lauantai 6. maaliskuuta 2021

Kesän suunnitelmia

 Lunta satelee siihen malliin että kevät tuntuu juuri nyt kovin kaukaiselta haaveelta. Sen verran reipasta pakkasta on ensi viikolle luvassa että olen toisaalta hyvin onnellinen ettei yksikään kukkapenkki (no ei kyllä edes meidän ahkerimmin kolattu pihatie 😉) ole paljastunut lumesta. Kyttäilen toiveikkaana sääennusteita mutta varsin talviselta seuraavat kaksi viikkoa näyttää. Ehkä hyvällä tuurilla sitten päivälämpötila kiipeää juuri nollan yli.

Pientä viilausta aina keksii. Muutama uusi kärhö tekisi mieli vielä mahduttaa pihaan. Luumupuun voisi siirtää parempaan paikkaan. Alppiruusun siirto. Kasvulavoja pari lisää. Rannan nuotiopaikka pitäisi oikeasti saada valmiiksi.  Seuraavaksi vähintäänkin pro-tason kuvamuokkaukset 😆

Punaisella ympyröity uudelle kärhölle kaavailtu paikka rinteen juurelle. Puun juuria on varmasti kaivamisen esteenä tiedossa joten vaatisi aikamoisen syvän kuopan ja juuriestettä varmaan myös. 

Ympyröidyltä kohdalta on nyt harkinnassa toisenkin pallotuijan poisto. Kovin on ruskeasävyinen ja jotenkin kyllästyttää katsella havukasveja pihan puolella kun mäntyjäkin riittää.

Tämän Laatokan helmi -keltaluumun siirtoa hiukan mielessäni kaavailin pallotuijan tilalle. Koivujen juurethan yläpuolelta rinteestä levittäytyen kovin uhkaavat luumun hyvinvointia. 

Tuo ruma sadevesikaivo vaan pitäisi saada pysymään piilossa. Kentis jonkun matalammaksi jäävän hortensian voisi luumun eteen vielä istuttaa. Ja luumun juurellekin voisi yhden kärhön lisää mahduttaa kiipeilemään. Nuo ylisuureksi levittäytyvät maata myöten kasvavat tuiviot saisivat myös häädön. Pitänee yrittää niille kuitenkin keksiä joku uusi sijoituspaikka ehkä tuonne yläpihan puolelle jonnekin.

Tälle turhan ahtaasti istutetulle alppiruusu Royal Rosylle on uusi paikka kaavailtuna.

Kaunis kukinto saa kulkureittiä lähempää uuden paikan. Tämä jää aika matalaksi maksimissaan metriseksi.

Punaisella merkitty kohta on uusi alppiruusun paikka. Siihenhän syksyllä kuskailin haravointituotoksia ja jotain kesäkukkaruukkujen multaakin muistaakseni jo myös. Sinisellä merkityt katajat saavat lähteä.

Samat katajat vielä pihalta päin päinvastaisesta suunnasta punaisella ympyröitynä. Alapihan suunnasta estäisivät siirretyn alppiruusun näkymistä eivätkä mitenkään kaunismuotoisena muutenkaan kasva. 

Vielä hyötytarhan alue. Mansikoiden alue on tainnut joutua männyn juurten valtaamaksi kun kovin kituliaasti kasvavat.

Nykyisen lavan molemmin puolin voisi tehdä kaksi lavaa lisää noille paikkeille. Pitää vähän pohtia miten ne nyt sijoittaisi, perätysten vai kaksi vierekkäin. Ei kehtaisi tuota yhtä enää siirtämäänkään lähteä. Yhteen lavoista pohdin mansikoiden istuttamista ja kaksi muuta jäisivät yksivuotisten syötävien kasvatukseen.

Nuotiopaikka ei kovin valmiiksi edistynyt. Tämä vaatii jo miehenkin apuja koska ei noihin järkäleisiin omat voimat riitä siirtämiseen. Kaivamistakin vielä ympäriltä tarvitaan että saadaan riittävän iso tasainen alue mihin mahtuisi jonkinlainen tulisija ja istumispaikkoja.


Mutta juuri nyt pihalla näyttää tältä. Ei siis minkäänlaista kiirettä päästä suunnitelmia toteuttamaan. Noista kärhöpohdinnoista tarkemmin lisää toiseen postaukseen myöhemmin.




12 kommenttia:

  1. Puutarhasta löytyy aina piäntä säätyä vaativia kohtia. Pitää hualen, ettei tyät lopu. Tuiviot istutetahan liki järiestänsä liian piänehen paikkahan. Oon nähäny liki kolome metriä leveetä tuivioota. Niitä voi kyllä leikatakki, alimmaasia ja pisimpiä altapäi. Ihanan färine alappiruusu.
    Meillä tuloo lunta poikittain :(

    VastaaPoista
  2. Tuiviot saivat itse asiassa tässä talvella karsintaa kun tulivat ikävästi pojan pulkkamäen tielle. Ei ehkä se suositeltu leikkausajankohta 😄. Lumipyry maaliskuulla ei ole varsinaisesti se mitä odottaa 😒

    VastaaPoista
  3. Tähän aikaan onkin hyvä viimeistellä tulevan kesän puutarhasuunnitelmat :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja laittaa pari kertaa suunnitelmat vielä uuteen uskoon 😁

      Poista
  4. Onneksi puutarha ei ole koskaan valmis ja aina löytyy jotain muutettavaa ja paranneltavaa. Ihan hyvä näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olispa tylsää jos ei muuta pääsisi tekemään kuin kitkemään...

      Poista
  5. Tähän aikaan vuodesta on kyllä hyvä suunnitella istutuksia. Olisin vain tänään kaipaillut edes sen verran kukkapenkin reunoja näkyville, että olisin voinut ottaa pari mittaa. Sen verran oli jo lumitöitä tehty, etten alkanut metrisiä kinoksia kaivelemaan yhden kukkapenkin suunnitelman takia :D Odottakoon kevääseen.
    Kannattaa muuten miettiä tarkkaan tuo sadevesikaivon ympärys. Mikään pensas ei peitä sitä ympärivuotisesti yhtä tehokkaasti kuin havukasvi. Syyshortensiakin on pitkään alkukesällä lehdetön ja kasvutavaltaan aika harva, joten kaivo näkyisi vähintään lokakuulta toukokuun loppuun. Tietysti jos olemassa olevat havut eivät näytä kesälläkään hyvävointisilta eikä niistä muutenkaan välitä, niin ei niitä silloin kannata säästellä. En minäkään havuja halua kukkapenkkiin, kun takapihaa ympäröi tiheä kuusikko.
    Suunnittelun iloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo lehdettömien puskien näkösuoja on tosiaan tiedossa oleva ongelma. Pihan aurinkoisin ja kuiva paikka on vähän haasteellinen ikivihreille. Mutta on työn alla tuon näkösuojan pohdinta . Talvella kyllä lumi yleensä peittää mutta loppusyksy ja kevät niitä haasteellisia aikoja. Saa toki esittää hyviä ideoita.

      Poista
  6. Siellä on suunniteltu suuria muutoksia . Mutta olen samaa mieltä tosin Minnan kanssa että havut peittäisi ne parhaiten ja itse rakastan havuja penkeissä vaikka metsää ja puuta onkin meidän mökkiympäristössä. Mutta nythän on hyvää aikaa suunnitella ja toiset piirtävät oikein paperille. Minulla ei ole sellaista tarvetta mutta voi olla että olisi joskus hyväkin näin toimia. Keväällä sitten nähdään mihin tulokseen olette tulleet ja ihanaa nähdä uudet kärhöt. Niitä ei minulla vielä ole mutta tulee kyllä jossain vaiheessa. Hyvää loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehtiihän tässä mieltään vielä monta kertaa muuttaa 😆. Olen ottanut kaikki kasvivalinnat meidän pihalla omiin käsiini koska toinen puolisko ei ole osoittanut kiinnostusta kuin nurmen hoitoon. En siis turhia mielipiteitä kysele kun vaan teen oman mielen mukaan. 😉

      Poista
  7. Valtavasti sinulla on suunnitelmia. Varmaan odotat innolla että pääset toteuttaan niitä. Alppiruusuthan sopivatkin oikein hyvin puustoiselle tontille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan noita suunnitelmia ja vähän malttamaton toteuttajakin olisi jo. Osa on kyllä aika pikkujuttuja toteuttaa. Suunnilleen vain muutama säkki multaa ja kasvi siihen. Metsän puolta on ollut oikein kiva rhodoilla täyttää.

      Poista