lauantai 28. maaliskuuta 2020

Esikkokylvös

Silmääni osui nettiä selatessa esikkoja. Muistinkin sitten viime vuonna tallentamani linkin Barnhavenilta. Sinnehän eksyin esikoiden maailmaan. Sama puutarha olisi myynyt myös jouluruusuja mutta niistä parhaat olivat valitettavasti jo loppu. Mutta kohtalaisen edullisesti saikin esikkojen siemeniä ja postikulut vain pari euroa. Koronavirus kun muutenkin eristää maita niin ehkä elävien kasvien tilaaminen olisi ollut vähän riski jos posti olisi kovin hitaaksi muuttunutkin. Tilasin lopulta kolme pussia punaisen, vaaleanpunaisen ja violetin sävyisten kerrottujen sekoitusta Primula auricula. (Tuossa linkkikin https://www.barnhaven.com/alpine-primula/auricula-seeds/barnhaven-double-auriculas-reds-pinks-purples/). En nyt löytänyt mikä laji olisi suomeksi. Oi miten söpöjä. Tilasin siemenet 19.3. ja eilen ne tupsahtivat postilaatikkoon.



Aamupäivästä etsin varastolta sopivia purkkeja ja kasvatusalustat. Luonnollisesti pesemättömiä edelleen viime kesältä joten nämäkin piti ensin tiskata.
Kylppärin lattia on ainoa sopiva paikka hoitaa purkkien pesu. Kylvömatot pesin myös ja yritin höyrypesurilla tappaa isoimmat homeet. Saattoi olla hyödytöntä puuhaa kyllä. Mutta jotain puuhaa sillekin Kärcherin vehkeelle joka ollut kaapissa aika pitkään taas käyttämättömänä.

Siemenet olivat pieniä ja ohjeen mukaan kylvin ne pintaan. Itävät viileässä 12-15 asteessa ohjeen mukaan eikä ainakaan missään nimessä liian lämpimässä. Kun sisätilat olivat siis poissuljettu päädyin laittamaan ne toistaiseksi lämmittämättömään autotalliin. Ehkä uloskin olisi voinut viedä, kai pitävät kylmäkäsittelystä. Nyt ilmeisesti vaan useampi viikko odottelua.

Take a chance köynnöshortensiastani löytyi taas katkennut oksa. Tietenkin juuri se joka oli laitettu juurtumaan sammalen alle. Kaivoin sen esille. Ainakaan elävän näköisiä juuria ei näkynyt, jotain kuivan näköisia roitakkeita kyllä (noista kun ei aina ota selvää onko oikeita  juuria vai tarttumajuuria) Silmut selvästi vielä kuitenkin elossa. Laitoin oksan kahteen osaan, toinen se ehkä aiemmin jo juurtunut kärkiosa sekä toinen juureton. Molemmat ovat nyt omassa purkissaan kasvusammalessa pussit päässään. Taimihyllykön sisältö se vaan kasvaa.

Lopuksi viikontakaisten oksien tilannekatsaus. Ensimmäisiä omenankukan nuppuja näkyvillä. Syreenit alkoivat vihertää jo parissa päivässä. Pihjalat ovat selvästi hitaimpia aukomaan nuppujaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti