lauantai 7. toukokuuta 2022

Taimien ulkoilutusta

 Päivän keli oli viimein riittävän lämmin viedä taimia ulos. Aurinko paistoi alapihan nurmikolle mukavan lämpimästi vaikka yläpihalla kävikin melkoisen kova tuuli. Pesin viimein taimikasvatusruukut ja istahdin nurmikolle koulintapuuhiin. Multahommat on huomattavasti mukavampaa tehdä ulkona kun ei tarvitse välittää mullan leviämisestä ruukkujen ulkopuolelle. Eilisilta meni terassia öljytessä. Ehkä sekin projekti huomenna valmistuu jos keli vaan suosii. Tänään iltaan luvatut sateet valitettavasti estivät tehokkaasti sen projektin edistämisen. Muutama uusi lajikin on herännyt tälle keväälle kukkaan.


Vihervalkovuokko (Anemone Nemorosa) Monstrosa ehti kukkaan sopivasti äitienpäiväksi. Viime vuuoden hankinta katosi kesällä niin aikaisin näkyvistä vielä kovien helteiden aikana että ehdin jo pelätä kuolleeksi.

Jännitys tiivistyy kultaesikon (primula auricula) kerrotun siementaimikasvatuksen nuppujen kasvaessa.  

Crocus tommasinianus Roseus on melko hempeä krookus.

Päärynäpuun penkissä lumikellot vielä jatkavat

Jouluruusu

Valkoiset balkaninvuokot kukkivat jo kolmatta vuottaan.

Sitten päivän taimihommiin

Ruukut pesty ja punahatut työn alle. 5v istutti varsin hienosti ensimmäisen erän itsenäisesti saaden taimet sopivaan syvyyteen, tiivisti mullan ja katsoi että kasvikin jäi suoraan.

Hirmuiset juuret oli punahattu kehittänyt vapaasti muiden kanssa rasiassa kasvaessaan.

Lidlistä jo pari kuukautta sitten hankittu pyörällinen kärry saa toimittaa taimipurkkien siirrettävän alustan virkaa nyt kun joutuu taimia vielä kuskailemaan kylmiltä öiltä sisälle suojaan.

Kun vauhtiin pääsin niin koulinpa samalla lisää kuukausimansikoita lidlin pikkuruisiin taimilokeroihin. Jos joku pohtii kannattaako koulinta niin yläpuolella samaan aikaan kylvetyt kuukausimansikat 13.3. koulittuna.

Muuten ihan hyvät pienten taimien kasvatukseen mutta pohjasta puuttui reiät. Porakone onneksi korjasi asian nopeasti. Multatilahan ei ole mikään suuri mutta isompaan ei nyt tila kasvatukseen riittänyt.

Koska taimia jäi vieläkin päätin laittaa ylijääneet kokeeksi maahan kun toinen vaihtoehto olisi ollut  heittää menemään. Joten toisen karviaispensan juurella on nyt pikkuruisia kuukausimansikan taimia.

Loput punahatut laitoin hunajamarjojen kaveriksi hiukan varjoisampaan paikkaan.

Mielenkiinnolla seuraan miten maahan istutetut taimet mahtavat selvitä karusta kohtelustaan. Päivääkään eivät ole viettäneet tähän mennessä ulkona joten sitkeitä ovat mikäli selviävät. Loput taimet viettivät päivänsä kuistilla kaiteen varjossa mutta yöksi pääsivät vielä visusti sisälle lämpöön. Ulos istutetuille on sen sijaan tarjolla reippaampaa kastelua sateen muodossa. Kaikkia kuukausimansikoita ei ole tarkoitus omalla pihalla kasvattaa vaan ainakin jokunen olisi menossa anoppilaan ja sisarelle. En vaan vieläkään raaskinut heittää taimia pois. Saattaa kyllä olla liioiteltua kasvattaa 25 punahattua ja 78 kuukausimansikkaa ja siihen vielä nuo jo pihalle istutetut selviämiseltään hyvinkin epävarmat taimet.6 kommenttia:

 1. Voisin hyvinkin upottaa omaan puutarhaan kerralla 25 punahattua. Sen sijaan tuollainen määrä kuukausimansikoita tekisi tiukkaa. Taimia on kiva antaa muille, joten harvoin niistä ongelmaa muodostuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa tosiaan antaa koko kevään hoivaamiaan taimia muillekin iloksi. Omat kukkapenkit ovat kohtuullisen täynnä joten punahattumäärä on hiukan liian iso oman pihan tarpeiksi. Pitää yrittää parhaan mukaan keksiä noille sijoituskohteita.

   Poista
 2. Ihailtava määrä punahattuja ja upeat juuret tuolla kuvassa olevalla.
  Minäkin ostin noita Lidlin pohjareiättömiä taimilokeroita ja meilläkin piti porakone ottaa avuksi reikien tekoon. Muulla keinoin reikien teko ei onnistu lokeroiden rikkoutumatta.
  Ihanan värinen jouluruusu.
  Mukavaa äitienpäivän illan jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahatuilla oli kyllä vahvan oloiset juuret. Kerrankin sai siirtää omia esikasvatuksiaan juuripaakun kanssa isompaan ruukkuun sen kummemmin varomatta.

   Poista
 3. Selvästi ovat taimet saaneet hyvää hoitoa :) Pidetään peukkuja, että suoraan ulos istutetutkin selviävät. Auringon paiste se kai pahin uhka sisällä kasvaneille taimille on (jos pakkasta ei lasketa), tosin karviaisen oksat vähän suojaavat siltäkin. Ja parempi tosiaan istuttaa maahan kuin viskata menemään.
  Minä kasvatan osan taimista umpinaisissa purkeissa. Ei vain ole tarpeeksi montaa alustaa, jotta voisi esikasvattaa taimia pohjareiällisissä ruukuissa. Helpompaa olisi vain kaataa vettä alusastialle ja antaa ruukkujen imeä sieltä omaan tahtiinsa kosteutta, mutta ei mahda mitään. Niillä mennään, mitä on ja varotaan lorauttamasta liikaa vettä kerralla :D
  Suloinen krookus ja kerrassaan upean sävyinen jouluruusu! Hyvää äitienpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyllistyn sen verran usein ylikasteluun että reiättömät ruukut olisivat varsin iso riski. Huonekasvini olen lähes poikkeuksetta tappanut liikakastelulla. Sattaa tosiaan auringonpaiste äkkiseltään olla kova koetus tottumattomille taimille. Suhtaudun asiaan tutkimusmielellä 😁

   Poista