sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Syyskuun lämpöaalto

 Onpa ollut mukavaa päiväaikaan nauttia vielä t-paitakelistä. Muutaman päivän näyttäisi lämpimämpää olevan vielä luvassa kunnes normaalimpi syksykeli saapuu. Jännä miten tähän syksyn tuloon aina lopulta sopeutuu muutamassa viikossa elokuun vaihtuessa syyskuuksi. Itselle alkaa olla jo vaihtunut syksymoodi ja alan jo suunnitella mielessäni ensi kevättä. En malttanut Lidlissä eilen poiketessani ohittaa sipulihyllyä jossa vielä hieman oli valikoimaa jäljellä. Postista odotan tosin saapuvaksi jo aiemmin kesällä tekemääni Eurobulbin tilausta joten oikeasti olisin voinut ilmankin noita Lidlin ostoksia pärjätä. Eivätköhän ne johonkin silti mahdu kun tuota istutusalaa reilusti riittää. 


Tulppaanilajiltelma tarttui matkaan. Tulppaanit Claudia, Purple Prince, Blue Diamond, Flaming Prince ja Parrot Prince. Nämä jäänevät lähinnä yksivuotiseksi iloksi. Eurobulbin tilaus keskittyikin tulppaanien osalta enemmän Darwin-hybrideihin joten muutama muukin tulppaanilajike voi olla ihan kiva lisä ensi kevään kukintaan.

Sekalainen lajitelma hyasintti Pink Pearl, skilloja, narsissit Minnow ja Obdam, kevätkurjenmiekat ja Darwin-tulppaanit Mystic van Eijk

Sinnikkäitä kukkijoita on edelleen pihalla useita 

Etupihalla tarhaviinikärhö Pernille on jatkanut tauotta, uusia nuppujakin muodostuu edelleen.

Keväällä ostettu tarhakellokärhö Aljonushka on kyllä kukkinut myös käsittämättömän hyvin edelleen jatkuen ja uutta nuppua tehden.

Pikkujapaninhortensia Living Pinky Promisen kukat alkavat saada kauniin vaaleanpunaisen sävyä.

Kivasti jaksaa myös punakärsämö Saucy Seduction.

Syysleimu Early Cerice piti pienen tauon kukinnassa ja aloitti uudelleen.

Kesälomareissun hankinnat vuoritatarit kukkivat edelleen. Pitkäaikaista kukintaa toivoinkin ja toiveeni näyttää toteutuvan.

Punahattujen siementaimikokoelma kukkii kuutamohortensiaan nojautuen.

Toinen kukka vuodenajasta erehtyneellä Double Ellen Pink Shades -jouluruusulla on selvästi täplikkäämpi.

Kesäkuulla istutettu tarhaviinikärhö Mary Rose kukkii miniatyyrikukin. Oletettavasti jatkossa kukat tulevat olemaan sentään hieman isommat.

Nepalinhanhikki Ron McBeathilla on kiva kirkkaanpinkki kukka.

Seuraavaksi ulos kuntan kastelua jatkamaan. Tämä aurinkoinen sää vaatii hieman enemmän töitä puutarhan puolella kuin mitä sadekeli mutta en aio valittaa. Nautitaan auringosta!

12 kommenttia:

 1. Hyvä sipulialootus :) Sun penkkiihin torellaki uppoaa sipuli poikineen. Kivasti viälä kukkii. Ihana tua 'Mary Rose'. Tuallaasta ennen nähänykkää. Näyttääs muistuttavan 'Purpurea Plena Elegans' viinikärhyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen kyllä noidenkin sipulien paikkansa löytävän :)
   Mary Rosea ei juuri Suomessa ole myynnissä näkynyt paitsi olikohan Flörin sivulla peräti tänä vuonna. Muutaman vuoden jo tuosta olen haaveillut ja sain viimein toteutettua. Taitaa muistuttaa tosiaan Purpurea Plena Elegans -tarhaviinikärhöä mutta tämän sävy on violetimpi josta syystä juuri Mary Rosen halusinkin enkä PPE:ta.

   Poista
 2. Aivan ihana tuo erehtynyt :-) jouluruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kaduta tuon jouluruusun hankinta, itsekin tykkään.

   Poista
 3. Hienoja sipuliostoksia, saat noista keväällä kaunista katsottavaa! Erikoisen ihanaa on katsella kukkivaa jouluruusua syksyllä, toivon mukaan se kukoistaa myös varhain keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan maahan kaikki sipulit saan niin luulisi keväällä taas katseltavaa riittävän.
   Kiva olisi nähdä tuo jouluruusu vielä keväälläkin kukassa. Sattuu olemaan toinenkin samanlainen yksilö lähellä joten jos tämä kukkija ei ehdi kevääseen uusia nuppuja muodostaa niin kenties toinen voisi kukkiakin.

   Poista
 4. Hyvin kukkii siellä. Minäkin olen ostanut jo sipuleita, osa vielä on tulossa. Tänä vuonna olen ehkä maltillisempi moniin vuosiin verrattuna. Toki lopulta voi olla, että ostoksia tippuu yhtä paljon kuin aina ennenkin. Jännää, että jouluruususi kukkii nyt. Aina välillä osa kasveista ei ihan noudata aikataulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi puhua maltista taaskaan sipuliostoksien kanssa omalla kohdalla. Ilman noita uusia istutusalueita varmaan olisinkin ollut varsin maltillinen. Yritin sentään panostaa kestävämpiin sipuleihin.
   Tuo jouluruusu on kesän uusia istutuksia joka liene syy outoon kukinta-ajankohtaan. Millaisissa oloissa lie oli kesäänsä viettänyt kun kuvitteli jo talven välissä käyneen.

   Poista
 5. Ihanaa kun on vielä kukkijoita!
  Minun eurobulbin paketti saapui viikko sitten, ja nyt odotellaan istutuskelejä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi pikkusipuleilla pääsee jo aiemmin starttaamaan sipuleiden istutusurakkaa.

   Poista
 6. Oikein ihania hankintoja ja mitä herkkuja vielä onkaan tulossa postitse! Jos "princet" ovat keskenään samaa sarjaa, niin 'Purple Princen' ja 'Flaming Princen' pitäisi olla useamman vuoden ilo. Minulla on nimittäin 'Candy Prince' kukkinut monta vuotta. 'Parrot Prince' voi olla lyhyempi-ikäinen. Etsi 'Minnow':lle erityisen hyvä paikka. Minä en saanut sitä talvehtimaan.
  Onpa söpö 'Mary Rose'. Kiva, kun nykyään on enemmän myynnissä noita kerrannaisia kärhöjä.
  Muutama päivä olikin ihanan aurinkoista ja lämmintä. Nyt on valitettavasti normaalia syyskuuta, eli kylmää ja sateista. No, ei sentään ole vielä ollut hallaöitä, vaikka kahtena edellisenä yönä se olikin jo lähellä.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti minullakin siis noista lidlin tulppaaneista olisikin hieman pidempi kuin yhden kevään ilo jos sinullakin on noin pitkään jaksaneet. Minnow pitääkin laittaa muualle kuin saviseen isoon kalliopenkkiin josko sitten selviäisi paremmin kerran herkältä kuulostaa.
   Nyt ei auta kuin yrittää sopeutua tällaiseen normaaliin syyssäähän vaikka ankealta tuntuukin. Toivottavasti halla ei vielä iske, olisi kiva kesäkukkien eloa saada vielä pieni hetki jatkettua.

   Poista