maanantai 22. maaliskuuta 2021

Kärhöhaaveita



 Muutamaa tarhaviinikärhövaihtoehtoa olen tässä haaveillut mutta en ole juuri suomalaisten taimistojen valikoimasta löytänyt. Saksalainen Westphalin sivusto oli mielenkiintoinen ja harkitsen tässä tilausta. Viticella-ryhmän tarhaviinikärhöt olisivat ehkä omaan pihaan sopivampia hiukan huonompiinkin oloihin tyytyviä ja runsaasti kukkiviakin. Ainakin viime kesän ostos Pernille oli innokas kukkija jo heti. Jalokärhöjen kanssa ei meinaa onnistaa mutta tulihan noita useampi istutettua viime kesänä. Tähän keräsin muutaman hankintalistani kärkisijoja pitävän vaihtoehdon viinikärhöjä. Muutama uusi paikka olisi mielessä mutta saattaahan taas tulla tarvetta menetysten korvaamiseen.

Clematis viticella Mary Rose (kuva  https://www.clematis-westphal.de/shop/clematis-viticella2/clematis-viticella-mary-rose.htm olisi hienon näköinen kerrottu kärhö joka muistuttaa Purpurea Plena Elegansia mutta ainakin kuvassa violetimpi. Pienet 2-4cm kerrotut kukat. Lähteestä riippuen kasvaa 2.5-4 metriä korkeaksi. Leikataan keväällä 20-50 cm korkeudelta. Kukkii saman vuoden versoilla kesäkuulta syyskuulle. Värisävy hiukan mietityttää ettei ole liian tumma kun pidän enemmän kirkkaammista tai pastellisävyistä.

Viticella Tango (kuva lainattu netistä https://www.clematis-westphal.de/shop/clematis-viticella2/clematis-viticella-tango.htmtoinen aika kiva. 2.5-3 metriseksi kasvava  kärhö jossa yksinkertaiset keskeltä valkoiset ja terälehdiltään pirteän pinkinsävyiset 4-5cm halkaisijaltaan olevat kukat. Viihtyy aurinkoisesta kevyeen varjoon. Kukkii kesä-elokuulla. 

Viticella-ryhmään (tai tuolla sivustolla Viorna-ryhmään jaoteltu) myös kuuluva Elf (kuva https://www.clematis-westphal.de/shop/clematis-texensis-viorna/clematis-viorna-elf-elfe.htmolisi myös aika kivan näköinen, ulkomuodoltaan mielestäni muistuttaa enemmän texensis-ryhmää kellomaisin 3-4 cm kokoisin kukin. Ulkopuolelta kukka on violetinpunainen ja sisältä valkoinen. Kasvaa 200-300cm korkeaksi. Tämä näytti olevan nyt muutaman suomalaisenkin taimiston myynnissä. Onkohan liikaa samaa näköä tarhalyhtykärhö (clematis texensis) Princess Katen kanssa? Kehtaako samaan pihaan kahta kovin samanlaista laittaa 🤔?

Clematis viticella Chatsworth BFCC (kuva https://www.clematis-westphal.de/shop/clematis-viticella2/clematis-viticella-chatsworth.htm). 250-350 cm korkeaksi kasvava kärhö. Sievät 5-6cm kokoiset laidoilta haalean violetit kukat joissa tummemman violetit raidat.

Jos tulee mieleen muita runsaasti kukkivia kärhövaihtoehtoja jotka eivät heti ensimmäiseen talveen tai kuivuuteen kuukahda niin ehdotuksia otetaan vastaan. Onko kukaan tilannut tuolta Westphalilta?

6 kommenttia:

  1. Ihana tua viimmeene, mutta tiätysti kaikki kärhöt o hianoja. Enoo tilannu kärhöjä tualta, mutta jokku on ja ovat saanehet hyviä tanakoota taimia.
    Kärhövalikooma on nykyysin niin suuri, että itte ainakin yritän ettiä maharollisimman erilaasia. Viinikärhöjä ittekki suasin. Täälä nelosellaku jalommat on nii arvaamattomia. Omista eherottomat suasikit o 'Krakowiak', 'Solina', ja Madame Julia Correvon'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti googlettaa kärhösi, kauniita ovat nuokin. Kiva kuulla että nelosvyöhykkeelläkin pärjänneet.

      Poista
  2. Olipas täällä silmänruokaa, kiitos! 'Tango' lähtisi saman tien tännekin, jos vastaan sattuisi tulemaan, vaikka nättejä ovat kaikki. Minulla on aika vähän noita viinikärhöjä kun olen enemmän loistokärhöjä haalinut. Viime syksynä hankin muutamia ja ne ovat nyt kellarissa uhkaavasti etsimässä omatoimisesti ulospääsyä. Tarhaviinikärhö 'Justa' minulla on ollut monta vuotta ja se on kyllä ollut hyvin luotettava kukkimiskone. Se jää vain 150-senttiseksi, joten hyvin matala on monen muun rinnalla. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos kärhösi selvinneet talvetuksesta. Itsellä ei valitettavasti ole tällä hetkellä sopivia tiloja talvetukseen. Ehkä ensi kesänä saa nähdä blogissasi maahan istutettuna?

      Poista
  3. Jalokärhöt kuten viinikärhötkin kannattaa istuttaa tarpeeksi syvään, jotta ne selviävät puutarhassa paremmin. Juurenniskan tulisi jäädä 30 cm maanpinnan alapuolelle. Ohjeissahan neuvotaan usein istuttamaan jalokärhöt vain kymmenen senttiä maanpinnan alapuolelle ja se on todella aivan liian vähän.
    Itse olen kasvattanut jalo- ja viinikärhöjä yli kaksikymmentä vuotta ja tarpeeksi syvään istutus on osoittautunut hyvin toimivaksi kestävyyden kannalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ajatuksen vahvistuksesta istutussyvyyteen. Kärhöilläsi onkin jo ikää. Omistani ei yksikään ole päässyt täyteen kasvuunsa joko kituliaan paikan tai nuoren iän vuoksi. Jännäilen tulevaa kesää nyt.

      Poista