tiistai 26. huhtikuuta 2022

Kevättähtiä

 Muutama päivä sitten toiveikkaana jo kurkin kerrottujen esikoiden lehtiruusukkeita ja tänään varmistui että  ainakin yksi on aikonut kukkia. Hiukan vielä piilossa mutta ihan selvä nuppu siellä pilkottaa. Ensimmäiset vaaleanpunaista ja lilaa kukkien sävyiksi lupaavan siemensekoituksen kylvin toissakeväänä ja nyt pitkältä tuntunut odotus palkitaan. Huvittavan innoissaan sitä voikin yhden pienen kasvin vuoksi olla. Keli vaihteeksi taas viilenee mutta se on helpompaa sietää kun kukkiakin jo puutarhasta löytyy. Krookukset olivat kovin supussa ulkona palellessaan mutta kevättähtien sikermä ilostutti naapurin raapenkissä.

Vaaleampaa violettia

Krookusten kanssa kevättähdet muodostavat kivan parin.

Valkoinenkin olisi tuloillaan.

Yksi sinisemmän sävyssä.


Krookus Vanguard nousee kärhöille viritellyn aidan raoista.

Rannan kärhöpenkissä kasvaa enemmän pieniä valkoisia krookuksia.

Tuosta esikon nupusta ei voi erehtyä mikä keskeltä pilkottaa. Peukut pystyyn että tuosta kehittyy joku ihanan sävyinen kerrottu kukkarypäs.

Päivän ilonaiheisiin kuuluivat positiiviset talvehtimisuutiset Endless Summer -hortensioista ja surkeasta ulkomuodostaan huolimatta rannassa pupun parturoima köynnöskuusama Serotina osoitti elonmerkkejä.

Ihmeen korkealta kukinnassaan säästeliääksi osoittautunut Twist’n Shout on lähtenyt uuteen kasvuun. Joko tänä vuonna kukkii vai joudunko toteuttamaan uhkaukseni poistoon jotumiselta. 

Yleensä kasvu on lähtenyt melkein maan rajasta.

Jalohortensia Summer Love ei näytä talvea säikähtäneen, kasvu alkaa melkein ylimpien silmujen tasolta. Tämä kuuluu samaan Endless Summer -sarjaan.

Koreaköynnöskuusama Serotina esittelee jo silmujaan.

Etupihan penkki oli jo valmis siistittäväksi.

Päädyin silppuamaan perennojen kuivat varret tuohon penkkiin. Siihen saavat maatua ja parantaa maan rakennetta.

Huomenna jos tarkenisi jatkaa penkkien siivousta. Kesäkeittiö saatiin sudittua eilen loppuun mutta näin kylmä keli ei nyt oikein suosi terassin öljyämistä. Sen jälkeen homma olisikin valmis. Flunssakin parani viimein joten taas alkaa jaksaa pihapuuhia normaalisti jos vaan tarkenee. Toppatakissakin tuli ikävä kyllä kylmä.  Hyvää alkavaa vappuviikkoa!





4 kommenttia:

  1. Nyt on ollut taas kylmiä ilmoja. Tuota pihaesikkoa en ole kerrottuna nähnytkään mutta yhtä tummaa minullakin on jonkinverran. Menemme tänään mökille ja huomenna yritän minäkin jatkaa penkkien siivousta. Pitää laittaa vaan toppatakki päälle ja pipo päähän jos muu ei auta. Hyvää vappua kuitenkin on sää sitten mikä hyvänsä 🤗😁

    VastaaPoista
  2. Tuo esikko ei itse asiassa ole pihaesikko vaan Primula auricula -sukua, kultaesikko ilmeisesti suomeksi jos oikein olen ymmärtänyt. Tarkenemisia pihapuuhiin.

    VastaaPoista
  3. Vasta viimeaikoina olen oivaltanut, miten ihania kukkia kevättähdet ovat. Nousevat varhain ja kukkivat todella pitkään. Mahdollisesti säilyvät pitkään, koska tulevat kukkaan aikaisin, kun vielä on jäätävän kylmää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevättähdet tuntuvat viihtyneen omalla pihalla parhaiten kevätkukkijoista. Eivätkä näytä bonuksena jänöillekään maistuvan toisin kuin krookukset. En joitain vuosia sitten ollut tajunnutkaan koko kevättähtiä mutta onneksi viisastuin.

      Poista