sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Puuostoksia

 Alkuvuodesta alkanut pohdinta isommista pihan istutuksista on saanut jonkinlaisen päätöksen ainakin puiden osalta. Muutamaa koristepuuta olen haaveillut jo pari vuottakin ilman sopivaa paikkaa. Nyt ison pihan myllerryksen ja uusien sekä uudistuvien istutusalueiden myötä tilaisuus koitti. Nämä saattavat olla hyvinkin tämän pihan viimeiset isommat hankinnat (ellei menetyksiä tule) joten asiaa piti harkita tarkasti. Tässäpä siis esittely hankinnoista (kuvat lainattu netistä):

Prunus avium Paula, keltainen makeakirsikka

(Kuva Puutarhatalo sydänmaa). III-vyöhykkeelle asti pärjäämistä luvattu joten juuri tähän pihaan pitäisi soveltua. Keltaiset marjat kuten olen haaveillut toiveissa pärjätä ilman verkotusta. Pölyttäjän tämä tosin tarvitsee, sen toivon ja oletan saavani toissakesänä istuttamastani makeakirsikka Iputjista. Paikkaa tälle pitää vielä hieman pohtia miten kauas Iputjista on mahdollista pölytytyksen onnistuminen huomioiden istuttaa. Tällä hetkellä ajatukseni on muuttaa saunan kulkureitin muutosten vuoksi jo muutenkin kaivellun metsänrajapenkin alaosaa ainakin osin puuistutuksiksi ja siirtää perennoja ylemmäs isoa kalliopenkkiä täyttämään. Tämä tulisi sitten 20-30 metrin päähän Iputjista joka olisi pölytyksen kannalta toivottavasti vielä riittävän lähellä.

Kuten kuvasta huomaa tälle alueelle on muutenkin tehtävä muutoksia. Kuva syksyltä ennen putkien kaivamista maahan. Paula saattaisi tämä hetken kaavailuissani asettua kulkureitin viereen penkin alaosaan. Tuohon pitänee tehdä jonkinlaisia porrastuksia joka tapauksessa korkeuseron tasaamiseksi. Kulkureitin puoleinen osa penkistä voisi nousta siis ylemmäs lähemmäs tuota kulkureitin korkeutta.

Magnolia kobus, japaninmagnolia

             
(Kuva Paratiisin taimitarha). Eikös magnolia ole melkein jokaisen puutarhurin haave. Nyt tämä pääsee viimein kokeiluun kun voisi tässä III-vyöhykkeella hyvällä paikalla pärjätäkin. Toivoo lämmintä paikkaa, ei kuivaa mutta liian märkääkään ei saa olla. Menestyessään tästä voi kasvaa iso 5-8 -metrinen puu. Hienoin paikkahan tälle olisi tuossa saunarakennuksen vieressä jossa saisi kasvaa näkösuojaksi. Mutta riittääkö saunarakennuksen antama suoja tuulten osalta tontin korkeimmalla paikalla ympäröivän puuston lisäksi ja onko maa liian savista kohopenkistä huolimatta? Saahan siihen kohtaan mullan toki vaihdettua, onhan tässä pihassa maansiirtoja tehty ennenkin. Luulen kuitenkin tuota kohtaa yrittäväni kun onnistuessaan olisi kyllä komea vaikka menestymisen kannalta varmempi saattaisi olla alemmas Paulalle kaavaillun paikan viereen.

Tässä keskeneräisemmästä vaiheesta otettu kuva isosta kalliopenkistä jonka vasemmanpuoleiseen takakulmaan magnoliaa haaveilisin. Tuulisuojaa olisi idän ja etelän osalta, avoimemman lännen suunnalta tuntuu tuuli harvemmin kovemmin puhaltelevan. Kaveriksi siirrän valeistutuksesta joka tapauksessa koristeriippaomena Ruby Tearsin lapion sijainnista hieman alas oikealle.

Seuraavaksi esittelyyn helmiorapihlaja (crataegus mordenensis) Toba

(Kuva Puutarhatalo Sydänmaa) 3-4 -metriseksi kasvava pikkupuu. Tällä on sievät vaaleanpunaiset kerrotut kukat kukkiessaan kesäkuulla. Pärjää vyöhykkeillä I-III, hyvällä paikalla jopa IV-vyöhykkeellä. Ei vaikuta olevan turhan herkkä, kuivuuttakin sietää.

Toba voisi tulla saunan kulkureittiä vierustamaan tuohon rinteen alueelle jos tekisin porrastyylisesti siihen isomman tasanteen kuvan tyylisesti ja lisää multaa. Jos puun istuttaisin hieman enemmän oikealle tuohon täplän paikkeille niin perennoille jäisi vielä tilaa ja näkyvyyttä kulkiessa katsella eivätkä kaikki jäisi puiden taakse piiloon.

Viimeisenä keksin hankkia hieman taas pärjäämisen rajoilla olevan koristekirsikka (prunus) Accolade eli Kevätsuudelman.

(Kuva jälleen lainattu puutarhatalo Sydänmaa) Tämä koristekirsikka on kohtuullisen isoksi 3-5 -metriseksi kasvava puu. Haluaa aurinkoa, pärjää I-III-vyöhykkeellä ainakin lähteestä riippuen ja haluan tietenkin uskoa tuohon III-vyöhykkeen lupaukseen. Kukkii vaaleanpunaisin kerrotuin kukin. 

Tälle on paikaksi suunniteltu etupiha. Kukkapenkin vieressä tien puolen sivulla on kasvanut puumainen puistosyreeni Ainola jonka kasvumalliin en ole ollut koskaan tyytyväinen oksien pyrkiessä kovin ylöspäin ja harvakin tuo latvus on. Puu muutenkin jostain syytä myös on alkanut kovin heilua eli jotain sen juuristossakin on pielessä. Tuon syreenin kaivan siis pois ja laitan tilalle koristekirsikan. Isompi puu antaisi hieman näyttävyyttäkin etupihalle enemmän eikä leveämpi latvuskaan näkösuojan puolesta ainakaan haitaksi olisi. Vasemmalle kuvan ulkopuolelle jää rautatienomenapuu myöskin isommaksi kasvavana milloin nyt päättääkään alkaa kunnolla kasvaa.

Ettei totuus kuitenkaan unohdu niin tässä kuvaa meidän etupihalta nyt jossa on aika massiivinen määrä lunta. Lumilingolla tuota määrää on sentään avustettu mutta tovi menee näiden sulamista odotellessa.

Illan hämärtyessä lapion vielä eilen puiden ympäryksiä jotka alkoivat olla verkoista huolimatta jänisten hampaiden ulottuvilla.

Vielä kevennykseksi vähemmän puutarhaan mutta jossain määrin pihaan kuitenkin liittyen kuva alkuviikosta meidän postilaatikkokatoksesta jonka joku paikallinen rallikuski oli yön tunteina tuhonnut. Luonnollisesti yhteystietoja ei ollut jätetty kenelle olisi korvausvaatimuksia saatu osoitettua. Uuden telineen rakentaminen ja postilaatikko-ostokset ovat siis edessä. 

Puut on nyt tilattu keväämälle toimitusta odottamaan, kyllähän noille hintaa tuli joten toivon kovasti viihtyvän. Ei nyt tietenkään löytynyt ajomatkan päästä puutarhamyymälää josta noita olisi voinut kaikkia lähteä ostamaankaan niin ei auttanut kuin turvautua nettimyyntiin. Harkitsin vielä nukkakirsikka Lumikkia mutta totesin kahdesta makeakirsikasta tulevan jatkossa onnistuessaan jo satoa niin paljon ettei tämä perhe taida jaksaa niitäkään kaikkia omin voimin syödä. Ja vielä kun on muut hedelmäpuut lisäksi joita löytyy päärynää, luumua, kaksi omenapuuta ja muut hyötykasvit niin kyllä nyt on lopetettava hyötykasvien hankinta tähän. Työtä on siis keväällä edessä että saan kaikille hyvän paikan valmisteltua. Toistaiseksi ainoat lapiohommat liittyvät kuitenkin lumenluontiin. Lumitöitä on tänäänkin edessä kun uutta satoi jälleen useamman sentin.


 
6 kommenttia:

 1. Hyvät hankinnat. Onnea niiden menestymiseen. Minä hankin muutama vuosi sitten Sydänmaalta koristekirsikka - Accoladen. Montaa kukka se ei valitettavasti ole olemassaolonsa aikana vielä tehnyt. Lieneekö kasvupaikka liian varjoinen. Samasta paikasta hankittu magnolia 'Leonard Messel' sen sijaan yllätti todella positiivisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolle Accoladelle yritin miettiä aurinkoisen paikan missä viihtyisi. Kaikille hankinnoille ei tietenkään aivan täydellistä paikkaa löydy. Toivotaan menestystä ja runsasta kukintaa meidän molempien puille.

   Poista
 2. Ihania hankintoja olet tehnyt. Luulisi, että teillä menestyvät hyvin aremmatkin kasvit kun on puustoa suojana, korkea paikka ja vielä järvikin vieressä. Järvi tasaa yllättävän paljon syksyn lämpötiloja, mikä on usein noille arkajaloille hyväksi. Ehtivät valmistautua rauhassa talveen. Keväällä taas järvi viilentää, joten kasvit eivät lähde kasvuun heti ensimmäisten lämpimien säiden tullessa.
  Jopas oli jollain tähtäys tien sijaan pientareilla. Korvaako edes oma kotivakuutus uuden postilaatikkokatoksen ja itse laatikon hankintaa? Oletteko kyselleet naapureilta, olisiko joku sattumoisin nähnyt tapahtumaa?

  VastaaPoista
 3. Muutamaa arempaa köynnöstä olen saanut hengissä jo pysymään mutta kasvaneet matalalla lumen suojaa talvella saaden. Jännityksellä testaan nyt puita. Piti valita tarkkaan tämän pihan viimeisiä puita ja rohkeasti halusin testata muutaman aremman lajin kun nyt tilaisuus viimein tuli muutama puu lisää mahduttaa. Taitaa tuo postilaatikko mennä omaan piikkiin kun häthätää uuden kustannus ylittää vakuutuksen omavastuun jos edes ylittääkään. Viereisten naapureiden laatikot meni samassa eikä kukaan valitettavasti sieltäkään mitään ollut havainnut.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista! Itse haaveilen hankkivani pitämyspuukseni Huntuvaahteran tai Tuohituomen. Toisaalta pitämyspuita voi olla kaksikin, joten molemmat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huntuvaahtera pitikin ihan googlettaa, tuohituomella on kyllä hieno runko. Jos tilaa on niin varmasti näyttävän näköiset puut molemmat.

   Poista