sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Kevätkukkijoiden istutus alkuun

Tutkin sipulipussien kasaa ja päätin aloittaa tänään varovasti istutukset valkovuokoilla (jotka eivät kylläkään ole sipuleita vaan juurakoita) ja parilla crocus-pussilla. Muut saavat odottaa hiukan viileämpää maata.

Sipulipusseja on kertynyt jo laatikollinen istutettavaksi. 

Valkovuokkoja hankin kahta laatua 10kpl kutakin. Valkoinen kerrottu Anemone nemorosa Vestal ja violetinsävyinen Robinsoniana. Viime syksynä istutin ensimäiset valkovuokkoni jolloin hetken ihmettelin miten nuo juurenpätkät kuuluisi maahan laittaa. Ymmärtääksen ovat melko pintajuurisia joten arviolta 5cm syvyyteen laitoin maansuuntaisesti ja sieltä ne keväällä pintaan ponnistivat tosin harmikseni pelkkien lehtien voimin. Muistiin merkittäköön että juurakoita on nyt muutama kutakin hunajamarjapenkissä, terassin penkissä päivänliljojen lähellä, kallion rautatienomenapuun juurella sekä kuutamohortensian ja Bougie kesähortensian juurella. Kun keväällä kuitenkin niitä etsiskelen 😂 

Lidlin ostokset Crocus King of the Striped, Vanguard ja Barr’s Purple olivat jo alkaneet hiukan pusseissaan heräillä joten ne pääsivät myös maahan.

Istutin samaan ryppääseen pikkutalvioiden ja syreeni Moskovan Kaunottaren kanssa. Tämä kohta yleensä sulaa pihan puolelta ensimmäisten joukossa joten aikaiset crocukset varmasti keväällä kyllä ilahduttavat kukkiessaan. Korkeampia tulppaaneja ei tähän voi istuttaa ränsistymään kun eivät kasvillisuudella peity mutta pitäisiköhän niitä pienempiä tähän vielä laittaa.

Valittelin joskus kukinnan jälkeen rumaksi jääviä syysleimu Sherbet Blendejä. Ruskeat terälehdet eivät ole varsinainen kaunistus tässä vaiheessa syksyä.

Pientä syyspuuhaa myös aloitin. Kerrankin sain käytetyt ruukut pestyä ennen talven tuloa. Onnistuipa vielä pumppuvedellä suihkutellen ilman jäisiä näppejä

Kompostoriakin sai taas tyhjennellä. Kuiviketta on kerrankin ollut riittävästi ja tuotoksesta näkee että keskellä on ollut kuumat oltavat. Ehkä alan viimein oppia tämänkin taidon.

Puolivalmista kesän aikana syntynyttä multaa alkaa olla taas mukavasti. Keväällä tuota olisi mukavampi levitellä kun tulee niin siistin näköistä. Vaan mahtuuko talvella enää läpökompostoria tyhjentämään jos ei syksyn aikana tätä vajenna.

Loppuun edes joku nätti kuva. Kukkien puutteessa kuva terassilta auringonlaskun aikaan.

Ihanasta viikonlopun ulkoilukelistä sitten nauttimaan. ☀️






4 kommenttia:

  1. Sipulikukkien istutus on täälläkin edessä. Nyt säät ovat tosin sen verran kesäiset, että vielä joutuu odottamaan. Muutamia krookuksia olen jo sentään istuttanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi ihan kiva saada sipuliurakka jo tehtyä mutta ei tosiaan näillä keleillä viitsi enempää istutella etteivät innostu heräilemään väärään aikaan.

      Poista
  2. Minä olen jo istuttanut melkein kaikki sipulikukat. Kerrankin sai istutella siedettävissä keleissä eikä sormet kohmeessa litimärkään maahan. Luotan siihen, että täällä kylmenee pian sen verran, etteivät sipulit lähde liikaa kasvuun. Osaavathan ne maassa olleet vanhat sipulitkin lähteä vasta keväällä kunnolla kasvuun. Tulppaaneita minulla ei ollutkaan enkä taida ostaakaan ellei satu viimeisissä aleissa tulemaan jotain nättiä vastaan. Kannattaa varata talveksi reilusti tilaa puolivalmiille kompostille. Sitä nimittäin tulee yllättävän paljon. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
  3. Tulppaaneja minäkin olen ostanut ja istuttanut, vielä ei mitään muuta ole tullut edes hankittua.

    VastaaPoista