lauantai 25. maaliskuuta 2023

Pihan sulamistilanne

 Kyllä taas kevään odottajaa koetellaan kun ennusteet lupaavat lunta ja pakkasta. Vielä tänään on kuitenkin keväistä, tosin sateista sellaista. Pääasia että lumi sulaa kuitenkin tavalla tai toisella. Pihan nurmikkoisella osiolla alapihalla on vielä kunnon kinokset eikä kukkapenkkien sulamisesta vielä merkkiäkään. Onneksi kallioisella yläpihalla kevät etenee aina nopeammin ja näkyvissä on reilumminkin paljasta maata. Ensimmäiset piipatkin jo bongasin. Mies ihmetteli miksi kiertelen pihalla paljastuvia länttejä tutkimassa jos kohta taas sataa uutta lunta kaiken peittäen. Homman ideahan ei ole kuitenkaan se musta multa vaan tutkia näkyykö paljastuvista kasveista talven jälkeen elonmerkkejä. Niitä ei tässä vaiheessa kevättä enää uusi lumi hengiltä saa.

Ei takapihalla tosiaan kovin keväiseltä näytä.

Mutta yläpihalla pääsee jo paremmin fiilistelemään. Vanha terassin penkki alkaa olla jo kokonaan sulanut.

Ja löytyihän kiinanlaikkuköynnöksen takaa muutama lumikellon piippa. Näyttävät olevan tänä keväänä hitaammalla tuulella koska kukkia eivät ole esille saaneet kuten monesti jo lumen alta on suoraan kukkanuppujakin näkynyt pilkottamassa.

Viime kesän tuotos porraspenkki on isoimmalta osaltaan jo paljaana.

Muutama syksyllä istutettu kevätkurjenmiekka siellä jo mullasta pilkottaa ellen erehdy. 

Iso kalliopenkki reunamiltaan myös sulaa. Jouluruusu on vielä juuri sen verran lumen alla ettei mahdollisia kukkanuppuja pääse tiirailemaan.

Siirron kokenut köynnöshortensia Take a Chance näyttää oikein hyvinvoivalta. Elossa olevia lehtisilmuja on melkein haarojen kärkiin asti. Jospa innostuisi nyt kunnon kasvuun kun pääsi viime kesänä yksiöönsä kivien väliin rakennettuun multatilaan kasvamaan.

Kesällä melkoisen heikkoon kuntoon tilapäismajoituksessaan kuivahtaneena päässyt herttahortensia Burts of Light näyttää helpotuksekseni virkeältä silmuineen. Näyttäisi kotiutuneen uuteen paikkaansa ihan lupaavasti.



Sisäkasvatuksista välillä myös päivitystä. Hitaastihan nuo esikot kasvavat kuten kahden kasvatusvuoden perusteella osasin odottaa. Pinkit esikot eivät ole itäneet laisinkaan, valkoisista yksittäinen taimen alku pääsi kuivahtamaan ja kuukahti, muut ovat jatkaneet eloaan.

Ensimmäistä lehteä alkaa jo erottua valkoisista esikoista.

Palloesikoiden taimet ovat hieman isompia. Siemenetkin olivat hieman suurempia vaikka eivät juuri hiekanmuruja isompia nekään.

Ensi viikolla saattaa tulla lunta lisää. Kovasti toivon että lumisateet kuitenkin ohittaisivat meidän alueen. Kovasti jo sormia syyhyttäisi päästä muokkaamaan kesken jääneitä istutusalueita lopullisempaan muotoonsa. Kun ensin edes maa paljastuisi niin pääsisi kunnolla suunnittelemaan. Lapiohommien aloitukseen voi mennä hieman enemmän aikaa kun roudankin pitäisi sulaa. Noita pienempiä kiviä  tuntuu riittävän ja pohdinkin pitäisikö niitä käyttää pengerryksiä koristamaan ja välejä täyttää vaikka patjarikolla. Vai onko tuon ajatuksen lopputulemana hirveää kitkemistä jatkuvasti vaativa työmaa.




6 kommenttia:

  1. Kyllä lumentulo alkaisi jo riittää, sillä ajatukset alkavat auttamatta olla jo kevätpuuhissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sääennusteita tulee katsottua monta kertaa päivässä toiveissa niiden muuttuminen positiivisempaan suuntaan. Hetki sitten näytti jo vähän lupaavammalta kun useamman päivän pakkasennuste oli muuttunut päiväajan pieneen plussakeliin.

      Poista
  2. Onhan siellä jo maata näkyvissä eri puolilla. Minäkään en kaipaisi enää lunta yhtään, vaikka ennusteissa sitä tänne meille luvataan.

    VastaaPoista
  3. Teillä sentään jo maata näkyy ihan mukavasti ja ensimmäisiä piippojakin. Meillä on lunta lähemmäs 70cm nyt kun viime yönä ja tänä aamuna satoi lisää. Hetki voi mennä näitä hankia sulatellessa.
    Minulla taisi tänään näkyä ensimmäisiä siemenkirjeen esikontaimia, jos en ihan väärin muista. En tullut tarkistaneeksi koodinumeroa saman tien ja myöhemmin en ollutkaan ihan varma, mikä se numero olikaan. Joka tapauksessa ainakin jotain oli itänyt :D Jospa sinullekin alkaisi pian ilmestyä esikoita.
    Toivotaan lämpimiä säitä, jotta lumet sulaisivat vauhdilla ja pääsisi kuopsuttelemaan kukkapenkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahta esikkolaatua tosiaan oli itänyt mutta kolmatta ei ole mullan pinnalla näkynyt, noinkohan aikoo enää itääkään. En tiedä oliko vika siemenissä vai kasvattajassa joka siirsi kasvatukset pois kylyhuoneen lattialämmityksen päältä viileämpään ikkunan äärelle toisten siementen samassa lokerikossa jo alettua itää. Teillä taitaa olla enemmän lunta kuin meillä vaikka riittää sitä etu- ja takapihan puolella meilläkin. Nyt on hyvin kukkapenkkejä yläpihallakin onneksi ihmeteltävänä niin malttaa helpommin odottaa loppujenkin sulamista.

      Poista
  4. Onneksi on aurinkoisempikin alue pihalla josta pääsee sulamista seuraamaan nopeammin muuhun lähiseutuun verraten.

    VastaaPoista