lauantai 28. lokakuuta 2023

Syysistutukset kilpaa pakkasen kanssa

 Pakkaset pääsivät hieman jo yllättämään tämän puutarhurin joka oli tilannut kesällä pionien juurakoita joilla toimitusaika oli vasta tällä viikolla. Alkuviikosta sähköpostiin saapui ilmoitus toimituksen matkaan lähdöstä ja viimein eilen hain juurakot pakettiautomaatista. Järin paljoa plussakelejä ei lähiajoilla ollut näkynyt joten jännityneenä aloitin istutuspuuhat toivoen saavani vielä riittävät reiät maahan kaivettua juurakoita varten. Melkoista hakkaamistahan tuo puutarhalapiolla oli mutta routakerroksen alta löytyi sentään vielä sulaa maata. Juurakot siis vaan maahan ja nyt sormet ristissä toivomaan pionien kasvuunlähtöä ensi keväänä. Ostin myös pussillisen puutarhamultaa jota arvelin levittää tilkitsemään pionijuurakoiden päälle palautettuja jäisten maakönttien välejä. Ehkäpä keli vielä plussan puolelle ennen talvea menee ja toivon noiden könttienkin vielä sulavan ja asettuvan tiiviimmin.  

Kolme koiranhammasta samasta tilauksesta kaivoin myös alppiruusu Cunningham’s Whiten juurelle, niistä kaksi mukulaa olivat melkoisen kuivia käppänöitä joten saa nähdä lähtevätkö kasvuun. Ihan näin kylmiä kelejä en osannut kesällä tähän ajankohtaan ennustaa kun usein on vielä marraskuulla helposti voinut maata kaivella. Halvemmat juurakot ja erityisesti kaunis Itoh-pioni All That Jazz melkein pakottivat kuitenkin ottamaan riskin ja tilaamaan. Pionien kuvat on otettu netistä Cramers Blommorin sivuilta mistä juurakotkin tilasin.

Itoh-pionit Magical Mystery Tour ja ihana kirjava All That Jazz.

Vasemmalla kiinanpioni The Fawn jolla on kuvissa todella kauniit punaraitaiset nuput (90cm), oikealla itohit Old Rose Dandy (70cm) sekä Julia Rose (90cm)

Pionit istutin nyt kaikki isoon kalliopenkkiin. Julia Rose, Magical Mystery Tour ja All That Jazz rannan puoleiselle pitkälle sivulle magnolian suunnalta luetellen. Kiinanpioni The Fawn pääsi pallohortensia Sweet Annabellen viereen jospa hyvällä tuurilla se ja muut kookkaammat kasvit vieressä pionia riittävästi tukisivat kaatuilemasta. Viimeinen itoh Old Rose Dandy on riippaomena Ruby Tearsin kanssa samassa lohkossa.

Rankkaa puuhaa oli istutusreikien teko pinnasta jäiseen maahan. Parhaan istutuslapion kadoksissa olo ei juuri nyt haitannut koska siitä ei tällä istutuskerralla olisi ollut mitään hyötyä. Onneksi sentään kaikki aiemmin hankitut kukkasipulit ovat jo maan alla.

Koiranhampaita oli yhteensä kolme Cunningham’s Whiten juurelle, yksi valkea White Beauty ja kaksi Purple Kingia.

Lomaviikon viimeiseen päivään jäisi huomenna vielä kerätä viikon aikana haravoidut männynneulaskasat koivunlehdillä höystettynä. Lehtipuhaltimella oli kohtalaisen kätevää siirtää pois soraisilta kulkureiteiltä neulaset ja lehdet sen sijaan että haravalla olisi perinteiseen tapaan kerännyt ison määrän pieniä kiviä neulasten ja lehtien sekaan. Harkitsen kokeilisinko ennen siirtoa vielä ruohonleikkurilla ajella kasoja pienemmäksi nopeammin maatuvaksi silpuksi. Koska aiemmat kätevät neulasten dumppauspaikat hortensioiden juurella ovat nykyään virallista kukkapenkkiä niin pitää yrittää saada haravointijätteet mahtumaan varaston viereen puutarhajätteiden kompostointipisteeseen. Kompostointikehikko olisi erittäin kätevä mutta ainakaan toistaiseksi ei sellaista ole käytössä. 

Alkuviikosta istutin myös viimein callunat. Kesäkukkaruukut olin sentään saanut tyhjennettyä plussakelin aikaan jo kaksi viikkoa sitten ja puut verkotin viime viikolla. Callunoiden istutusoperaatio kyllä aiheutti pientä hilpeyttä itsessäni kun laatikoissa valmiina odottanut multa oli jäässä ja jouduinkin viemään laatikot muutamaksi tunniksi eteiseen sulamaan ennen aloitusta. Callunat kuitenkin menin jättämään ulos ja pakkaskelissä olikin yllättävän hankalaa saada jäiset juuripaakut irtoamaan ruukuistaan kun viimein istuttamaan pääsin. Yhtä lopulta kävin lämpimän hanan alla itselleni naureskellenruukusta irti sulattamassa ennen kuin homma oli valmis. Toivottavasti muilla ovat istutustyöt olleet jo hieman paremmin ajallaan tehtynä, en näiden kokemusten perusteella erityisen vahvasti lähde suosittelemaan pakkasistutuksia. 3 kommenttia:

 1. Pakkanen tosiaan yllätti. Kylläpä olet sisukas, kun sait jäiseen maahan tehtyä istutuksia!

  VastaaPoista
 2. Vai oli callunoiden kanssa pieniä jäätymisongelmia :D Niin sitä välillä tekee ajatuksissaan hassuja mokia.
  Ihania pioneja olit taas tilannut, erityisen hurmaava on minustakin tuo 'All That Jazz'. Hyvä, että maa ei ollut vielä liian jäässä niiden istutukseen. Kannattaa ehkä keväällä tarkistaa, etteivät ole liian syvällä tai pinnassa. Jäisen koppuraista maata on hankala asetella sopivan paksulti (nimim. joskus itselläkin istutukset vähän venähtäneet...).
  Voit varmaan dumpata ainakin osan havunneulasista edelleen hortensioiden juureen katteeksi. Minä kerään meidän pihdasta varisseita neulasia ja kävynsuomuja pensasmustikoille ja puunlehtiä sun muuta puutarharoskaa ihan perennoillekin. Sinne ne peittyvät kasvillisuuden sekaan ja maatuvat aikanaan. Teillä toki taitaa olla neulaskarikkeesta ylitarjontaa mutta onhan noita istutusalueitakin.
  Mukavaa marraskuuta! Täällä meni eilisen päivän aikana satamaan 15cm lunta, joten nyt näyttääkin talvelta.

  VastaaPoista
 3. Samanlaista puuhaa on ollut täälläkin viimeisten pioninjuurakoiden kanssa. Toivotaan niille suotuisaa talvea ja hyvää kasvua ensi kesänä!

  VastaaPoista