maanantai 1. tammikuuta 2024

Vuosi vaihtui

 Niin se vuosi vaan vaihtui ja yhtä varmasti näyttää jälleen heräilevän puutarhainnostukseni henkiin. En ole blogia jättämässä vaikka perinteinen äkillinen blogin hiljeneminen pimeimmän ajan yli tälläkin kertaa tuli. Sitäkin suuremmalla innolla voi alkaa odottaa tulevaa kasvukautta. Kireä pakkanen ei varsinaisesti kevättä lupaile mutta onhan talvipäivän seisaus sentään ohitettu. Talven aikana ei kasvihankintoja parane ainakaan kovin paljoa tehdä kun vielä on kovin epäselvää miten paljon tilaa viime kaudelta on penkkeihin jäänyt ja tuleeko uusille hankinnoille talvimenetyksiä. 30 asteen pakkasennuste tähän viikkoon hieman hirvittää ainakin magnolian kohdalla. Onneksi on sentään kohtuullisen mukavasti lunta pakkaseristeenä kasveille. Pienen siementilauksen kuitenkin tein ja tilasin pitkästä aikaa chilien siemeniä. Mies ( ja itsekin hieman) kun on tulisen ystävä ja nyt kun löytyy kohtuullisen aurinkoinen seinustakin saunalta kasvatuksille niin pitääpä yrittää taas chilikasvatuksia. Kunhan siemenet saapuvat pääsen jo ensimmäisiin kylvöpuuhiin kun chilien kanssa on ihan virallinen suositus aloittaa kasvatus ajoissa jo heti alkuvuodesta. 

Muistin virkistämiseksi selailin jo viime vuoden blogikirjoitukseni läpi jotta muistaisin mitä kaikkea onkaan tullut maahan istutettua. Ja olihan noita ihan iso määrä, montaa en aidosti enää muistanutkaan istuttaneeni. Keväällä onkin jännitettävää, erityisesti mielessä ovat lokakuulla routakerroksen läpi kaivetut pionit, herkemmät hortensiat, täysin uusi aluevaltaukseni salviat. Jokohan lopulta kaikki siemenistä kasvattamani kultaesikot kukkisivat? Miten makeakirsikka Paulan kukinta ajoittuu pölyttäjäksi suunnitellun Iputjin kanssa tällä kertaa? Ja olihan edelliskesän(kin) työmäärä melkein jo itseäkin hengästyttävä kaikkea maansiirtoa ja kuntan istutusta muistellessa. Ehkäpä tuleva vuosi on työmäärältään jo hiukan maltillisempi kun istutusalueet ovat sentään jo muodossaan. 


Tätä näkyä odotellessa

Ihanaa alkavaa puutarhavuotta kaikille. Tulevan vuoden aikana kenties olisi viimein haaveilemani nurmikon perusparannuksen aika isompana projektina. Viime kauden istutuksissa on varmasti paljon ihmeteltävää monen toivottavasti kukkiessa tällä pihalla ensimmäistä kertaansa ja toivon kasvien alkavan täyttää niille suunnittelemaani tilaa. Toivottavasti tutut lukijat jaksavat taas palata kommentoimaan entiseen tapaan. Arvostan että olette jaksaneet ajatuksella juttujani lukea. 

17 kommenttia:

  1. Täällä ollaan ja kiva kuulla sinusta! Usko tai älä, ei ole montaakaan päivää, kun ajattelin, että sinun blogiasi en ole lukenut ikuisuuksiin.
    Ihana tuo näkymätavoitekuva, kyllä tuon voimin jaksaa. Onneksi päivä jo pitenee eikä enää lyhene.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tässä pari kuukautta mennyt täydessä hiljaisuudessa. Juuri jaksoin pusertaa viimeisten istutusten paikat blogiin mutta näyttää jääneen kommentitkin vastaamatta… En oikein muidenkaan blogeja ole edes jaksanut lukea. Joululoma taisi sopivasti toimia akkujen lataajana ja auringonpaiste herätteli minussa horrostaneen puutarhailijan taas henkiin 😁. Kevään koittaessa alkaa taas varmasti kuvia ilmestyä lisääntyvässä määrin. Kiva jos blogiani muistelit.

      Poista
  2. Hilijaasta on ollu meikälääsenki plokis. Mutta jospa sitä taas virkistyys.
    On sulla ollu tyäntäyteeset pari kesää, jos ny saisit nauttia istutusten tuloksista. Hyvää uutta puutarhavuatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun ei liian kunnianhimoisia tavoitteita bloggailussa pidä niin tällaiset tauot on ihan ok. Sitäkin suuremmalla innolla voi kevättä kohti taas kirjoittelua jatkaa. Odotan kovasti jo tulevaa kasvukautta jos hieman istutusvisiot alkaisivat muuttua todeksi.

      Poista
  3. Niin samankaltaisia ajatuksia täälläkin. Kun on kymmenisen vuotta puutarhablogannut, tuntuu homma menevän tällä hetkellä vähän sykleittäin. Aina välillä tulee joku aihe tai asia, joka innostaa kirjoittamaan, sitten voi taas olla pidempikin hiljaisuus. Mutta mukavasti näyttää lukijoita silti riittävän, vaikkei huippuaktiivisesti julkaisisikaan.
    Ja aivan ihana tosiaan tuo kuvasi 😊
    Mukavaa alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseä varten näitä lopulta kirjoittelee ja bonuksena on päässyt huomaamaan ettei ole suinkaan ainoa puutarhaintoilija :)

      Poista
  4. Loppuvuodesta iskee ihan ymmärrettävästi puutarhaväsymys. Pimeys ja kaikki muut kiireet vievät voimia muutenkin ja kun puutarhassa ei tapahdu juuri mitään raportoimisen arvoista, bloggaaminenkaan ei niin innosta. Lukijat onneksi löytävät pidemmänkin tauon jälkeen takaisin paikalle heti kun alkaa taas tapahtua.
    Itsellänikin harveni postaustahti loka-marraskuussa, tosin valmistelin silloin joulukalenteria. Tästä se into kuitenkin taas heräilee, kun päivät pitenevät ja mennään kevättä kohti. Ensimmäisiä kylvöjäkin pääsee tosiaan tekemään vaikka jo näinä päivinä. Taidan itse varmuuden vuoksi tehdä ensimmäisenä perennojen hankikylvöjä siltä varalta, että märkä syksy ja kipakka pakkanen ennen lumentuloa ovat tehneet tuhoja. Chilejäkin voisi laittaa jossain vaiheessa itämään...
    Kivaa ja kukkaisaa uutta puutarhavuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen jokseenkin laiska raportoimaan jo menneen kasvukauden tapahtumia. Jaksan paremmin perehtyä ajankohtaisempiin aiheisiin puutarhassa ja niihin on ollut sitten kiva päiväkirjamaisesti palata myöhemminkin. Ihailen kyllä teitä toisia kun jaksatte säästää hyviä kuvia myöhempiin julkaisuihin myös kasvukauden ulkopuolella. Hankikylvöt vielä itsellä täysin suunnittelun asteella vaikka siemeniä hankinkin jo kesällä hyvissä ajoin. Iski tässäkin asiassa se kuuluisa totaalinen innon lopahdus syksyn pimeydessä ja kylmyydessä. Onneksi vielä noitakin ehtii.

      Poista
  5. Kun vuosi vaihtuu, joulujutut vaihtuvat puutarhahaaveiluun! Täälläkin ensimmäiset siemenet ja daaliat tilattu, kohta pääsee jo chilejä kylvämään. Ja minäkin vähän jännitän, miten niille liki jäiseen maahan kaivetuille pionien juurakoille käy.
    Hyvää uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistankin että sinä kohtalontoverina niitä pioneja maahan samoja aikoja talven jo uhatessa kaivoit. Toivotaan menestystä molempien juurakoille myöhäisestä istutuksesta huolimatta.

      Poista
  6. Minäkin vaivun vähän horrokseen vuoden lopun pimeinä kuukausina, toisaalta lepo tekee hyvää. Päivä pitenee nyt pienin askelin ja innostus varmaan sen mukana. meillä oli aamulla -30,7 astetta pakkasta ja nyt illalla -29,5. Huomenna on jälleen hyisen kylmää.
    Minunkin pitäisi tehdä piakkoin siemeninventaario ja katsoa, mitä on tilattava.
    Toivotaan, että kaikki istutukset pysyvät turvassa ja hengissä lumikerroksen alla. Laitoin loppusyksyllä omille magnolioille vähän talvensuojaturvetta ja kuivia lehtiä päälle. ennen lumen tuloa. Toivottavasti nämä keinot lumen kanssa auttavat.
    Oikein hyvää uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olit jaksavaisempi talvisuojaaja. Itseäni sain jo melkein taputtaa olkapäälle edes siitä hyvästä että hiipivästä laiskuudesta huolimatta sain puut sentään verkotettua. Se on ollut puuha jonka yhden talven puutteellisen verkotuksen ja jänisahdistuksen jälkeen olen vannonut tekeväni vaikka kuinka tympäisee. Pitää toivoa että pelkkä lumikin riittävästi suojaisi pakkaselta.

      Poista
  7. Tekstisi kuva luo toiveikkuutta, nyt jaksaa odottaa uutta kevätkukkakautta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parhaimmillaan ensimmäisiä kevätkukkia pääsee katselemaan jo maaliskuulla. Tammikuulla hieman saa jo antaa itselleen luvan kevättä odottaa :)

      Poista
  8. Sitä aina ajattelee alkuvuodesta että nyt ei varmaan ole niin paljon tänä vuonna tekemistä kun on jo ne ja ne valmiina . Mutta hups huomaa yllättäen olevansa taas jonkun isomman projektin kanssa tekemisissä . Mutta ei se haittaa kun on sitä energiaa taas varastossa . Minua harmittaa talven aikana etenkin jo tähän aikaan että tekemistä on vähän . Ensin syksyllä huokaa että ihanaa kun saa olla ihan rauhassa kutoa ja tehdä sisähommia nyt tympii etenkin kun tulee istuttua sohvalla ja katsottua televisiota . Jotenkin siitä tulee vetelä olo .
    Odotan ilmojen lämpenevän ja todella mitä paljastuu lumen alta toivottavasti positiivinen näky .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuleekohan koskaan sellaista kesää ettei edes muutamat kasvit kaipaisi uutta kasvupaikkaa. Mutta keväällä tosiaan jaksaa kun on pitkän talven odotellut.

      Poista
  9. Ennen tammikuuta ei jotenkin voi edes katsella menneen kesän kuvia. Nyt ensimmäiset kevätkukat häämöttävät kenties enää kahden kuukauden päässä.

    VastaaPoista