perjantai 21. kesäkuuta 2024

Juhannuskukkia

 Juhannus on perinteisesti pionien kukinta-aikaa, tällä kertaa onkin mennyt jo useampi päivä ilman rankkasadetta kukkivien pionien niskaan. Kyllä nyt kelpaa puutarhaa kierrellä. 


Etupihan itoh-pioni Pastel Splendor kukki aiempiin vuosi nähden suorastaan runsaasti nyt.

Pihan vanhimmat pionit ovat jo täysikasvuisia, valkoinen kiinanpioni Festiva Maxima taustallaan tumman pinkki oletettu pihalla jo muuttaessa kasvanut Carl Rosenfield.

Lidlistä juurakkona ostettu G F Hemerick

Kiinanpioni Festiva Maxima lähikuvassa.

Kiinanpioni The Fawnin nuppu on jo tällaisenaan kaunis, viime syksyn istutuksena yllättää jo yhdellä nupulla isossa kalliopenkissä.

Kyläkurjenpolvi Summer Skiesin kukat ovat kauniit, tämä on vain harmillisen herkän oloinen kuivuudelle eikä itse kasvi kokonaisuudessaan nyt kovin kuvauksellisessa kunnossa. 

Voin naureskella nyt omille ennakkoluuloilleni tätä punakärsämö Saucy Seductionin kukintaa katsoessani. En muka ojakärsämöä muistuttavaa pihalleni tarvinnut mutta tämähän on ihana väriläiskä ja hyvin kuivuutta kestävä. Ei ainakaan väriä puutu taustan niittysalvia Back to the Fuchsian kanssa.

Muutama selkeä niittysalvian siementaimikin Back to the Fuchsian juurella kasvaa, annan niiden olla ja toivottavasti pääsen isompana laajentamaan näillä salvioiden alaa.

Hennompi pinkin sävy samassa isossa kalliopenkissä, loistosalvia New Deminsion Pink taustallaan saksankurjenmiekka Mad Hat.

Mad Hat lähikuvassa.

Mustilan taimipäiviltä ostettu variegata-posliinirikko kukkii hennon vaalenapunaisilla kukilla.

Viime kesänä itsestään etupihan penkkissä ensi kertaa kukkinut itse kylväytynyt kenties Nora Barlowilta geenejä lainannut akileija sai jäädä tuohon. Useamman tavanomaisemman akileijan isoksi ehtineen siementaimen sen sijaan kiskoin pois valloittamasta päivänliljojen ja syysleimujen paikkoja. Lienee makuasia onko akileijojen taipumus levitä kylväytymällä hyvä vai huono ominaisuus. Itse pidän enemmän kukista josta pysyvät niille osoitetuissa paikoissa. 

Ketoneilikat viihtyvät täydellisen hyvin ohuessa ja kuivassa multatilassaan rannan porraspenkissä. Toimiva sävypari viereisten tummalehtisten purppuraheisiengervojen kanssa.

Viherlandian kasvitilaus saapui myös. Muuten oikein hyvä mutta koristekirsikka Accoladesta päädyin laittamaan reklamaation koska 60-80cm korkeana puuna myyty taimi ei kyllä edes hyvällä mielikuvituksella puuta muistuta. Laitoin nyt ensihätään sen maahan mutta melkoinen työ tulee olemaan siitä puuta kasvattaa jos onnistuukaan kun melkoisen rajua leikkaamistakin se vaatisi. 

Mitä tällaisesta puuntaimesta olisitte mieltä? Kasvukulmakin on aivan pielessä jos tuota vanhempaa kasvua haluaisi päästä hyödyntämään. Jonkinlaisessa järkevässä kohdassa on ainoastaan tuo etummainen oksanhaara josta saattaisi hyvällä tuurilla uuden rungon kasvattaa mutta en tiedä miten puu niin rajuun leikkaamiseen reagoisi.

Erittäin onnettoman näköinen puun taimi on tämä.

Muut tilatut kasvit olivat onneksi mitä pitikin. Kaksi valkoista Floristan Weiss -punatähkää ja yksi uusi itoh-pioni First Arrival kuolleen taimen korvaajaksi. Ne istutin isoon kalliopenkkiin. Saa nähdä miten monta kasvia joudun vielä siirtelemään kun lopulliset kasvukoot paljastuvat. 

Lisäksi vielä syyshortensia Living Raspberry Pink pääsi saunan nurkalle pikkujapaninhortensia Living Little Rosyn pariksi ei ehkä niin yllättäen kuolleen safiirihortensian korvaajaksi. Unohdinpa mainita nähneeni muutama viikko sitten meidän pihassa käärmeen.Mikä pahinta se luikerteli köynnöshortensia Take a Chancen kivireunuksen alle piiloon. Vaikka näyttikin olevan ihan viaton rantakäärme on nykyään sellainen pieni jännitys aina mielessä puutarhapolulla kulkiessa saati että jäisin lähempää köynnöshortensiaa ihailemaan. Puistattaa jo ihan ajatella että siellä se käärme kivien alla saattaa piilotella. Mutta hyvää juhannusta, toivottavasti muiden puutarhan rauhaa eivät luikertelevat käärmeet häiritse.
8 kommenttia:

 1. Kaunista pionien kukintaa.
  Hyvää juhannusta. 🇫🇮🇫🇮🇫🇮

  VastaaPoista
 2. Ihanat pionit ja muut!
  Huh, tsemppiä käärmeen kanssa, eihän ne mitään miellyttäviä kohtaamisia ole. Täällä eivät ole käärmeet häirinneet juhannusta, sen sijaan Musti-kissani häiritsi pahanpäiväisesti yhden kylätiellä luikertelevan kyyn rauhaa tässä pari päivää sitten. Melko kuumottava tilanne, vaikka tiedän Mustin menestyksekkäästi eliminoineen kyitä aiemmin. Mutta se on jo 18-vuotias!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ole käärmeestä ollut näköhavaintoja uudelleen mutta kivempi olisi jos varmasti tietäisi sen aidosti vaihtaneen maisemaa. Kyyn ja lemmikin kohtaaminen kyllä varmasti aivan eri lailla vielä sydämen kurkkuun nostattava tilanne, olisin itsekin ollut huolissani vaikka kuinka kokenut kyyn kohtaaja kissasi onkin.

   Poista
 3. Ihanat pionit ja muutkin juhannuskukkasi. Vähän sama suhtautuminen on minullakin akileijoihin. Olisi kiehtovaa seurata niiden vallatonta risteytymistä ja valikoida aina vain kauneimmat jatkamaan sukua. Siihen vain tarvittaisiin reilusti isompi puutarha ja pitäisi olla kärppänä paikalla kaivamassa vääränväriset pois heti kun alkavat kukkia, etteivät valtaa koko puutarhaa.
  Onhan tuo 'Accolade' vähän enemmän pensasmainen kuin puu. Harmi, että tilaus ei vastannut odotuksia.
  No, käärme puutarhassa tietää vähemmän hiiri- ja myyrätuhoja. Kylläpähän se itseäkin vähän puistattaisi mennä kitkemään aluetta, johon on havainnut käärmeen luikahtavan, vaikka tuskinpa käärmekään siellä koko aikaa viettää aikaansa. Meidän pihalla ei ole minkäänlaisia käärmeitä näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käärmeen hyvät puolet jäivät tosiaan miettimättä. Useampi vuosi sitten tässä pihassa viimeksi käärmehavainto ja onneksi silloin vain rantakäärme. Kyy olisi erityisen huono koira- ja lapsipihassa.

   Poista
 4. Ihania pionilajikkeita sinulla .
  Kyllä usein käy niin että kasvit tulee istutettua liian lähekkäin mutta toisaalta se on hyväkin niin multatila täyttyy nopeasti .
  Lähetin sinulle, sähköpostia mutta antamasi osoite ei kuulemma löydy .🤔 .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien korkeudet ovat toinen kompastuskivi kun yrität muka suunnitella fiksua asetelmaa niin etteivät pienemmät jää piiloon korkeampien taakse ja lopulta teoreettiset mitat eivät koskaan toteudu. Mikähän on kun ei sähköpostisi tullut, laitoin nyt varmuudeksi vielä itselleni testipostinkin ja se löysi kyllä perille. Tulikohan joku välilyönti tai kirjoitusvirhe mukaan osoitteeseen? Tähän osoite vielä varmuudeksi uusiksi: kukkiakallionsuojassa@gmail.com

   Poista