sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Ihana aurinko

 Tälle viikonlopulle sattuikin ihana aurinkoinen keli vaikkakaan lämpötila ei nyt vieläkään mikään kesäinen. Kasvitkin näyttävät auringosta pitävän ja tulppaanit alkavat kukkia vauhdilla. Yllätyksiäkin joukosta paljastuu, ei aina niin mieluisia. Sain viimein kompostin tuotoksen penkkien pintaan. Melkein kaikkiin kukkapenkkeihin sitä katteeksi riittikin. Tulipa siistin näköistä kasvien saadessa mustan taustan.

Etupihan penkkiä tähän aikaan vuodesta katsoessa olen hyvin tyytyväinen syksyisin tehdyistä sipulitalkoista.

Keijunkukillekin talvi oli suotuisa. Menetyksiä korkeintaan ihan muutama ja näinkin reheviä pehkoja on penkin reunalla.

Ihan viime syksyn sipuleista tämä kaikki viherrys ei sentään ole. Narsisseista suurin osa on jo monen vuoden takaa. Tulppaaneistakin osa on jaksanut nousta uudelleen. Täällä talvi oli myös sipulikukille suotuisa. 

Narsissi Pink Charm, ehkä keskusta on enemmän oranssi kuin pinkki mutta kelpaa ehdottomasti näinkin katsella.


Peppermintstick aukesi isosti auringossa esitellen myös sisustaansa. Onneksi illalla nämä palautuivat sievempään muotoonsa eivätkä vielä aio lopettaa kukintaansa.

Etupihan eilinen aloittaja.

En muista näin punaisia syksyllä istuttaneeni mutta ehkäpä sävy vielä muuttuu kukinnan edetessä.

Edellisen vieressä vielä astetta räväkämmät sävyt. Etten tähän istutellut lidlin tulppaanipusseja?

Ei aivan sitä mitä piti. Onhan tuossa jotain punaisen sävyäkin mukana. Taisin viime keväänä juuri ne keltaiset poistella joten siitä saa päätellä miten mieluinen tämä yllätys nyt oli.

Muutkin valkovuokot ovat aloittaneet kukinnan.

Nämä kukkivat kesähortensia Bougien juurella.

Kuukausimansikoiden taimista löytyikin kaksi auennutta kukkaa jo alkuviikosta. Kaikki taimikasvatukset ovat viettäneet yönsä ulkona sen jälkeen kun niitä uusiin ruukkuihinsa koulin. Perennoina eivät onneksi ole viileämmällekään olleet arkoja joten tuumin että mitäpä suotta noita edestakaisin siirtelen. Viime yö taisi mennä aika lähelle nollaa mutta ikkunasta herättyäni niitä vilkaisin eivätkä näytä hätkähtäneen.

Seuraavaksi vielä hetken odotuksessa pitäviä lupaavia löytöjä.

Kultaesikon (primula auricula) kerrotut siemenkasvatukset suunnittelisivat uuden taimen voimin kukintaa. Olin löytävinäni vielä toisestakin yksilöstä lehtikäärön suojista nupun alun. Tämä näyttäisi sävyltään siltä mitä pitääkin. Kunhan jänö ei käy tätäkin puputtamassa. Pitäisikö varmuudeksi laittaa verkko päälle.

Viime vuonna istutetussa päärynässä on yllättävän paljonkin tällaisia silmuja joista kyllä kovasti väittäisin nyt kukkanuppuja ilmestyvän. Kyseessä on siis perhepäärynä ja kaikkien vartteiden osalta kukkia näyttäisi olevan luvassa joten kenties maistelusatoakin saataisiin tänä vuonna.

Yksi vartteista kasvaa melkoisen pystysuoraan. Tyytyväisenä huomasin alemmaksikin nyt heräävän eloa joten toivottavasti toinenkin haara tähän kasvaisi parempaan kulmaan.

Etupihan könnöshortensiassa viimein nuppu? Muut silmut kasvavat huomattavasti malliltaan suipompana joten toiveeni ei liene väärä.

Nyt suuntaankin ulos pihalle ihmettelemään tämän päivän puutarhalöytöjä. Aurinkoista viikonloppupäivää. 



2 kommenttia:

  1. Sipulikukissa tulee aina silloin tällöin vastaan ihan vääriä lajikkeita. Sinulla sentään tuo 'Peppermintstick' taisi olla sitä mitä pitikin, minä sain aikoinaan sen tilalla aivan kaameita kelta-punaraitaisia sirkustelttoja Yöks! Olin vielä istuttanut ne olohuoneen ikkunanäkymään, jossa riitelivät oikein mukavasti lemmikkien ja bellisten kanssa :D No, aina voi siirtää kasveja muualle, jos ei ulkonäkö itseä miellytä.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Tuon Peppermintstickin kanssa ei nimeäminen mennyt putkeen kuten viimeisestä postauksesta ilmenee mutta ihan tilatun mukaisia olivat nuokin 😆. Paraatipaikalle istutetut hankinnat ovat vielä astetta harmillisemmat.

    VastaaPoista