sunnuntai 29. toukokuuta 2022

Hiukan sadettakin

 Jatketaan edelleen kevätkukkalinjalla kun sesonki on kukkeimmillaan. Muutamia uusia tulppaanilajeja on taas auennut ja vanhoista ainoastaan ensimmäisenä aloittanut Heart’s Delight alkaa lakastua. Etupihan penkki on ehdottomasti se paraatipenkki tässä pihassa. Pitää yrittää jatkossa saada muihinkin runsaampaa kukintaa keväälle. Nyt taitaa vaan puutarhabudjetti huveta enemmän tänä vuonna tuohon saunarakennukseen. Ensi vuonna sitten suuremmalla innolla kun on korjattava nuo rakentamisen aiheuttamat tuhotkin puutarhassa. Melkoisen kuivaa alkoi olla puutarhassa kun viikon sadealueet onnistuivat kiertämään tämän seudun. Lavakylvötkin olivat vähän myöhässä mutta nyt ovat herneet, porkkanat ja salaatit mullassa. Multa oli pölisevän kuivaa kun viikko sitten olin vielä lavoista kitkenyt rikat pois ja samalla heitellyt lisälannoitteeksi kanankakkaa. Viimein eilisiltana kuitenkin alkoi sadettakin ropista. 

Etupihan penkin tulppaanipläjäys heti alkuun. Mukana pari narsissiakin. Jos harrastaisin tarkempaa sijaintimerkintää kuin pelkkiä ostolistauksia voisi nimeäminenkin sujua helpommin mutta nimettäköön nyt ne jotka selkeästi ovat tunnistettavissa.

Etummaisena Ballade


Oikealla Just KissedKokonaiskuvassa kukkia alkaa olla melko tasaisesti joka puolella.

Tällä suunnalla penkkiä näyttävät olevan hiukan myöhemmin aukeavat lajit. Muutamaa lajia vielä odottelen aukeavaksi.

Naapurin rajapenkissä tulppaanit alkavat olla myös auenneet.

Kahta hiukan pinkkiin taittavaa on osunut vierekkäin. Ehkä ero olisi saanut olla huomattavampikin.

Mutta jotain on kuitenkin pielessä sävyharmoniassa…

Tällaiset sitten livahtivat samaan penkkiin. Nuo hennon vaaleanpunaiset olisivat ihan osuneet mutta ihan tätä väriyhdistelmää en nyt hakenut.

Tämän kevään positiivisimmat yllätykset ovat liittyneet hedelmäpuihin. Varovaisesti uskalsin toivoa jo keltaluumu Laatokan Helmen kukkia mutta perhepäärynäpuu yllätti. Vielä suurempi yllätys oli kuitenkin elokuulla istutetun makeakirsikka Iputjin kukkanuput jotka vasta eilen huomasin.

Päärynässä on nuppuja jo enemmänkin. Jonkinlaista sato siis uskaltaisi tälle vuodelle toivoa.

Iputj ehti jo aukaista tänään ensimmäisen kukkansa. Suurta satoa en uskalla toivoa kun kukkanuppujen saldo jäi alle kymmenen joista osittain itsepölyttyvä puu tuskin jokaisesta kehittää kirsikaksi asti syötävää. Ehkä lukukirsikat kuitenkin saadaan hiukan maisteltavaksi.

Tämän vuoden lavakylvöt seuraavaksi

Naapurin puoleiseen lavaan kylvin vasemmalle porkanoita yhteensä kolmeen riviin ja oikealle vielä kahteen riviin jäävuorisalaatit.

Tämän kesän valinnat. Porkkanat Purple Sun, Jerada (jonka siemenet oli ilmeisesti näkyvyyden vuoksi värjätty varsin mielenkiintoisesti turkoosin siniseksi). Jäävuorisalaatit Expression sekä Great Lakes

Toiseen lavaan kylvin keskelle rivin korkeampaa Kelvedon Wonderia ja matalammaksi jäävää sokerihernettä Mangetout laidoille. Herneet ihan Lidlistä pikaostoksena kun tajusin että olivat tainneet jäädä ostamatta.

Ensi viikkoon onkin lomaa joten puutarhallekin pitäisi jäädä aikaa. Kesäkukkahankinnat olisi suunnitelmissa tehdä ja istuttaa minä päivänä keli vaan suosii ettei sada. Yläpihan kaivelua hiukan ajattelin myös. Kulkureitin teko kallioiselle yläpihalle pikkuhiljaa etenee sitä mukaa kun kallion lohkomiset edistyvät. Haluan saada multavammat maat alta talteen. Ensi vuoden puolella olisi sitten toivottavasti yläpihan reunamalla jonkinlaisille istutuksille paikkoja. 7 kommenttia:

 1. Paraatipenkki todellakin kukkii valtavan runsaasti! Minä olen myös syksyllä laiska tekemään kunnolliset kirjaukset sipulien lajinimistä ja keväällä lähinnä hämmästelen, mitä mistäkin nousee :).
  Kiva, että puissa näkyy kukkia.

  VastaaPoista
 2. Mikähän lienee ongelma kun ei Kottikärryn kääntöpiirin Päivin kommentti tule näkyville. Laitetaan sitten näin:
  Paraatipenkki todellakin kukkii valtavan runsaasti! Minä olen myös syksyllä laiska tekemään kunnolliset kirjaukset sipulien lajinimistä ja keväällä lähinnä hämmästelen, mitä mistäkin nousee :).
  Kiva, että puissa näkyy kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vastauksena Päiville. Säilyypähän yllätysmomenttia kun keväällä ei muista mitä on mullan alle syksyllä jemmannut :)

   Poista
 3. Onpas kauniita tulppaaneja ja runsas kukinta! Itselläni on käynyt kato talven aikana eikä osa enää kukkinut lainkaan tänä keväänä. Mukavia puutarhahetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaanit ovat kyllä toukokuun piristys kun jaksaa vaan syksyllä nähdä vaivan. Saisivat vaan ahkerammin kukkia uudestaankin niin säästyisi työtä sekä rahaa. Melkein kertailona on noita pidettävä. Ensi vuodelle sinullekin toivottavasti uusin sipulein uutta yritystä 😊. Oikein mukavaa kesän alkua.

   Poista
 4. Kokeillaan, tuleeko minun kommenttini sitten paremmin. Oletko huomannut käydä sieltä bloggerin puolelta kommentit-osiosta hyväksymässä Päivin kommentin? Blogger on tehnyt muutaman kerran minullekin sellaisen tempun, että ihan vakikommentoijan erittäin asiallisen kommentin heittänyt roskaviestiksi. Ne pitää sitten erikseen huomata ja käydä hyväksymässä.
  Komeaa kukintaa paraatipenkissä! Kolmannen kuvan tulppu näyttää minusta 'Hemisphereltä', oletkohan hankkinut sellaisia? Hienoa, että hedelmäpuusi kukkivat jo noin nuorina. Talvi taisi olla niille suotuisa. Meilläkin luumut kukkivat tänä vuonna yltäkylläisesti.
  Aurinkoista pian alkavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän vinkin annoit. Roskapostiksihan tuo kadonnut kommentti oli päätynyt. Kolmas tulppaani on juurikin Hemisphere kun sen olin näemmä kerran jaksanut jo aiemmin nimetä. Hyvin tunnistettu. Täällä talvi oli tosiaan suotuisan oloinen tuoreille puuistutuksillekin. Paksut kinokset eikä sitä karmeaa sulamis-jäätymisramppausta jota ilmeisesti eteläisemmässä Suomessa oli.

   Poista