sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Puiden kevätleikkaus

Katselin sääennusteita ja pohdin joko puita uskaltaisi leikata. Päivällä lämpötila kiipesi juuri plussalle, yöllä tosin -10 astetta pakkasta luvassa. Mutta aurinkoista ja kuiva keli. Ensi viikolla luvassa jopa +8 päivällä ja pikkupakkasta yöllä. Oksasakset polttelivat lopulta liikaa mielenpäällä ja aloin saksia.

 Tämä rannan Rautatieomenapuu oli vielä helppo tapaus.

Alimpia vaan pois. Kuvia nyt voi olla vaikeahko hahmottaa mutta tukikepin kiinnityksistä voi yrittää päätellä mitä poistettu.

 Tämä puumainen syreeni olikin jännä paikka.

Rohkeasti vaan. Saa nähdä mitä tästä töröstä tulee... Kuollut karahka vai haarova oksa. Jännitystä kevääseen.

 Vanhin riippapihlaja.

Nyt lähti alinkin oksa. Leikkauspinta näkyvillä. On se nätti riippapuu pelkällä latvalla ilman yhtäkään oksahaaraa. :) :). Ehkä se latvasilmu pitäisi vielä leikata jos auttaisi haaromaan. Korkeus jo riittäisi.

Rannan riippapihlajiakin leikkasin. Niistä ei kuitenkaan hyviä vertailukuvia löydy. Tällä hetkellä eivät nekään mitään varsinaisia muotovalioita ole.
Ihan kaikkea en uskaltanut tai voinutkaan leikata. Tässä toiveena olisi tuon lähempää runkoa lähtevän oksanalun kasvaminen uudeksi latvaksi. Oikealle jatkuva alaspäin suuntautuva haara saa lähteä myöhemmin.
Tämä on hankalin tapaus. Ainakin liian alhaalta lähtenyt haara sai tuosta lähteä. Saisiko korkeutta kasvavaa latvaa syntymään tuosta oikeasta oksasta jossa pieni alku jo kasvamassa vai tuon vasemman puoleisen oksan pikkusilmusta joka juuri ja juuri erotettavissa.

Vihreän kiinnityslangan tyvessä pieni oksahaaran alku myös yksi latvaehdokas tässä kolmannessa terassin riippapihlajassa.


No jos ei muuta niin ainakin maljakollinen oksia syntyi edellisten leikkausten tuotoksena. Iloinen sekoitus omenapuun, syreenin ja pihlajan oksia. Mies oli tehokkaalla päällä. Hetkeksi laskin oksasakset ja oksat kuistille ajatuksena katkoa sopivamman mittaisia oksia maljakkoon. Kun pääni käänsin niin alkoi oksasaksien napse kuulua kun mies siisti oksia jo silppuriin laittoa varten. Tuli kiire ottaa sakset haltuun :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti