maanantai 4. syyskuuta 2023

Hortensiat

 Koska on syyskuu ja hortensioiden kukinta-aika päivitetäänpäs kertyneiden hortensioiden tilanne tänne blogiinkin. Uusia hortensiapensaita on tänä kesänä tullut taas hankittua. Pikaisella laskutoimituksella pensaina hortensioita on tällä hetkellä ainakin kuusitoista ja yksi todennäköisesti kuollut pensas lisäksi. Köynnöshortensioita vielä noiden lisäksi seitsemän ja yksi herttahortensiakin löytyy. Tällaiseen happamaan taipuvaiseen mäntyjä kasvavaan pihaan on ollut melko luonteva valinta hankkia happamassa maassa viihtyviä kasveja. Yllätyin hieman itsekin miten monta noita lopulta onkin kun oikein laskemaan aloin.

Aloitetaan esittelykierros alapihalta

Syyhortensia Early Harry kasvaa päärynäpuun penkissä. Tämä on pysynyt kompaktin kokoisena alle metrisenä kuten ostaessani kasvitieto kertoi. Nyt kuvauksesta riippuen väitetään kasvavan jopa 1.5-metriseksi. 

Nimensä mukaisesti Early Harry aloittaa kukintansa aikaisin ensimmäisten hortensioiden joukossa. Alkuun kukat ovat melko kermanvaaleat häivähdyksellä vaaleanpunaista mutta muuttuvat syksyä kohti tällaiseksi selkeän vaaleanpunaiseksi. 

Pihan kulkutietä muutaman metrin eteenpäin kulkiessa kasvaa sadevesikaivon penkissä jalohortensia Twist and Shout (tällä tuntuu olevan montaa eri kirjoitusasua). Kolmas paikka osui viimein kohdilleen ja tämäkin on nyt ilmeisesti riittävän aurinkoisessa paikassa ollessaan alkanut olla varma kukkija. Yksi suosikeistani.

Twist and Shout kuuluu Endless Summer -hortensioihin. Omassa happaman maan pihassani kukkien sävy on sinisempään taittava.

Twist and Shoutin vieressä kasvaa Summer Love jalohortensia myös Endless Summer -sarjaa. Tänä vuonna vain yksi kukkaterttu, sekin hieman myöhässä vasta aukeamassa.

Sitten siirrytään rinnepenkin seutuun

Hortensioista vanhin ja samalla suurin Mustilanhortensia kasvaa lähempänä naapurin rajaa rinnepenkin taustalla. Tämä otti siirron ensimmäisestä sijainnistaan saatuaan kasvuspurtin ja kasvatti itsensä hieman muotopuoleksi. Harkitsen pitäisikö tälle tehdä keväällä vähän ronskimpi muotoiluleikkaus noiden korkeammaksi kasvaneiden oksien haarautumisen edistämiseksi.

Mustilanhortensia kukkii pitkään valkoisena mutta näin syyskuulla kukkiin tulee pientä vaaleanpunaisen sävyä.

Mustilanhortensian lähellä kasvaa puutarhapolun levikkeellä omalla tasanteellaan syyshortensia Early Sensation. Tämä on vasta vuonna -21 istutettu joten kokoa tulee vielä lisää.

Early Sensation tekee edellisiä tummemman pinkit kukat myöskin valkoisena aloittaen. 

Puutarhapolun levikkeellä Early Sensationin lähellä kasvaa myös pienempi syyshortensia Dart’s Little Dot. Se kärsi aiemmassa sijainnissaan kuivuudesta ja on nyt viime kesästä kasvanut paremmassa paikassa. Yhden kukan jaksoi viime kesän siirtelyistä kärsineenä sentään tehdä valkoisesta nykysävyyn muuttuen.

Rinnepenkin yläosan männyssä saunan kulkureitin varrella kiipeilee köynnöshortensia (hydrangea anomala subsp. petiolaris) Mirranda. Mirrandan juurtunut haara on tullut istutettua myös toisen männyn juurelle ylemmäs pihalle rautatienomenapuun vieressä kasvavan männyn juurelle missä se kasvaa hyvin pienenä mutta sinnikkäänä.

Hieman kuivuudesta kärsineistä Mirrandan lehdistä lähikuvaa.

Toisella puolella saunan kulkureittiä köynnöshortensioista vanhin, tämä ihan se perinteisin myynnissä näkyvä.  Toinen samaa laatua oleva köynnöshortensia kasvaa myös etupihan männyn juurella.

Isoon kalliopenkkiin seuraavaksi missä on useampikin hortensia ja kolme köynnöstävää hortensiasuvun kasvia.

Suurimpana lähimpänä rantaa Kuutamohortensia. Uusi syvämultainen paikka on ollut tälle selvästi mieluinen koska viimein alkaa kuvaukseen sopivaa kasvuintoa tulla. Tästä toivon näkösuojaa saunalta naapurin suuntaan.

Kukattomaksi nyt jäänyt viime kesän siirto-operaatiossa oksiaan katkonut kesähortensia Bougie on vähän muotopuoli nyt. Taustalla erottuu Kuutamohortensia. Eiköhän tästäkin ensi kesän kasvun myötä ihan korsteellinen näkösuojapensas ala kasvaa. Bougien edessä erottuvat punaiseksi lehtensä jo sävyttänyt tämän kesän hankinta jalohortensia Taube ja sen vieressä jalohortensia Pop Star.

Sievät kukat olisi Taubella. Sormet ristiin että suostuu talvehtimaan ja kukkimaan.

Viimeisin hankinnoista jalohortensia Pop Star, tutuksi tullutta Endless Summer -sarjaa edelleen Tauben vieressä.

Seuraavaksi rivistössä vasemmalla pallohortensia Sweet Annabelle ja oikealla jo ihan näyttävästi kukkiva pikkujapaninhortensia Living Pinky Promise.

Sweet Annabelle aloitti pinkin kukin. Tämän sävy ei ehkä niitä kauneimmin kukinnon vanhetessa muuttuvia, hieman on ruskeaan taittava.

Living Pinky Promise:lla ei ole samaa ongelmaa, kukkien pitäisi olla oikein nätit pinkit loppusyksystä. Tämän hankin vasta viime vuonna eikä ehtinyt aukaista kukkiaan joten mielenkiinnolla seuraan kukinnan vaiheita tänä syksynä.

Köynnöshortensia Silver Lining oli myös alkukesän istutuksia ison kalliopenkin reunalla. Useampi vuosi sitten kokeilin etupihan männyn juurelle samaa lajiketta mutta se harmillisesti kuoli. Jospa nyt paremmissa kasvuoloissa onnistaisi paremmin.

Köynnöshortensia Take a Chance tuntuu viihtyvän viime kesänä sille rakentamassani kivipoterossa puutarhapolun vierellä.

Take a Chance:lla on mielestäni kauniit lehdet.

Rhodopäädyssä herttahortensia (schitzophragma hydrangeoides) Burst of Light on innostunut kiipeämään jopa viereisen männyn runkoon kun sinne haaran ensin ohjasin suuntautumaan.

Hienot Burst of Light:in lehdet vielä lähempää.

Sitten saunan etukulman pienelle istutusalueelle hortensoita tutkimaan.

Edessä safiirihortensia (hydrangea serrata) Bluebird, vasemmalla Mustilan taimipäivien ajelulla reilu viikon takaa mukaan tarttunut pikkujapaninhortensia Living Little Rosy.

Living Little Rosy:sta onnistuin löytämään kukkivan pienen taimen. Taustalla köynnöshortensia Kuga Variegated.

Kuga Variegated on tämän vuoden hankintoja. Tullessa lehtien sävy oli kovin tasaisen vihreä mutta nyt avomaalla uuden kasvun myötä lehtiin on tullut odotettua kirjavuutta.

Vielä viimeiseen hortensioiden sijoituspaikkaan rannan porraspenkkiin.

Pallohortensia Ruby Annabelle on pihassa kasvavista Annabelle-sarjan hortensioista suosikkini.

Ruby Annabellen kukkien sävy on säilynyt kauniina pinkkinä.

Nyt viherkasvina tämän kesän päätti viihtyä jalohortensia Bloom Star jonka kukkivana viime elokuulla istutin. Jospa tämä ensi vuodelle saisi taas kukatkin aikaan.

Onhan tässä monta hortensiaa katseltavana. Pallohortensia Pink Annabelle kuivahti siis kesän aikana keväällä henkiin kyllä herättyään joten se näyttäisi menetetyltä. Jos nuo herkimmät tämän kesän hankinnat eivät menesty niin kenties hankin sitten tilalle uuden Pink Annabellen.


14 kommenttia:

 1. Onpa sinulla hortensioita! Melkoinen kattaus. Olen kade noista sinervistä kukista. Twist and Shout on tosiaan nätti. Olen sen pariinkin kertaan istuttanut, mutta ei ole viihtynyt. Mirrandakin oli joskus, mutta sekin kuoli. Kaikki kasvit ei vain viihdy, se täytyy hyväksyä. Hortensiat huonosti täällä viihtyvät kaiken kaikkiaan. Tavallinen perus-syyshortensiakin kuoli lopulta kuivuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä onnistaa kohtuudella noiden happamassa viihtyvien kanssa, kastelumahdollisuudetkin toki huomattavasti helpommin olemassa kovemman kuivuuden iskiessä kun samaa pihapiiriä asuttaa. Eipä tuon vanhimman köynnöshortensian kasvuvauhti tosin ole päätä huimannut jos kohta kymmenessä vuodessa tosiaan vasta pään korkeudelle yltää :) Teilläpäin pääsee taas istuttamaan vähän arempia kasveja joista en itse oikein uskalla edes haaveilla.

   Poista
 2. Onpa sinulla todella runsaasti hortensioita, kuten Sailakin tuossa edellä totesi. Oma hortensiakokoelmani kutistuu ihan silmissä sinun kokoelmaasi verrattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota istutusalaa kun yhtäkkiä tuli iso määrä täytettäväksi niin hyödynsin sitten tilaisuuden hankkimalla useamman vuoden haaveiltuja pensaita joita en aiemmin saanut pihaan mahtumaan. Harvemmin on suorastaan tarve saada riittävän suuria istutettavia tilan täyttämiseksi 😁

   Poista
 3. Jestas miten upeita hortensioita minulla taitaa olla puolet suurinpiirtein . Kotia istutettiin kolme Little Blossiom lajiketta toivottavasti viihtyvät. Olet istuttanut minusta ne ihaniin paikkoihin nuo kivipoterot on todella ihania .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti hortensiasi viihtyvät. Piti googlata hankintasi ja näköjään samaa Living-sarjaa kuin kaksi omaani. Kiva että noita hieman pienempiäkin lajeja alkaa olla tarjolla ettei kaikelle tarvitse varata toista metriä tilaa.
   Onpa kiva kuulla että kivirakennelmat miellyttävät silmää. Välttämättä en olisi kuormallisia kiviä tajunnut tilata tuohon tarkoitukseen mutta sopivasti noita nyt vaan kaivannoista löytyi. Tuntuvat kokonaisuuteen kivasti sopivan kun ensin keksin järkevän tavan kivet hyödyntää.

   Poista
 4. Early Harry on minulle ihan outo, oli kiva kuulla siitä ja kaikista muistakin hortensioistsi. En ole saanut jalohortensioita kukkimaan, vaikka hengissä ovat, tosin kasvusto on hyvin pieni ja matala. Onnittelut siis sinulle kukkaisista jalohortensioistasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Early Harryn tilasin Puolasta. Joku vuosi bongasin kyllä sitä myytävän jossain Suomenkin taimimyymälässä mutta ei sitä kyllä usein vastaan tule. Vähän hakemista on jalohortensioiden kanssa ollut itselläkin ja muutama vielä hieman mysteeri kotiutumisensa ja jatkokukkimisensa suhteen näistä uudemmista. Noita Endless Summer -jalohortensioita lähinnä olen rohkaistunut nyt useampia hankkimaan kun lopulta Twist and Shoutin kanssa alkoi onnistua. Kukkivat sentään samankin vuoden versoilla jos vaan muuten olosuhteen kohdalleen osuvat. Taitavat riittävän aurinkoisen paikan suhteen olla tarkkoja.

   Poista
 5. Hups, mikä valikooma! Sulla taitaa olla kyllä niille kiitolliset kasvuolosuhtehekki. Mullei oo pualekkaa tuttuja. Täälä myynnis ookkaa ku niitä varmimpia. Nuata jalohortessoota kans aikoonani kokeelin, huanolla menestyksellä. Eivät ehtinehet tällä korkeurella kukkia, ku aina aloottivat kesän ihan aasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo jalohortensiat eivät tosiaan ainakaan kovin moni taida III-vyöhykettä pohjoisempana pärjätä, vyöhyke melko paljon valikoimaa itselläkin rajaa tosin lähdin nyt safiirihortensian ja jalohortensia Tauben kanssa nyt hieman tarkoituksella rajoja testaamaan. Isommille jos on tilaa niin syyshortensioista sentään sinnekin valikoimaa jotain löytyisi. Sinulla kasvaa onneksi vaikka mitä muuta kivaa. Tänne männynneulasten keskelle saa aina pohtia lähteekö kalkinsuosijaa istuttamaan.

   Poista
 6. Hurjasti erilaisia hortensioita, kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita vähän kuin huomaamatta alkoi kertyä vaikka meni pitkään etten oikein ymmärtänyt mitä kaikkea kivaa pensaiden puolella onkaan olemassa.

   Poista
 7. Löytyypä sinulta mahtava määrä erilaisia hortensioita!
  Nuo erikoiset köynnöshortensiat alkoivat kyllä kiinnostaa tosi paljon, meillä vain yksi sellainen tavallinen. Oletko mistä löytänyt noita kirjavalehtisiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo muutamat erikoisemmat köynnöshortensiat ovat ulkomaan tilauksia. Mirrandaa nyt saa Suomestakin ja Silver Lininigia myös. Take a Chancen tilasin Puolasta e-clematis -nimiseltä sivustolta. Siellä on kiva kokoelma kärhöjäkin mutta postituskulut kohtalaisen hintavat joten ihan yhtä taimea ei sieltä raaski tilata. Tuo Kuga Variegated tuli Hollannista tänä kesänä Esveldiltä. Sieltä tilaaminen on vähän arpapeliä kun eivät vaikuta mitenkään varaavan tilattuja taimia vaan toimittavat sitten ne jotka saatavilla toimitushetkellä sattuvat olemaan ja postimaksut myös hintavat.

   Poista