lauantai 16. syyskuuta 2023

Pikkusipulit

Eurobulbin lähetys oli käynyt kahdesti meillä oven takana mutta ei kovin yllättäen meillä ei ollut ketään keskellä päivää kotona. Postin kotiinkuljetuspalvelu ei selvästikään harrasta soittamista koska olisin kyllä antanut luvan jättää paketin kuistillekin. Hain sitten paketin ihan perinteiseen tapaan lopulta postista kuten olisin valinnut jo alunperinkin jos se olisi ollut mahdollista. Tänään istutin pikkusipulit maahan myrkkyliljojen ohella. Narsissit saavat odottaa vielä hieman viileämpää ja tulppaanit jäänevät narsisseja vielä myöhemmäksi. Vauhtiin päästyäni istutin suurimman osan pistokkaista kun keliennusteet näyttävät sopivan kosteita olosuhteita jatkaa juurtumista maassa ilman suurempia kasteluita. 

Syyskuun puoliväliksi on puutarhassa yllättävän paljon kukintaa edelleen. Viime vuoteen verraten on kyllä huomattavasti mukavampaa katsella multakasan sijasta jo valmiimpaa istutusaluetta. Kivien ja soran sijasta on varvikkoa eikä pihakaan ole nyt täynnä rakennustarpeita.

Loistosalvia Rose Queenin taimi on kovasti rehevöitynyt ja kukistakin pääsin vielä tähän kauteen nauttimaan.

Tarhaviinikärhö Pernillen kukinta vaan lisääntyy.

Syysleimu Sherbet Blend alkaa olla kukintansa kukkinut, tässä viimeisiä auki olevia kukkia.

Keijunkukat kukkivat pitkälle syksyyn asti. Näiden ulkonäkö vain paranee mitä pidemmälle syksy etenee.

Yksinäinen alppikärhö Pink Swingin kukka, hieman vuodenajasta tämäkin erehtynyt,

Eihän näitä etupihan kesäkukkia voi vielä callunoihin vaihtaa, tuntuvat pitävän tasaisemmasta kosteudesta.

Ainakin tämän yhden kukan pääsin näkemään tarhasyysvuokko Mont Roselta.

Mustilan taimipäivien nimettömän punahatun vaaleanpunaisen kerrottukukkaisen taimen toinen nuppu aukesikin tällaisena. Taisinkin saada yhden ruukun mukana kaksi taimea ja tämä kukka voisi hyvinkin olla Sunseekers Rainbow mitä purkin kyljestä tavailin. Pitää ilmeisesti saada nämä eroteltua omilleen kasvamaan.

Syysvuokko Pamina on myös sievä tosin terälehdet tuntuvat tipahtavan nopeasti vähänkään tuulisemmassa kelissä.

Sitten muistiin istutetut sipulit. Kuvat Eurobulbin tuotekuvista koska ruskeiden paperipussien kuvat mustalla mullalla eivät erityisen iso ilo silmälle ole. 

Päärynäpuun penkkiin istutettuna kevätkurjenmiekka (iris reticulata) Polar Ice, heinätähti (Ipheion uniflorum), matala narsissi Elka.

Samaan penkkiin myös Lidlin hankinnat kevätkurjenmiekat Purple Hill ja Blue Hill.

Puumaisen purppuraheisiangervon lähellä heinätähti Tessa, kevätkurjenmiekka Painted Lady, koiranhammas (Erythronium dens-canis) Lilac Wonder.

Makeakirsikka Iputjin juurella kevätkurjenmiekka Pauline.

Kevätkurjenmiekka Blue Note makeakirsikka Paulan juurelle.

Puutarhapolun levikkeellä kevätkurjenmiekat Katharine Hodgking, Eye Catcher, Rejoice sekä pystykiurunkannus (Corydalis solida) Beth Evans.

Koiranhampaat ihan tälläinen perus- violetti ilman tarkempaa nimeä sekä Rose Queen riippapihlajan alle varjoisampaan paikkaan

Kevätkurjenmiekka Sheila Ann Germaney muutaman posliinihyasintin kanssa piristämään pikkujapaninhortensia Living Little Rosyn istutusaluetta.

Syysmyrkkyliljat (colchicum) Alboplenum ja Waterlily ison kalliopenkin rhodonurkkauksessa. 

Lidlin posliinihyasintteja jaoin muutamaankin kohteeseen. Ehdin jo unohtaa istuttaneeni niitä pensasaidan alle jo aiemmin keväällä anoppilasta saatuina ja muutama sipuli lisää livahti nyt vielä aidankin alle kasvamaan kunnes aivoissani alkoi tarkemmin raksuttaa. Muista istutuksista jatkan seuraavassa postauksessa, näidenkin kanssa oli jo ihan työtä saada kuvat ja lajit täsmäämään paikkojen kanssa. Huomenna toivottavasti aamupäivällä olisi vielä sateetonta aikaa muutama tunti jatkaa kesken jääneitä hommia.
10 kommenttia:

 1. Sinulla onkin systemaattista tuo istuttaminen. Minä pistin jo kaikki, tulppaanitkin, multiin, mitä tähän asti on tullut hankittua. On niin mukava tunne, että se on työlistalta pois. Lisää istutettavaa kyllä tulee täälläkin, kun ulkomaanpaketti kotiutuu :-D
  Ihanasti vielä kukkii! Kauniita syyskukkia sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa sipuleissa oli jo sen verran hommaa että ihan yhden erän työksi tällä erää riittikin. Sen suurempaa ajatusta ei ollut istutuspaikoista kuin että koiranhampaat näyttivät pitävän varjoisammista oloista. Muista pusseista vaan otin suunnilleen mitä käteen sattui (en aidosti kyllä monenkaan ulkonäköä enää muistanut kohta 3kk tilauksesta) ja kuvasin muistiksi mitä mihinkin laitoin. Sitten tarkistin jälkikäteen millaisia kukkia mistäkin keväällä pitäisi odottaa nousevaksi 😆

   Poista
 2. Oletpa istuttanut paljon kaikkea kaunista. Hienot syysvuokot. Minä epäonnistun aina niiden kasvatuksessa. Paminaakin kokeilin, mutta se menehtyi heti ensimmäiseen talveensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useampi syysvuokko on itseltäkin menehtynyt, toistaiseksi talvehtineita 0. Toivottavasti nyt joku näistä selviää. Yritin nyt istuttaa eri kohteisiin testaillen talvehtimisolosuhteita.

   Poista
 3. Jukrat, miten ihanat kevätkurjenmiekat, valtavasti erilaisia ja toinen toistaan kauniimpia. Ihania ovat myös syysvuokot. En millään malttaisi odottaa omieni nuppujen aukeamista. Niille tulee pian kiire, jos meinaavat saada yhtäkään kukkaa auki ennen pakkasia.
  Hauskasti tuo sinun Pernillesi on mennyt noin vaaleaksi. Tuo minun yksilöni taitaa mieluummin tummua. Johtunee kylmyydestä? En kyllä tullut tarkistaneeksi, kun päivällä satoi koko ajan ja nyt on jo liian pimeää, mutta on jotenkin jäänyt mieleen, että ikkunasta katsottuna se on vain vähän 'Etoile Violettea' vaaleampi.
  Toivottavasti alkava viikko olisi poutainen ja ennen kaikkea hallayöt pysyisivät vielä poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkurjenmiekkoja tuntui ilmestyneen montaa uutta lajia sitten viime vuoden. Toivottavasti viihtyisivät ja leviäisivät. Tuolla yläpihalla maakin sulaa yleensä muuta pihaa vauhdikkaammin keväisin niin kiva saada aikaisempia kevätkukkijoita sinnekin lisää.
   Perinille on tainnut olla minullakin aiemmin tummempaa laatua syksyisin. Onko tämä lämpimämpi alkusyksy ollut syy haaleampaan sävyyn tosiaan.

   Poista
 4. Ompa kivan färine punahattu. Nuaren syysvuakkojen kans enoo mäkää pärijänny. Yks on sentäs elos, muttei meinaakkaa kukkia. Ihania sipuliherkkuja! Nuata kurijenmiakkoja ja punertavia koiranhampahia kualaan erityysesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivan raikas sävy punahatulla, ei liian oranssi. Koiranhampaat ovat nyt itselle kokonaan uusi lajihankinta joten viihtyminen on vielä mysteeri osasinko keksiä sopivat istutuspaikat kun osa pääsi nyt hieman savisempaan maahan. Nättejä olisivat mitä kuvissa olen nähnyt.

   Poista
 5. Nämä aikaisin kukkivat pikkusipulit ovat ihana lisä puutarhan sipulikukkien joukkoon. Onneksi suurin osa niistä leviääkin mukavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki aikainen kukinta on kyllä keväisin niin odotettua että kiva on pikkusipuleita saada puutarhaan lisää. Toivon että leviäisivät.

   Poista