torstai 19. toukokuuta 2022

Kiireinen viikko

 Pihalla kevät etenee mutta reissaamiselta ei ole joutanut pihapäivityksiäkään tekemään. Ensimmäiset tulppaanitkin ehtivät jo kukkaan. Viikonloppu meni poissa kotoa, maanantaina pitikin ehättää siirtämään kukkapenkin pääty multineen. Tilalla on nyt omaan silmään vähemmän kaunis kasa kivilouhosta. 

Etupihan penkki ei näytä enää mullokselta. Kukinta näyttää sijoittuvan alkuun hiukan toispuoleisesti. 

Sievä pikkuinen tähtitulppaani (tulipa humilis) Var. Pulchella Alba Caeru.

Onkohan tämä ensimmäisenä auennut tulppaani joku muu kuin tilattu. Keltaiseen taittaa mutta olkoon, ihan kaunishan tuo.

Pinkit hyasintit vielä pinkimpien tulppaanien Peppermintstick kaverina.

Syreenitulppaani/kreetantulppaani Bakeri Lilac Wonder aukeaa auringossa isoksi ja menee varjoisammalla suppuun.

Narsissien aika on nyt

Kaitaimikkä avasi kukkiaan. Tämän ostin paikallisesta taimipäivästä viime vuonna.

Vieressä valkotäpläimikkä Dora Bielefeld. Kolmas imikkä on myös noussut mutta kavereitaan huomattavasti pienempi.

Mitähän tästä nyt sanoisi. Ei geenilotto tainnut tällä kertaa osua jouluruusun siementaimen voitoksi.

Tähtitulppaanit (tulipa humilis) Violacea Yellow Base vaikuttaisivat lisääntyneen. Kiva löytää monivuotisempaa ja vielä lisääntyvää laatua tulppaaneja pihalle.

Sitten kaivuuprojektiin. Neljättä tuntia urakkaan meni mutta sain kasvit ja mullat pelastettua. Miehen logiikallahan homma olisi tehty puolessa tunnissa. Kasvit ylös ja muiden väleihin vaan. Omaan silmään matalien reunakasvien sijoittaminen penkin keskelle ei vaan oikein käynyt ja kolme pioniakin oli pakko siirtää koska ne olisivat jääneet liian lähelle reunaa rehottamaan. Näin hätäinen siirto-operatio tietänee jatkossa vielä uutta sijoittelua mutta olkoon nyt hetken näin. Istutusalue laajeni kohti naapuria mullan kaivatessa myös sijoituskohdetta. 

Polun laajennus vaatii uhrauksia.

Ensin varsinainen kukkapenkin osuus.

Ylemmäksikin tilaa tarvittiin.

Varsinaisen viimeistellyltähän tämä laajennettu isutusalue ei nyt näytä. Tuohon taitaa jokunen punahatun siementaimikin saada sijoituspaikan kun tilaa jäi. Etualalle siirtyi alppiruusu Cunningham’s White koska uhkasi hautautua jo mullan alle. Edessä näkyvä viime kesältä jäänyt hiekkaläjä tulee siirtymään sentään myöhemmin kulkureitin maatäytöksi.

Kukkien tilalla on sitten tällainen läjä kiveä. Etanadynamiitilla kallion lohkominen on edennyt tämän verran kulkureitin kohdalta. Homma jatkuu edelleen. Tavoitteena on tosiaan tasainen kulku tuohon ylämäkeen. Keskellä sijaitsevasta kalliopatista vain pitää päästä eroon koska muuten tasainen kulku vaatii melkoisen määrän enemmän maatäyttöä.

Itse en kallion poraamiseen ole osallistunut mutta tuossa on seuraavia etanadynamiitilla täytettäviä koloja odottamassa. Louhosta tulee vielä ihan reilusti siis lisää.

Viikossa puutkin ovat vihertyneet huomattavasti. Luumu ja päärynäpuukin näyttäisivät erehdyttävästi tekevän nuppuja. Kyllä kelpaisi päästä maistelemaan uusiakin hedelmälaatuja omasta pihasta. Kerrotun esikon nuput menivät ilmeisesti jänön suihin nekin ennen avautumistaan. Nuppujen väri oli kellervä, nyt jää ensi vuoteen senkin yksilön kukkien väri tarkistettavaksi. Onneksi pihalla on jo muutakin ihmeteltävää joten harmitus jää pienemmäksi. Ehkä toisen sävyisten nuppujen menettäminen olisi tuntunut hiukan harmittavammalta muutenkin. 







2 kommenttia:

  1. Onpa todella kaunis tuo syreenitulppaani samoin kuin tähtitulppaanikin.
    Teillä on siellä mittava istutus ja polunlaajennusoperaatio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivoja nuo kestävämmät vaikkakin pienemmät tulppaanit. Ajatuksena olisi saada jonkinlainen työkone tuonne yläpihalle hommiin joten ihan pieni kinttupolku ei riitä.

      Poista