lauantai 25. huhtikuuta 2020

Rinnepenkin uudistus

Rinnepenkin uudistamissuunnitelmat ovat viimein edenneet jo lähes valmiiksi toteutukseksi. Aloitin jo kaksi viikkoa sitten mutta viikolla työt eivät juuri ole edenneet miehen ollessa työreissullaan ja pojan tarvitessa kuitenkin huomiota ja ruokaa sekä koira lenkitystä. Toki omatkin työt vähän haittaavat harrastusta ;) Maa oli osin myös roudassa joten annoin tarkoituksellakin maalle sulamisaikaa.

Talven jälkeinen askeettinen penkki ei nyt tietenkään oikein kerro lähtötilannetta. Mutta siis muutama rehevämpi syysmaksaruoho ja isompi joukko vähemmän pirteästi kasvavia maksaruohoja. Suurin osa penkeistä löytyneitä siementaimia tai pistokkaista juurrutettuja. Keijunkukkien siementaimia myös eli varsin pienellä rahalla tehty penkki. Alkunsa saanut siis edessä olevan muurinkivillä reunustetun perennapenkin kaivannon tuotoksista. Sitä kun riitti pari kuutiota eikä oikein viitsinyt kottikärrytellä sellaista määrää maata etupihan kautta peräkärryyn ja kaatopaikalle. Joten laiska lapioi hiekat viereiselle penkalle. Alkuun yritin naamioida hiekkakeot penkin kohdalta siirretyllä varvikolla. Ei mennyt aikaakaan kun rinteessä kasvoi yli polvenkorkuinen heinä ja oli ilmeisen välttämätöntä keksiä muita ratkaisuja. Säkkimultaa ja istutuksia siis. Sainpahan oikean syyn laajentaa istutuksia :)

Kuva kesäkuulta 2015. Alkuun rinteessä kasvoi rönsytiarellaakin joka ei vaan viihtynyt kuivassa paikassaan. Maksaruohoja toki alusta asti kun totesin haastavaksi paikaksi ohuella multakerroksella rinteessä.

Perennapenkin puolikin on tuosta jo ehtinyt muuttua.

 Työ eteni ylhäältä alaspäin vaiheittain. Laitoin maahan tihkukasteluletkuakin samalla niin eipä valu kasteluvedet kaikki ohi. Tässä kasteluletku tosin vielä väärä pää ylhäällä huolimattomasti kun asetin. Kaivoin sitten pari metriä letkua uusiksi.

Ylhäälle siirsin Tiarellat. Joskus kivisestä pihasta on iloakin. Kaikki kivet on kaivettu omasta pihasta pengertämään rinnettä.
Oman haasteensa töihin toi varsin niukasti esillä oleva kasvillisuus. Maksaruohot sentään pilkistivät alkuineen jo mullasta ja keijunkukatkin ja tiarellat talvehtivat osin ikivihreinä. Ainoastaan kuunliljat tuottivat päänvaivaa piileskellessään vielä kokonaan mullan alla. Juurakot onneksi osasin tunnistaa aiemmin niitä istutelleena kun ensin maan alta onnistuin löytämään. Yhden tulinkin vahingossa jakaneeksi kun lapio juuri onnistui iskemään keskelle juurakkoa.

Sinne se letkukin kiemurteli kerros kerrokselta multatiloja seuraillen.

 Siistiä tuli. Multaa tähän projektiin taisi mennä noin 15 kappaletta 40 litran säkkiä, menin jo laskuista sekaisin niitä kärrätessäni.

Vasemmassa alakulmassa oleva pihlajan juurus piti ensin vähän vaan siistiä kitkemällä ja karsia varvikkoa ettei leviäisi penkin puolelle.

Hommahan lähti vähän käsistä tietenkin ja penkki päätyi laajenemaan reilumminkin alueelle. Kevyeksi ajateltu pieni peittokurjenpolvien nosto ja mullan lisäys alle muuttuikin kurjenpolvien siirroksi tuohon laajennusalueelle. Homman raskain osuus olikin lopulta myös kurjenpolvien alla johon isompaakin männyn juurta oli kasvanut ja jatkoi matkaansa perennapenkkiin. Eli sama tilanne kuin perennapenkin toisessa päässä jonka perustin uudelleen viime syksynä. Toivottavasti penkki virkistyy nyt näistä energiasyöppöjen poistoista.

Etualalla siis peittokurjenpolvea joka jää nyt vielä lähinnä mielikuvituksen varaan nähdä. Tuon pihlajan varjon kohdalle jäävä osuus on vielä tyhjillään ja puntaroin nyt olisiko jalohortensia Twist’n shout liian korkeaksi kasvava tuohon siirrettäväksi (juuh, kolmatta kertaa jo muuttaisi paikkaansa mutta olisi niin kivasti näkyvillä tuossa polun vieressä ihasteltavana sitten) vai pärjäisivätkö vaikka rotkolemmikit tuossa. Niitä kun on tulossa piakkoin taimitarhan tilauksessa.

Sitten seuraava projekti olisi näiden muurikivien laitto vaateriin. Epäilen että tuo penkin ulkoreunuksen peittokasvillisuus tulee perattua samalla. Sammalleimut ovat alkaneet jäädä pahasti häviölle heinälle ja hopeahärkille. Ja oikealle puolelle rinnettä vielä pensaille paikka. 

Pitää laittaa uusia kuvia kunhan kevät etenee ja on jotain kasvejakin jo kuvattavaksi. Jotain pientä siirtelyä arvatenkin vielä sitten tarvitaan kun maksaruohotkin näyttävät oletettavasti oikean kasvupotentiaalinsa paremmissa oloissa. Yrityksenä oli vähän vuorotella vihreiden ja punalehtisten kasvien sijoittelua, nähtäväksi jää miten onnistuin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti