sunnuntai 24. syyskuuta 2023

Kasvatuksia maahan

Istutustyö ovat jatkuneet. Kaikki nepalinhanhikki Shogranin siementaimet sain viimeisimpänä maahan. Niitä on nyt Muistilanhortensian ja syyshortensia Early Sensationin vierustassa, kallion Rautatienomenapuun juurella sekä pikkujapaninhortensia Living Little Rosyn istutusalueella. Viime viikonloppuna olivat vuorossa jo pistokkaat. Syysleimu Early Pinkeistä kaksi istutin isoon kalliopenkkiin muiden Early-syyshortensioiden viereen, yhteensä kolme vielä etupihan penkkiin ja Early Pink Dark Eye -pistokkaista yksi on isossa kalliopenkissä ja muistaakseni loput kaksi etupihan penkissä. Niittysalviat näyttivät salvioiden pistokkaista paremmin juurtuneilta, ne istutin emokasvien lähelle ryhmää laajentamaan. Loistosalvian pistokkaiden juurtuminen oli epäselvää ja vielä etanat syöneet lähes kaikki lehdet mutta laitoin joka tapauksessa ne ison kalliopenkin askelkivien läheisyyteen. Sipuleista on jäljellä istutettavaksi enää tulppaanit kun sain myös narsissit istutettua. Tulppaanien kanssa yritän malttaa vielä hetken maan viilenemistä. 

Ihmeesti on vielä kukintaa jäljellä vaikka ensi viikolla häämöttää jo lokakuu.


Syysvuokko Pamina tuntuu nopeasti pudottavan terälehtensä, sainpa kuitenkin ehjän kukan kuvatuksi.


Syysleimu Early Pink Dark Eye kukkii toista erää, ilmeisesti pistokkaita varten katkomani varret kehittivät kukkia muita myöhemmäksi.

Aina vaan pinkimmäksi muuttuu pikkujapaninhortensia Living Pinky Promise.

Komeakotakuusama Monet ei kaipaa edes kukkia näyttääkseen koristeelliselta. Ehkä niitä kukkiakin viimein ensi kesänä.

Kivikkotörmäkukka Kudo White jaksaa kukkia pitkään kuten toivoinkin.

Runsas on kukinta jouluruusu Double Ellen Pink Shadesilla. Ei taida riittää tällä kukkia enää ensi kevääseen.

Punahattujen siementaimista yksi haluaa olla hieman erilainen tapaus. Olisiko Sunseekers Redin jälkeläinen.

Näkösuojaksi ostamani kelloköynnös on kiivennyt korkeuksiin kukkimaan.

Sitten vähemmän koristeellisia kuvia nurmikon kylvöistä jotka tein toissaviikonloppuna. Muiden istutuspuuhien työt myös muistiin painettavaksi.

Paikkasin sadevesikaivon edustalta valaisimen kaapelin kaivuusta jääneen puutoskohdan samalla mullan paksuutta lisäten. Hyvin on kylvös lähtenyt vielä itämään. Taisi olla varsin optimaalinen hetki nurmikylvökselle kun sopivasti kosteutta ja vielä lämpöäkin on riittänyt. Männynneulaset saavat tovin odottaa koska tuohon ei ole vielä mitään asiaa haravan kanssa.

Pitkään mulloksella jo viime vuodesta odotellut lavojen vieressä oleva tasainen alue päätyy myös ainakin tällä erää nurmikoksi kun kunttaa en halunnut alueille joissa kävellään. Rajasin reunakivillä viereisen rinteeseen laitetun kuntan.

Koska peittokurjenpolvien peittävyydessä oli edelleen hieman toivomisen varaa etupihan puiden juurella työnsin maahan isomman määrän roskakatoksen ehtymättömältä tuntuvia peittokurjenpolvista katkottuja rönsyjä. Syksy on helpoin aika noita juurruttaa suoraan maahan kun kosteutta riittää.

Hieman aiottua myöhemmin kylvetyistä vaaleanpunaisen palavarakkauden taimista istutin nyt viisi rinnepenkin alimmalle tasolle. Karkkirasiaan jäi vielä koulimattomia taimia joiden kohtalo on nyt epävarma kun niim korkeille taimille ei loputtomasti paikkoja ole. Jos joku haluaa yrittää ylimäärätaimien kanssa onneaan niin saa ilmoittautua. Postimaksun hinnalla voin laittaa tulemaan.

Siirsin yksinäiseksi keskelle kunttaa jääneen mantsuriankärhön rinnepenkin puolelle. Vieressä olisi kataja tarjolla kiipeämistueksi.


Narsissi Obdamit istutin rinnepenkkiin päivänliljojen ja syysleimu Norah Leighin seutuun. Easter Bornit laitoin kuunliljojen viereen lähemmäs kivireunusta saunan kulkureitin viereen.

Narsissi Mount Hood puutarhapolun levikkeen reunustalle. Niiden kaverina White Marvel hieman taaempana.

Narsissi Minnow puutarhapolun naapurin puoleisen riippapihlajan alueelle.

Eurobulbin sivuilta lainatut kuvat sieltä tilatuista narsisseista koska pelkät kuvat ruskeista paperipusseista eivät ole kovinkaan informatiiviset. Vasemmalta ylhäällä White Marvel, Petrel, alhaalla Xit, Easter Born.

Muistaisinkohan jättää nämä alueet tulppaaneja istuttaessa rauhaan, Petrelit ovat atsalea Tarleenan lähistöllä.

Ison kalliopenkin päädyssä Xit.

Jokohan tähän tuli kaikki lähiajan tekemiset puutarhassa muistiin kirjattua. Ensi kesä lopulta paljastaa mitä noista kaikista kasvatuksista nouseekaan. Narsissien istutuksessa tuli todettua että jo kaksi kuukautta vihoitellut tenniskyynärpää ei edelleenkään pidä tällaisista maankairausliikkeistä. Kävin sitten tulppaaneja varten hankkimassa Motonetista Fiskarsin jalalla polkaistavan Ergo istuttajan mitä aiemmin jo Prismalla hypistelin mutta lopulta Motonetistä ostin selkeästi halvempi kun siellä oli. Tuohon saviseen ja seulonnasta huolimatta edelleen hieman kivisattumiakin sisältävään ison kalliopenkin maahan on melkoisen raskasta saada minkäänlaista lapiota tai istuttajaa käsivoimin kairattua. Kerron kokemuksia kunhan ehdin testaamaan.

12 kommenttia:

 1. Kummasti löytyy viälä kukintaa. Tua 'Monet' olis nii hiano, mutta valitettavasti näivettyy multa pois muutamas vuares. Ens viikolla mäki alootan kyllä sipulien kuappaamisen, ettei sitte tartte kylymissään niitä kaivaa.

  VastaaPoista
 2. Monet on hieno. Vasta vuosi sitten hankin ja varsinaiseen paikkaansa pääsi valeistutuksesta keväällä. Sen pidempiaikainen viihtyminen on siis itsellekin mysteeri. Sipuleita on kiva istuttaa erissä kun nytkin muutama sata istutettavia olisi. Kerrasta kaikki olisi melkoisen iso urakka. Tänä vuonna laitan selvästi vähemmän pikkusipuleita joten istutettavien määrä on hiukan pienempi. Pikkusipulit ovat tosin niitä selvästi kevyempitöisiä istutuspuikon koloon sujautettavia kun isompien sipulien reikiä on saanut melkoisella voimalla välillä maahan kairata.

  VastaaPoista
 3. Luin ihan oikein olet ottanut pistokkaita minä en koskaan. Onnistuuko hyvin tällä menetelmällä?
  Ihana syysvuokko niitä minä haluisin runsaasti syksyn kukkijoiden joukkoon .
  Narsisseja minä haluisin mökille myös mutta ne eivät viihdy vaikka kuinka yrittäisin nyt olenkin luopunut .
  Mänty pudottaa nyt neulasia valtavasti täällä kotona , pitää vielä odottaa ennenkuin aloittaa haravointia .
  Kauniita ilmoja on luvattu joten mukavia puuhasteluja sinne .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistokkaista olen lisännyt etenkin maksaruohoja sekä syysleimuja ja sanoisin että varsin helppoja ovat juurtumaan. Sen kummemmin en ole edes ruukun sisällön kanssa hifistellyt, ihan perus puutarhamultaan olen laittanut ja yrittänyt pitää mullan kosteana. Ei salviakaan vaikuttanut hankalalta. Melko pienellä vaivalla saa uusia taimia, ei ne syysleimujen ostotaimet yleensä juuri tuota tuuheampia ole. Ajoissa alkukesästä kun aloittaa niin hyvät juuret ehtii muodostua.
   Hirveä määrä neulasia meilläkin, mäntyjä kun riittää. Kunhan näyttää ettei lisää neulasia maahan tule on taas pakko tehdä syksyn haravointitalkoot vaikka puiden lehdet muuten leikkurilla silputtaisiinkin nurmikolle.

   Poista
 4. Aina vaan hämmästyn uudestaan ja uudestaan miten ahkera olet puutarhassasi. Ja vielä taloudellinenkin; nuo pistokastaimet muun muassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogger sinut halusi näemmä roskapostiksi suodattaa. Kiitos vaan jos olen vaikuttanut ahkeralta. Minulla on välillä ahkerammat hetkeni ja sitten välillä taas menee pelkäksi haahuiluksi puutarhassa :). Nuo tyhjät multa-alueet on pitänyt saada täytettyä niin pakko ollut ahertaa. On tässä sen verran pitkä penni mennyt kasveihin että mieluummin ostaa kappaleissa hieman vähemmän ja monistaa sitten mieluista kasvia lisää vaikka näyttävän lopputuloksen saaminen tällä metodilla yhden kasvukauden verran pidempään viekin.

   Poista
 5. Syksyn sää on nyt suosinut perennojen ja kesäkukkien kukintaa.
  Nurmikon paikkauskylvöt ja niiden kylvöt yleensäkin onnistuvat todella hyvin näin syksyllä, kun kosteutta on tarpeeksi ja kastelua ei juurikaan tarvita.
  Kaunis syysvuokko. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi maltoin (lue en vaan aiemmin edes viitsinyt) odottaa nurmen kylvöä, on kyllä ollut erittäin huoletonta antaa luonnon hoitaa sopiva kosteus.

   Poista
 6. Tsemppiä pistokkaille ja siementaimille! Minäkin totesin, että jonkun aikaa sitten tekemäni nurmikon kylvö onnistui tosi hyvin. Sää on ollut sekä lämmin että riittävän kostea. Jos nurmi on keväällä valmis kasvuun, on seikka suuri apu näkymiin ja nurmikon käytettävyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon että kasvatukseni ehtivät nyt riittävän hyvät juuret syksyn aikana kasvatella että jaksavat talven jälkeen maasta vielä nousta. Noiden kanssa voi onneksi ottaa rennosti kun rahaa ei noissa taimissa ole montaa euroa kiinni, lähinnä siemenpussien ja mullan hinta :)
   Hyvä että sielläkin nurmi kasvaa. Kiva olisi saada heti keväästä tallomisen kestävä nurmi käyttöön.

   Poista
 7. Ihastuttava syysvuokko Pamina ja komeakotakuusama Monet vasta hieno onkin.
  Olet ollut koko kasvukauden uskomattoman ahkera istuttaja. Ensi kesänä riittää jo ihasteltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ollut ennätysvuosi istutusmäärissä eikä toista samanlaista takuulla enää tule kun tila alkaa olla viimein täytetty. Tässä syksyllä alkaa jo haaveilla ensi kasvukauden näkymistä odottaen taimien kunnollista kasvuunlähtöä. Keväällä on jännät paikat nähdä nousevatko kaikki maasta hengissä.

   Poista