maanantai 27. toukokuuta 2024

Pienet ostokset

 Kyllä on kelvannut pihalla puuhastella kun keli on suosinut. Eilen kävin suunnitelmani mukaan tutkimassa paikallisen kyläyhdistyksen taimitapahtumaa. Vaihtotaimeksi viemilleni nappasin jonkun kevätesikon mikäli oikein tunnistin. Muutamia ostotaimiakin löytyi, perhosorvokki (viola sororia) Rubra ja violettiin vivahtava versio viola sororia var. Priceana, vaaleanpunakukkainen akankaali (ajuga reptans) Rosea, toinen vaaleanpunainen sinivuokko tällä kertaa tavallisemmalla yksinkertaisella kukalla. Kun taimiostosten vauhtiin pääsin ajelin vielä Hankkijalle josta ostin valkoisen ja vaaleanpunaisen särkyneen sydämen (tosin kotiin päästyäni totesin toisen kuolleeksi luulemastani särkyneestä sydämestä olevan ihan pirteänä lehtiään kasvattelemassa). No tulipa se valkoinenkin hankittua joten en aio olla erityisen pahoillani tästä erehdyksestä. Nietospensas (deutzia) Yuki Cherry Blosson oli jopa alennuksessa kuten myös jasmike Little White Love joka on tosin II-vyöhykkeen pensaita hieman arempi. Toisaalta sivistin talven aikana itseäni ja luin ilmatieteen laitoksen sivuilta että kartalla tämä  III-vyöhykkeelle luulemani meidän kaupunki onkin virallisesti kirjattu II-vyöhykkeeseen kuuluvaksi.


Vaihdossa ottamallani esikolla on ihan kiva pinkki kukinta. Päädyin istuttamaan sen puutarhalevikkeen loppupäähän imikän viereen.

Orvokit istutin viime vuonna hankitun violetein kukin juuri kukkivan lajitoverin viereen.

Vaaleanpunaisen akankaalin paikaksi päädyin valitsemaan riippapihlajan juuruksen hieman varjommasta.

Pinkki sinivuokko pääsi muiden sinivuokkojen seuraan, myös kerrottu pinkki Rubra plena on vieressä mutta se epäilen kukkivan muita myöhemmin jatkossakin.

Valkoinen särkynyt sydän on nyt syyshortensioiden välimaastossa isossa kalliopenkissä. Toivon edessä kasvavien päivänliljojen peittävän kukinnan jälkeen ränsistyvän kasvuston.


Vaaleanpunainen särkynyt sydän meni jo aiemmin suunniteltuun paikkaan Living Pinky Promise viereen mistä edellinen taimi kuoli.

Esittelen vielä puutarhan uuden hankinnan, tai oikeastaan appiukon käden jälkenä syntyneen tuotoksen. Kyllä nyt kelpaa puutarhajätettä kompostoida upouudessa kompostikehikossa. Paikan tasaamiseen menikin jo muutama tunti, samalla tosin otin multaa talteen. Koska aiempi puutarhajätteen kompostointi ei ollut sen hienommin järjestetty kuin kasa maassa oli viereisten puiden juuria melkoinen määrä muuten ihan kelvolliseen multaan kasvanut. Ihan pelkällä mullan siirtämisellä en siis puuhasta päässyt. Nyt on kuitenkin viime vuoden muokkausten jäljiltä jääneita kuoppia penkeistä tasattu ja hetkeksi rikkaruohoja näkyviltä peitetty.

Osa mullasta jäi ihan suosiolla paikalleen. En jaksanut alkaa keksiä korvaavaa maa-ainesta tilalle. Paikka on pihan reunassa varaston luona.

Siinä se nyt on. Kokoa 225x118cm pituus-leveysmitassa, korkeutta en mitannut mutta taitaa tuo rinnan korkeudelle yltää. Luulisi nyt jotain mahtuvan. Kuvasta paljastuvat myös aiemmista projekteista jääneet varaston luokse varastoidut kivet joille käyttökohdetta ei toistaiseksi ole löytynyt.

Tässä on nyt kaksi osaa väliseinällä jaettuna, toista alaa täyttämään ensin ja käännön ollessa ajankohtainen voin hyödyntää toista puolta. Etulaudat saa myös irti, ei tuolta muuten mitään ulos saisi. Lehtikuusen materiaalina pitäisi olla melko kestävää kosteudellekin. Pohjalla kattopellit jospa puun juuret eivät tähän nyt tietään enää löytäisi.

Helle näyttää vaan jatkuvan ja pihalla kyllä huvittaisi puuhia jatkaa mutta välillä taas oikeisiin töihin. Lomaa kun pitää odotella vielä heinäkuulle. Kastelu taisi pyöriä melkein koko eilisen ympäri pihaa paikkaa vaihdellen, etenkin siirtokunttaa on pakko vielä kastella ettei pääse liikaa kuivamaan. Vielä pitäisi etupihan puolelle ehtiä tänään kastelua jatkamaan joka on toistaiseksi saanut pärjätä omin voimin. Kastelukela talven jälkeen toimii ja on kyllä ollut kätevää kun letkuja ei ole tarvinnut rannasta asti enää vedellä.  Sadetin haluttuun kohtaan  ja hana vaan auki varaston kulmalta mihin asti vesiputki viime kesänä tuotiin. Aurinkoista viikon alkua!
4 kommenttia:

 1. Ihanaa, kun on uusia taimia. Hyvää kasvua niille! Särkyneitäsydämiä ei ehkä voi olla liikaa, kun ne ovat niin kauniita ;-)
  Upea uusi komposti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saan tyon valkoisen särkyneen sydämen myös menestymään, vähän herkkis kai on pinkkiin verraten. Onneksi on käsistään taitava appiukko, sain tilan mukaan mitoitetun kompostointipisteen.

   Poista
 2. Taimitapahtumat ovat antoisia. Niistä voi löytyä kaikkea jännittävää, jota ei ole lähialueiden taimistoilla myynnissä.
  Kyllä kelpaa nyt kompostoida puutarhajätettä! Puiden alla onkin kätevää, kun on jotain pohjalla estämässä juuria kiipeämästä sekaan. Meillä on sen verran savista maata sillä puolella tonttia, jossa puutarhakompostori on, että ei ole puiden juuristoa näkynyt komposteissa. Saavat puut riittämiin kosteutta ja ravinteita ihan maastakin. Teillä taisi olla hiekkaisempi pohjamaa, niin saattavat puutkin ihan eri tavalla kurotella juuriaan sinne sun tänne.
  Aurinkoista toukokuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimitapahtumat on kyllä kivoja, etukäteen kun tarjonnasta ei voi yhtään tietää. Yllätyin positiivisesti kun löytyikin noin montaa harvemmin vastaan tulevaa taimea. Myyjä kertoi että suurin osa paikalla kävijöistä suorastaan vierastaa kaikkea perinteisestä poikkeavaa mitä tällainen harvinaisempien keräilijä ei osaa oikein ymmärtää. Kuulostaa että teillä on puutarhakompostilla vähän parempi paikka kuin minulla. Paikkoja on kuitenkin aika rajatusti jos ei halua kovin keskeiseen paikkaan moista laittaa joten on ollut tyytyminen koivunjuuriin ja tuoksuvatukkaan kompostissa, toivottavasti ei enää jatkossa.

   Poista