lauantai 29. huhtikuuta 2023

Ensimmäinen jouluruusu kukassa

 Kaivattu vesisade tuli toissailtana ja yön aikana ehti aika mukavasti puutarhaa kastella. Rinnepenkin parissa puuhailun ohella ehdin istuttaa ennen sadetta anoppilasta saadut scillat ja helmililjat maahan. Paikaksi valikoitui rannan aidanne jossa ei kevätkukkia tänä vuonna noussut kuin yksi krookus. Muutama vuosi sitten istutin sinnekin kyllä pikkusipuleita mutta eivät tunnu viihtyneen. Uusi yritys nyt näiden kanssa josko viihtyisivät tulevaisuudessakin. Lisääkin oli luvattu ja taidankin tässä viikonlopun aikana käydä hakemassa ja istuttaa vaikka pensasaidan alle. Sateen jo hieman ripsiessä kiireesti vielä heitin Kekkilän kevätlannoitteen säkin tyhjiin, tällä kertaa aiempaa nopeampi työ koska takapihalla nurmikkoa oli huomattavasti vähemmän hoidettavaksi kaivuiden jäljiltä. Tuota lannoitetta en kyllä jatkossa enää tälle pihalle osta, kanankakka siinä haisee ja ehkä huonoimpana puolena maistuisi myös meidän Patu-koiralle.

Pienten kevätkukkijoiden kukinta on juuri nyt parhaimmillaan krookusten ja kevättähtien kukkiessa. Jouluruusukin (joku tarharuusulajikehan se) jonka akuutisti siirsin kalliopenkkiin on nyt avannut kukkansa.

Tämän jouluruusun tarkempi nimi on nyt kaiken siirtelyn myötä hukassa, joku Double Ellen lajike kuitenkin oletan kun niitä on pihaan tullut muutama ostettua. Tykkään kovasti. Toivottavasti jouluruusut alkavat viihtyä ja tehdä lisää siementaimia nyt uusille olisi tilaakin.

Terassin penkissä on loppujen lopuksi useampikin lumikello jotka näyttävät lisääntyneen. Jostain syystä osa on lähtenyt vähän hitaammin maasta nousemaan.

Rinnepenkin tilannepäivitys vielä tähän. Kaivuuhommat alkavat tuon osalta olla päätöksessään ja reunakivet paikallaan. Eilen parantelin vielä penkin takaosan. Suunnitelmathan tehdessä muuttuivat niinkuin yleensä käy mutta olen aika tyytyväinen lopputulokseen. Vielä kun saan kasveilla pihan kaikki uudet istutusalueet täytetyksi niin kelpaa pihalla kulkea kasvua ihastelemassa.

Penkin taustaan en oikein ollut tällaisenaan tyytyväinen. Tähän pikaisesti rakentelin loppusyksystä valeistutusalueen Viherlandian alehankinnoille. 

Tällainen siitä nyt tuli. Nostin siis laitaa kiertäneistä muurikivistä viimeiset ylös ja käänsin suunnan jatkumaan yhtenäisenä kohti valepenkin kivireunusta. Onneksi vatupassilla tehtäviä laitoja ei ollut tämän enempää, hieman hermoa raastavaa puuhaa saada kivet suoraan niin ettei laita lähde kallistelemaan. Etenemän kun ensin sai vaateriin oli sitten kiven takalaita kuitenkin aina vinksallaan johonkin päin. Multaa vielä muutaman kärryllisen täytteeksi kaipaa mutta muuten tuli valmista.

Tällainen siitä nyt tuli.

Kuvan etulaidassa toiselle kirsikalle kaavailtu paikka kohdassa mistä oikein tarkasti katsellen voi erottaa nousevia tulppaaneja. Vasemmalle kaarteen kohtaan joko rungollinen purppuraheisiangervo Diabolo tai kevättalvella tilattu helmiorapihlaja Toba.

Sitten olisi vielä tyhjää lääniä istutettavaksi kalliopenkissä, ison katajan takana häämöttää rinnepenkki.

Vielä kovin paljon pelkkää mustaa mutta pääni haluaa kuvitella tähän vehreät istutusalueet. Penkin reunalle taidan jatkaa jo aloitettua teemaa kuunliljoilla kivistä vaikutelmaa pehmentämään. Voisinkin jo viimein siirtää tähän lopulliselle paikalleen koristeriippaomena Ruby Tearsin. Tämä kaikki sora toki myös on tarkoitus saada lopulta maisemoitua, yläpihalle ajatuksissa olisi laittaa kunttaa kulkureittien ympärille kun ei tänne nyt nurmikkokaan kyllä sovi.

Nyt aamutoimet loppuun ja puutarhahommia jatkamaan. Istutushommia luvassa ainakin kaivamisen tieltä nostettujen perennojen saamisessa takaisin maahan turvaan. Pitäisiköhän lähteä Hankkijalle kiertelemään, ilmeisesti kasveja alkaisi jo olla hankittavissa. Puuhankintojen saapumista jo odottelen, ne olisi kiva saada lopullisille paikoilleen ja sitten suunnitella niiden ympärille loppu kokonaisuus. 




12 kommenttia:

  1. Kuvia olisi mukavampi katsella jos olisivat vähän suurempina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vähän arastellut täydessä koossaan kuvia ladata kun pelkään jossain kohti bloggerin sitten toteavan tilan olevan täynnä. Kuvaa klikkaamalla sentään kohtuullisesti yksityiskohdatkin näkyvät mutta kieltämättä eivät samaa tarkkuutta vastaa kuin kuvia suoraan kuva-albumista selatessa.

      Poista
  2. Todella kaunis ja kauniinvärinen jouluruusu.
    Rinnepenkistä tuli kiva ja kunhan kasvit vielä kasvavat on näkymä varmasti kaunis.
    Mukavaa vappua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo marjapuuronvärinen on kyllä nätti. Haastava kuvattava tosin kun haluaa kohti maata kohti katsella. Pari kasvia vielä penkeistä tosiaan uupuu, vaatii vielä lisää ostoksia ja suunnitteilla myös kasvien jakamista kunhan ensin maasta nousevat niin näkee mistä jakaa.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Onneksi sain tällekin helpommin katseltavan paikan.

      Poista
  4. Aivan ihana jouluruusu! Kiva, että se on viihtynyt. Olet ollut ahkera, eikä mene kauan kun istutusalueet ovat luontevasti kasvien valtaamat ka kaunistavat koko tonttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo kerrotut jouluruusut ovat ihania ja onneksi suostuvat tässä pihassa nyt viihtymään ja kukkimaan. Uudet lihasryhmät tuli taas talven jälkeen löydettyä lapiohommissa.

      Poista
  5. Onpa suloinen jouluruusu! Tosi herkullinen väri ja ovathan nuo kerrannaiset muutenkin ihania. Olet ollut ahkerana maansiirto- ja kivihommissa. Nyt on sitten mukava vaan istutella kasveja sitä mukaa kun kivoja tulee vastaan. Ja niitähän tulee varmasti kun ei tarvitse edes miettiä, mihin niitä laittaisi!
    Iloista vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita kerrannaisia jouluruusuja olisi kivaa saada vielä lisääkin alkukevättä kaunistamaan. Tässä on nyt ihan puutarhuri ihmeissään kaiken tyhjän tilan kanssa kun jokunen vuosi meni tuskaillessa tilanpuutetta 😁.

      Poista
  6. Tuollainen tyhjä istuttamista odottava alue saa oikein sormet syyhyämään. Ihana jouluruusu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saisi jo istutettavaa tosiaan saapua. Kärsivällisyyttä myös koettelee kun pitäisi päästä kuunliljoja jakamaan ja uusiin kohtiin istuttamaan. Tietenkin juuri niitä jotka nousevat kaikista kasveista hitaimmin ja piilottelevat siihen asti kokonaan maan alla. Pitää tyytyä nyt muutaman kasvin siirtoon paremman puutteessa.

      Poista