sääennusteet eivät meinaa olla samaa mieltä.

   Poista
 5. Tämä on kiva haaste. Mukava katsella kauniita kevätkukkakuviasi. Jännä nähdä, miten veikkaukset osuvat kohdilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva yrittää veikata. Samalla tuli haaveiltua kovasti jo keväästä kuvia katsellessa.

   Poista
 6. Voi, miten söpöjä kevätkukkia olit valinnut veikattaviksi! Toivottavasti arvauksesi pitäisivät paikkansa tai jos väärässä pitää olla, niin kukkisivat veikkaamaasi aikaisemmin. Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkovuokot ovat erityisen ihania ja odotettuja kun muutaman vuoden ovat tässä pihassa viimein kukkineet. Ilo silmälle ovat muutkin 😊

   Poista