torstai 5. toukokuuta 2022

Nuppuja taimikasvatuksissa


 Pikapäivitys siemenkasvatuksista välillä. Tarkkanäköinen poika bongasi tänään kuukausimansikassa nupun. Tarkastelussa löytyi vielä toisestakin kukinnan alku. Kylvöpäivä oli tosiaan 30.1. joten ainakin näin aikaisella aikataululla näyttäisi saman kesän sato olla hyvinkin realistinen.


Siellä se kukan alku häämöttää.

Ja vielä toinen kukka.

Vähän lehdet lurpallaan kuivuudesta. Tällaiselle liikakasteluun joskus taipuvaiselle ovat kuukausimansikat olleet hyviä kasvatettavia koska lehtien lurpatus ilmoittaa kastelun tarpeesta. Hyvin ovat ponnahtaneet takaisin pystyyn vettä saatuaan.

Tarkkasilmäiset saattavat havaita melkoisen kokoeron keskimmäisten ja reunassa sijaitsevien kesken. Kasvivalon teho kohdistuu eniten tuohon keskelle. 10 miniruukun pötkö osoittaa samalla huonotkin puolensa kun ruukkujen järjestystä ei pääsekään vaihtamaan. Pitääkö saksia jono keskeltä kuitenkin poikki ja kääntää reunimmaiset valoa nauttiaan keskemmälle.


Punahatut ovat ihan hyvinvoivia joskin ensimmäisiä lehtiään hiukan kellastuttavia. Koulimattomat minimalliin jämähtäneet kuukausimansikat ovat myös hengissä mutta hiukan lannoitteen puutteesta kellervälehtisiä. Sain viikonloppuna viimein kaivettua lannoitettakin taimille annettavaksi. Aina tuntui olevan akuutti vedenpuutos päällä kun kastelun muistin joten lannoitus jäi heikolle.

Punahattujen kouliminen on siirtynyt ja siirtynyt. Osin tilanpuutteen ja osin rehellisesti laiskuuden vuoksi. Kylmä keli kun on toistaiseksi estänyt taimien ulkoilutustakin niin isompiin ruukkuihin tilanpuutteen uhkassa siirto ei ole houkuttanut. Muutaman kuukausimansikankin lisää voisi periaatteessa vielä omaan tilaansa siirtää. Eiköhän niitä maahankin pidä koulimattomina myös kokeilla ja lahjoitukseenkin taitaa laatikosta riittää. Eivät siis pahoja sisäkasvatettavia ole olleet laisinkaan kun ensin alkuun pääsivät. Vettä lehtien lurpattaessa muistaa lorauttaa ja lisävaloa antaa niin tuntuisi melko hankalalta epäonnistua. Kompaktisti myös kasvavat joten pienempäänkin tilaan mahtuvat edelleen 3 kuukautta aikaisesta kylvöstä.

Seuraavaan postaukseen taas pihakuulumisia. Toivottavasti pari lämpimämpää päivää herättelisi taas uusia kukkijoita.







4 kommenttia:

  1. Nuput esikasvatetuissa taimissa ilahduttavat aina ja ehdottomasti. Nyt alkaisi olla ulkona jo niin paljon kiireellisiä töitä, että huomaan siirtäväni viimeisten taimien koulintaa, vaikka pitäisi ryhtyä tähänkin puuhaan.
    Saat paljon hyviä taimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ulkonakin tullut puuhailtua. Jospa nyt viikonloppuna saisi esikasvatuksiakin ruukutetuksi ja vietyä ulkoiluun.

      Poista
  2. Hyvännäköiset punahatun taimet ja lupaavat kuukausimansikan nuput.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punahatut ovat taimien ostohintaan nähden järkeviä itse kasvattaa ainakin jos loppukesästä tulisi kukkia tai ainakin selviävät ensi talvesta. Keväinen viikonloppu tulossakin.

      Poista