lauantai 22. huhtikuuta 2023

Lapio heilumaan

 Useampana päivänä viikolla kävin kokeilemassa lapion uppoamista multaan. Ja tänään pääsin viimein tositoimiin kun lapio ei jämähtänytkään routaan. Muutaman tunnin ehdin puuhailla rinnepenkin parissa ja hiemn konkreettista etenemistäkin jo huomasi. Etupihan penkin siivosin myös. Kunhan pallokompostorin sisältö sulaa levittelen vielä kompostimultaa penkkeihin mitä sitä valmiimpaa tuotosta nyt riittää.

Krookuksia on puhjennut kukkaan jo useampi. Muutaman kukan ryppäitä nyt tänä vuonna sentään tehneet eikä jostain syystä pupujakaan ole ollut liikkeellä niitä evästämässä. Pitihän ne kuviinkin ikuistaa. Tässä vaiheessa vuotta kaikki kukkiva otetaan ilolla vastaan joten seuraavassa sikermä krookuksia.






Sinivuokot taisivat olla tänään jo melkein täydessä kukassa. Lapioidessa unohdin käydä lähempänä tutkimassa joten tässä toissapäivän tilannetta.

Mukavan monta nuppua näkyi.

Sitten rinnepenkin projektin pariin. Tästä ei taida tämän viikonlopun aikana vielä valmista tulla.

Ensi siirsin kaikki perennat jotka vain muokattavalta alueelta löysin tilapäisesti alemmas kukkapenkin päälle. Vähän haasteellistahan noita on tähän aikaa vuodesta erottaa. Maksaruohot toki tunnistaa kun jotain eloa on aina mullan päällä. Varmuudeksi lapioin käytännössä koko pintamullan syrjään. Multaa pitää osaan aluetta lisätä niin paljon että harva kasvi jaksaisi enää hengissä pysyä. Samalla mullan alla piileskelleet kevätsipulit nostin turvaan uudelleen istutettavaksi.

Viime kesän kasasta riittää tähän projektiin melko pitkälle. Lisäksi aion haudata alempiin kerroksiin haravointijätteitä maatumaan.

Tähän pisteeseen ehdin. Kivistä aloin kasata pengerrystä. Ilman mullan antamaa tukea nuo kivet eivät kestäisi hetkeäkään päällekkäin mutta sopivasti multatilaa kohti kenollaan saan tuohon tarkoitukseen riittävän tukevan reunan aikaiseksi. 

Tehdessä suunnitelmat jalostuvat ja taidankin muuttaa alkuperäistä suunnitelmaa tekemällä kolmiportaiseksi suunnittelemastani penkistä vain kaksiportaisen jatkamalla mutkan kanssa kivimuuria kukureitin suuntaiseksi. Mies alkoi myös suunnitella entisen kasvimaan kohdalle pyörille katosta joka tarkoittaisi myös Iputj-makeakirsikan siirtotarvetta. Kovasti olen nyt sitten pohdiskelut mihin vielä yhden puun tähän palettiin sijoitan. Laittaisiko siis sittenkin kaksi kirsikkapuuta tähän rinnepenkin alueelle. Eipä ainakaan pölytys muodostuisi ongelmaksi. Kirsikoita pitäisi päästä vaan poimimaankin joten kulkureitin viereen taitaisi sen suhteen olla viisain sijoituspaikka. Kunhan saisin alueen valmiimmaksi niin toivottavasti lopulliset suunnitelmat istutustenkin suhteen alkavat valjeta. Anoppilasta sain myös muutaman hyvän tuppaan posliinihyasintteja sekä idänsinililjoja joita yritän saada varovasti eroteltua ja istutettua. Viihtyisivätköhän ne rutikuivassa rannassa purppuraheisiangervon ja marjatuomipihlajien alla. Yö aikaa taas suunnitella ja aamulla aion taas lapiota heiluttamaan. 

4 kommenttia:

  1. Olipa mukava lukea kevättöistäsi ja suunnitelmistasi. Oi, mitä ihania kuvia! Minulla lapion heilutukset ovat lumien levittely hommia. Eilen satoi vielä lunta ja maa on valkeanaan. Lumikinokset olisivat olleet sulamassa jo hyvää vauhtia. Aurinkoisia päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan lumisade mitä teille vielä eksyi. Toivotaan pikaista sulamista sinnekin pihaan.

      Poista
  2. Söpö sikermä erilaisia krookuksia. Olet päässyt jo kunnolla puutarhatöihin. Lapiointi itsessään on talven jäljiltä raskasta ja siihen sitten kivihommat vielä lisäksi. Uni varmasti tulee iltaisin hyvin :D Uskon, että keksit kyllä tuossa työn edetessä hyvän suunnitelman kirsikalle ja kaikille muillekin kasveille. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä huippua päästä pitkä talvi suunniteltuaan viimein toteutusvaiheeseen. Eiköhän se lopullisempi suunnitelma tuosta tosiaan hahmotu kun alkaa olla valmiimpaa.

      Poista