lauantai 25. toukokuuta 2024

Paras aika keväästä

 Nyt on lämpöä sitten riittänytkin jos alkukuusta paleltiin. Sadetta alkaisi jo puutarha kaivata vaikka muuten lämpöön olenkin tyytyväinen. Puutarhassa on ihanin kevätsesonki menossa. Tulppaanit ja hedelmäpuut kukkivat, erityisen iloinen olen taas kultaesikoistani jotka näyttävät viihtyvän nykyisissä paikoissaan. Esikoiden kuvat säästän seuraavaan omaan postaukseensa koska erityisasemassa ovat omien siemenkasvatusteni tuloksena, toivon vielä muutaman näyttävän omat kukkansa postaukseen mukaan. 

Alkuun tulppaanien väriloistoa (tai enemmänkin yritystä ollut harmonian suuntaan) etupihalta. Perinteiseen tapaan luotan vaaleanpunaisen ja violetin sävyihin.Jätetään tulppaaniotoksia toisellekin kerralle ja esitellään tämän pihan uutuuskukat, syksyllä maahan istutetut koiranhampaat jotka ensimmäistä kertaa pääsin livenä näkemään. Olen tyytyväinen että viimein ymmärsin näitäkin hankkia.

Näköjään muutaman koiranhampaan istutin myös puumaisen purppuraheisiangervon juurelle. Kiva yllätys toki vaikka syksyllä jäi muistiin laittamatta.

Söötti parivaljakko koiranhammas on myös krookuksen kaverina.

Talven tappiot alkavat jo lopullisesti selvitä. Hetken suunnittelin jo mistä saan tilalle uudet puut hengettömiltä näyttäneille koristekirsikka Accoladelle ja magnolialle. Lehtiä niihin ei edelleenkään ole ilmestynyt joten vanhat oksat ovat mennyttä mutta uusia silmuja molempien  rungon kylkeen kuitenkin viikolla ilmestyi joten toivo elää. Saa nähdä vieläkö niistä puita saisi kasvamaan, aion yrittää. Sen sijaan täysin kuolleilta vaikuttavat ne ulkomaiden edulliset kaksi tietoisesti riskihankintana tilattua hortensiaa Taube sekä Bluebird ja muutaman vuoden luumupuun vieressä kasvanut Summer Love näyttäisi valitettavasti myös kuolleelta. Routaiseen maahan istutetut Itoh-pionit myös pitävät jännityksessä edelleen, yksi jo siis aiemmin mainittuna kuoli, kolmella muulla silmujen aukeaminen ei ole edennyt joten jännitystä niiden kohdalla valitettavasti vielä on. Yritän ainakin niitä nyt kastella kun veikkaan etteivät kovin hyvää hiusjuuristoa ehtineet talven yllättäessä syksyllä tehdä. Särkyneet sydämet eivät lähteneet kasvuun viime kesän alehankintana ostettuna jonka vähän arvasinkin jo viime kesän hengettömän ulkonäön perusteella, uutta yritystä siis niiden hankintaan.


Etupihan koristekirsikka Accolade ei tosiaan ole järin virkeän näköinen. Joka tapauksessa nämä oksat olisivat jossain kohtaa tulleet leikattaviksi koska lähtivät liian matalalta.

Mutta muutama varttokohdan yläpuolinen silmu tuolla pilkottaa. Toivo siis elää josko tästä vielä puun saisi kasvamaan, helppoa ei välttämättä kyllä ole nätin näköistä tästä saada mutta en nyt vielä luovuta.

Monen syysvuokon kohdalla näyttää heikolta mutta puutarhapolun levikkeellä näyttää talvehtiminen onnistuneen peräti kahdella. Lehtiä kiistattomasti nousee Paminan kohdalta.

Hopeasyysvuokko Robustissima myös elossa.

Viimeiset Koska kukkii veikkaukset ovat myös nyt tiedossa.
Sinivuokko Rubra Plena avasi kukkansa lopulta 10.5. Veikkaukseni 24.4. ei osunut siis kovin lähelle. Koollaan eivät tänä vuonna kukat häikäisseet mutta kaunis on.

Äärimmäisen pinkiltä ei tämä valkovuokko Pink Delight vaikuta mutta kelpuutan toki, kukinta 18.5. (Veikkaus 8.5.)


16.5. aukesi kerrottu Lumikki (Veikkaus 15.5. joten erittäin lähelle meni). Vieressä on siis myös toinen taimi joka ei kukkinut lainkaan, ei tätä varmaan huijaukseksi lasketa jos valitsi nyt veikkaukseen sen kukkivan yksilön kahdesta 😉.

Nostin eilisiltana kahdesta kultaesikosta jakotaimen purkkiin ja aion suunnata aamupäivän aikana läheiseen taimitapahtumaan periaatteella vie kaksi, ota tilalle yksi. Itse kun noista esikoista olen niin innoissani on kiva saada jollekin toisellekin puutarhaharrastajalle jotain vähän harvemmin vastaantulevaa tarjolle. Ei ole edelleenkään näitä myynnissä näkynyt vaikka näyttävät kyllä erinomaisen hyvin kestäviltä huomioiden jo kolmen talven kokemus näiden kanssa ilman menetyksiä. Jospa jotain kivaa löytöä ostotaimenakin silmään sattuisi.

Esikot purkeissaan uutta kotia etsimään. Otin kukkivana niin tietää ainakin mitä on saamassa. Tämä keltainen väri ei oma lempparini kuten olen monesti todennut, veikkaanpa että joku tulee olemaan tästä kuitenkin erittäin onnellinen.

Mahtavaa viikonlopun alkua kaikille. Kenties livahdan reissullani myös paikalliselle Hankkijalle josko löytäisin jotain täytettä menetysten tilalle. Ainakin uutuus Jasmike Little White Love kiinnostaisi ja niitä muutama pitäisi olla vielä täälläkin myymälässä jäljellä.


6 kommenttia:

 1. Nyt keväinen kukinta on runsasta ja kaunista. Nautitaan siitä.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toukokuun loppu on oma suosikkivuodenaikani. Ei malta oikein sisällä ollakaan etenkään kun kelit on suosinut.

   Poista
 2. Viime talvi ja kovat pakkasjaksot taisivat olla liikaa muutamille aroille kasveille, minultakin taisi kuolla jotain - odotan vielä ihmettä eli myöhäistä virkoamista.
  Nautitaan elossa olevista ja kauniisti kukkivista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu että moni köynnöskasvi ja hortensia on nyt palelluttanut täysin maanpäälliset osansa ja kasvu alkaa maan alta. Vielä on hetki toivoa ainakin muiden kuin puiden osalta nähdä sittenkin kasvua ilmaantuvan maan alta. Kärhöjen kanssa saa vielä jännittää kun useampi uusi tuli viime kesänä istutettua ja perinteisesti ne uusimmat hitaimmin elonmerkkejä näyttävät.

   Poista
 3. Tuo lumikki on kyllä hieno, tulppaanipenkkien värisävyt sointuvat kivasti yhteen, no noin tietysti olet suunnitellutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikki on kaunis vaikka nyt vain yhden kukan voimin kukkiessaan. Toivottavasti jatkossa alkaa levitä ja kukkia vähän runsaammin.

   Poista