maanantai 1. toukokuuta 2023

Viileä vappu

Viileä oli vapun keli, toppatakki päällä lapioin koleassa tuulessa. Välillä satoi ja hetken rakeitakin tuli. Eilen ja tänään istutin ylös nostetut kasvit viimein paikalleen, tai ainakin nyt johonkin maahan. Kasvun myötä paikat saattavat vielä hyvinkin vaihtua kun oikeasti pääsee näkemään mitä missäkin on. Riippaomena Ruby Tears sai kunnian olla ison kalliopenkin ensimmäinen puu. Siirsin myös rungolliseksi kasvatetun purppuraheisiangervo Diabolon rinnepenkkiin ja jätin sen entisen sijoituspaikan odottamaan helmiorapihlaja Tobaa. Revontuliatsalea Tri-Lights pääsi vuosia hengissä kallionkolossa hädin tuskin sitkuteltuaan samalla uuteen asuinpaikkaan rinnepenkin alaosaan. 

Kukkaosastolla ovat edelleen pääosissa edustettuna krookukset ja kevättähdet. Persiansinililjat kalliolla sijaitsevan rautatieomenapuun alla ovat myös kukassa ja oikein kivan näköisiä

Jotain leviämistäkin on näillä kevättähdillä havaittavissa.

Etupihalla näinkin monta kevättähden kukkaa kerralla auki.

Päärynäpuun penkin krookuksia.

Kaivon penkin ihanat violettiraitaiset krookukset, jompi kumpi Pickwick tai Striped Beauty oletan.

Persiansinililjat ovat matalia ja sööttejä.

Tämä Double Ellen -lajin jouluruusu ansaitsee kyllä uuden esittelyn toisella kukallaan.

Sama ilta-auringon sävyissä.

Koko tämän vuoden kukinto kerralla.

Naapurina toinen jouluruusu jonka kukat ovat vielä supussa.

Ja kun kerran penkkien rakentelussa vauhtiin pääsin niin arvelin ensin lapioida ison kalliopenkin kurviin jääneet savimaat talteen. Kesän kuivuudessa savi oli kivikovaa joten olin jättänyt melko ohueksi kuvittelemani saven niille sijoilleen. Nyt lapioidessa kävi ilmeiseksi maata olevan yllättävänkin paksu kerros alla olevan kallion laskiessa aika jyrkässä kulmassa. Eihän siinä auttanut kuin rakennella tuo osa penkin reunaa uusiksi kallion reunaa myötäilemään.

Lähtötilanne savinen päällyste kalliolla.

Jahas, tässähän lapio uppoaakin yllättävän syvälle.

Joten eikun siirtämään reunakiviä. Onneksi olin valinnut reunaan melko isoja kiviä jotka pääsinkin asemoimaan tällä kertaa maanmyötäisen sijasta pystyyn.

Ja uutta kiveä nousi tuostakin pienestä alasta yllättävän iso määrä. Pyrin sekoittamaan savisen maan joukkoon myös multaa. Vielä muutama lasti pitäisi multaa tuohon jaksaa kuskata, pienesti homma jäi vielä siltä osin kesken.

Laajentuneelle alalle näyttäisi mahtuvan muutama matalampi pensas lisää kuutamo- ja kesähortensia Bougien eteen.

Isoa kalliopenkkiä koristaa viimein nyt riippaomena Ruby Tears. Muutaman kuunliljankin siirsin mutta niistä multapaakuista ei kannattanut tähän kuvia ottaa. 

Muutama kuva vielä rinnepenkin istutusratkaisuista loppuun. Tai niistä jotka on mahdollista tässä vaiheessa kevättä havaita.

Siirsin White Diamond -maksaruohot makeakirsikka Iputjin lähelle multatilaa reunustamaan.

Kaukasianmaksaruohoa oli myös sen verran runsaasti että istutin sitä loppumatkalle kivireunukseen edellisen jatkeeksi. Koska alempana on myös penkin takaosassa katseltavaa tulee tähän ylätasanteen takareunaan matalimmat kasvit.

Purppuraheisiangervo Diabolo on nyt kaarteen taustaa koristamassa. Etualalla vähän ehkä yllättävänä ratkaisuna myös raparperi jolle piti keksiä uusi koti pyöräkatokselle suunnitellun alueen alta. Onhan tässä toisaalta myös kirsikkapuille paikat joten penkki on siis hybridimalli hyöty- ja koristekasveista.

Nyt on vappu tehty pihalla töitä, huomenna sitten taas palkkatöihin paluu. Sade näyttääkin taas hoitavan kastelun näille siirtoistutuksille, sinänsä käytännöllistä vaikka aurinko olisikin mukavampi. Mukavaa alkavaa toukokuuta! 


14 kommenttia:

  1. Ihailen sitkeyttäsi säästä huolimatta ja tekemääsi työtä. Kiinnostavaa nähdä, miltä näyttää kesällä, kun on vihreää ja vehreää. Täällä on vielä niin paljon lunta, että pihatyöt ovat olleet lumien levittämistä. Meilläkin hihat ovat heiluneet, kun olemme tehneet kotona pintaremonttia makuuhuoneisiin. Nyt on menossa makuuhuone 2/3. Aurinkoisia toukokuun päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä teidän onni että pihalle ei vielä liikaa pääse puuhaamaan niin malttaa sisällä remontoida. Toivottavasti remontti valmistuu pian ja sitten olisi pihallakin jo muutakin katseltavaa kuin lumipenkat.

      Poista
  2. Jestas mikä puutarha kone sinä olet . Syntyi oikein hyvää jälkeä ja nopeasti . Noita jouluruusuja kyllä kannattaa esitellä vaikka useampaan kertaan .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää varmaan harkita liittymistä kuntosalin jäseneksi sitten kun ei pihalla ole näin isoja muutostöitä tehtävänä. Millä tässä itseään kunnossa sitten muuten pitää jos kesäkauden lapiointi loppuu 😆. Tai tarjouduttava jonkun muun puutarhaa työstämään.

      Poista
  3. Heh, kuulostaa siltä, että nyt palkkatöihin lepäämään :-D
    Kalliot painuvat joskus todella jännästi maan uumeniin, sama kokemus täällä, kun olen ajatellut kaivaa kalliota esiin. Se on toista mieltä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osuit naulan kantaan, tosissaan töissä ei tarvitse juuri kuin istua joten toimii hyvin puutarhatöistä palauttavana toimintana :)

      Poista
  4. On todella kiinnostavaa nähdä nämä kivireunaiset alueet kesällä. Uskon, että on kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvillisuuttahan tuo kaipaa mutta uskon lopputuleman olevan vielä hyvä. Anoppi tuntui vähän kaipaavan tasaisempaa kivimuuria mutta itse jotenkin pidän noista luonnonkivistä enemmän. Ovat kyllä huomattavasti helpommat rakentaakin. Olisi melko painajaismaista alkaa rakentaa minkäänlaista muuria tuohon maastoon ja saada kivet vielä vaateriin. Hintakin olisi melkoisen kallis.

      Poista
  5. Uurastuksesi ei ole ollut turhaa. Hyvältä näyttää tuo laajentamasi kalliopenkki ja nyt siinä tuli mukavasti lisää kasvutilaa kasveille.
    Aivan ihanasti kukkivia jouluruusuja.
    Mukavaa alkanutta toukokuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että muutkin näkevät keskeneräisessä potentiaalia. Viimeinkin saan tehdä kunnollisen istutuksen kookkaammilla kasveilla mihin ei aiemmin ole tila riittänyt. Nyt pitää yrittää saada kaikki puutarhaunelmat näihin alueisiin toteutettua mitä vain olen koskaan haaveillut hankkia.

      Poista
  6. Olet aloittanut kevään sellaisella lapiointivauhdilla, että saat varmaan laiskotella koko kesän! Tuohan oli oikeastaan hyvä, että kallio lähti painumaan alaspäin jyrkästi, niin saat kunnolla syvyyttä istutusalueelle heti reunasta alkaen. Ei tarvitse miettiä, mikä kasvi pärjäisi, vaan syvyyttä ja leveyttä riittää mille tahansa. Tiukassa savessa oli varmasti kaivamista mutta multaa ja eloperäistä ainesta kun sotkee siihen mukaan, niin siinä on hyvä kasvien kasvaa.
    Ihana jouluruusu ja muutkin kukkijat! Noiden violettiraitaisten krookusten veikkaisin olevan 'Striped Beautya'. 'Pickwick' on ainakin meillä selvästi vaaleampi pohjaväriltään ja hennompiraitainen. Nyt ei voi käydä vertaamassa, sillä yön aikana oli satanut kymmenen senttiä lunta ja melkein kaikki kukkasipulit olivat hautautuneet sinne alle.
    Mukavaa toukokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koko talven kun on kesken jääneitä projekteja päässään muhitellut niin intoa riittää viimein päästä hommiin ja viimein päästä näkemään valmiimpaa kaiken suunnittelun jälkeen. Savimaa onkin itselle täysin uusi ilmiö kun olen vuosia sopeutunut katselemaan vain kasveja jotka viihtyvät mieluummin kuivassa. Jopas siellä tuli lunta ikävän runsas määrä, toivottavasti sulivat jo pois.

      Poista
  7. Ihanat jouluruusut, erikoinen väri 🪻 Kukinnasta on iloa pitkään 🤗on iloa pitkään

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruusut ovat kyllä ihanan pitkä ilo kun heti alkukeväästä jo pääsee nauttimaan kukinnasta

      Poista