sunnuntai 23. elokuuta 2020

Jos sittenkin vielä yksi pikku projekti ;)

 Taisin vasta hetki sitten todeta että lumikärhön olojen kohennus jää ensi kevääseen. Vaan eipä aikaakaan kun iski äkillinen lapiontitarve 😁. Kaksi pussia multaa, lapio, oksasakset juurten katkomiseen ja juurimattoa. Toista tuntia meni. Pikkuhomma siis jos vertaa moneen muuhun puutarhaprojektiin.

Lähtötilanne. Viimevuonna istutettu lumikärhö ei selvästikään ole viihtynyt. Istutuskesänäkin kasvu jaksoi korkeammalle. Kasvaa kallion juuressa lähellä puolikuollutta pihlajaa ja taustalla mänty. Taakse jää naapurin saunamökki johon olisi mukava saada näkösuojaa.

Paakku ensin syrjään. Alta paljastui yllätys yllätys... puiden juuria.

Sitten tovi kaivamista. Muutama pikkukivi ja useampi puun juuri löytyi. Ei nyt mitään järeitä juuria sentään mutta riittävän isoja häiritsemään kärhön oloja.

Juuriestematto tällä kertaa pohjalle. Onneksi edellisten projektien jäljiltä sitä oli jäänyt vielä juuri sopivasti tähän hommaan. Nyt itselle muistiksi että oikeasti älä istuta yhtään mitään puiden juurelle ilman juuriestettä. Toivottavasti rannassa purppuraheisiangervo ja marjatuomipihlajat ovat maineensa mukaisesti vähään tyytyväisiä. Niiden kanssa en kehtaisi alkaa uudelleen istutushommaan ja juuriesteen laittokin olisi vähän kinkkistä paksujen männynjuurien väliin..

Vähän vielä kivillä pikaista juuriesteen peittelyä. Joskus paremmalla ajalla tehtävä vielä tuo alueen maastouttaminen kunnolla. Toivottavasti työn vaiva palkitaan jo ensi keväänä runsaammalla kasvulla.

Sitten muutama pakollinen kukkakuva.

Päivänlilja (hemerocallis) Minstrel Boy

Päivänlilja Pink Damask

Tästä päivänliljan nimestä en ole ihan varma, Alaqua mitä todennäköisimmin kuitenkin kyseessä. Yksi suosikkejani.

Tallennetaan Alaquan sijainti metsänrajan penkistä vielä tähän. Vieressä muutama kukkimaton päivänlilja. Keväisen ylösnosto-operaation jäljiltä ei ole mitään tietoa mikä on mikin ennen kuin joskus loputkin kukkisivat.

Turkestaninmaksaruoho kukkii vaaleanpunaisin kukin. Keväiset pistokkaat ovat lähteneet mukavasti kasvuun.

Vielä vähän nuppuinen tarhalyhtykärhö (clematis texensis) Duchess of Albany avasi ilokseni kaksi kukkaa, tässä toinen. 🤗 Muutama pienempi nuppu vielä on kehitteillä, toivottavasti nekin jaksavat kukkivaksi asti kasvaa. 

Syyslannoitteet heitin eilen suunnitelman mukaisesti kaikille istutuksille ja nurmikolle ennen sadetta. Ehkäpä siitä vielä kasvit ehtivät hyötymään. Toivottavasti saadaan pitkä lämmin syksy ja kaikki kesän kasvihankinnat ehtivät kehittää juuristoaan vahvaksi ennen talven tuloa.


2 kommenttia:

  1. Isojen puiden juurelle istuttaminen on aina tuollaista, että joko juurieste tai sitten erittäin vähään tyytyvät kasvit. Varsinkin pienet taimet kituvat niin kauan, että saavat levitettyä juurensa tarpeeksi laajalle. Kuusi, koivu ja metsävaahtera ovat minusta ihan pahimmat kumppanit millekään kasville. Nyt kelpaa lumikärhönkin kasvaa kunnon näkösuojaksi. Ihanat päivänliljat, varsinkin tuo 'Alaqua'. 'Dutchessa of Albany' on myös kaunis. Minulla 'Princess Kate' pitää edelleen nuppunsa tiukasti supussa, vaikka olen häntä käynyt hoputtamassa monta kertaa. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän noista puiden juurten haasteellisista oloista pitäisi yllättyä. Aina vaan jaksaa toivoa että jos tämä nyt tästä kasvuun lähtisi. Kunnes kuluu vuosi tai pari ja lopputulema on tämä. Taitaa olla ensi keväänä edessä mansikkamaan siirto lavakaulukseen juuriesteellä varustettuna. Viereinen mänty lienee löytänyt juurensa alueelle. Harmi että Princess Kate antaa sinulla odotuttaa kukintaansa. Toivottavasti on sitäkin runsaampi kukinta kun viimein aloittaa. Mukavaa viikkoa :)

      Poista