sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Hunajamarjapenkin kunnostus

Kun penkkien kunnostustyö on nyt päässyt vauhtiin niin hunajamarjan (makeasinikuusama, Lonicera caerulea var. kamtschatica) istutusalue alkoi seuraavaksi häiritä silmää. Penkissähän on kokeiltu tähän saakka vadelmaa, pensasmustikkaa ja viime keväästä hunajamarjaa. Edeltäjät menestyivät heikosti paikalla. Tämä on aika varjoisa paikka koska varasto peittää aamuauringon ja kallio takana taas varjostaa pitkälti muun päivän. Hunajamarjan ainakin teoriassa pitäisi olla vähempäänkin tyytyväinen. Pari päivää tuumailtuani käyttökohdetta yli jääneille muurikiville tajusin tilaisuuden koittaneen tämänkin penkin korotukselle. Kiviäkin oli juuri sopiva määrä.

Kuva viime keväältä hunajamarja Atut:n istutuksen jälkeen. Multatilaa piti saada korotettua joten tuollainen ”tyylikäs” kumpare muotoutui.

Hetken silmäiltyäni totesin kivien olevan kenollaan ja kummallinen pykäläkin muuten siistissä rivistössä oli. Ihan pelkkä lisäkerroksen latominen entisten päälle ei siis tullut kyseeseen. Aivan vasemmanreunimmaiset kivet saivat jäädä paikalleen mutta loput nostin kokonaan ylös, kaivoin vähän maata pois ja lisäsin kivimursketta jo tuttuun tyyliin. Vatupassi ja kumivasara ahkerassa käytössä sain rivin suoraksi itse asiassa yllättävänkin nopeasti. Oikeassa laidassa paljastuikin miksi muuten tasainen rivi nousi. Kalliohan se siinä juuri sen kriittisen sentin liian korkealla joten ratkaisin ongelman laittamalla vain rivin päätyyn isomman kerroksen soraa ja jättämällä pari reunimmaista muurikiveä alimpaan kerrokseen laittamatta. Muutama vaaleamman harmaa muurikivi tähän pohjimmaiseksi nyt meni tummempien kaveriksi mutta puoliksi maan alle joten en kokenut tuota isoksi ongelmaksi.

Oikea laita upposi onneksi aika kivasti maan alle joten korkeampi sorakerros ei tuosta paista silmään.

Siisti tuli. Oli kyllä tyytyväinen olo homman jälkeen. Oikeassa laidassa piti vähän huijata ja laittaa vain välikivi tuohon päätyyn koska isompi ei olisi mitenkään mahtunut. Ylimääräinen kansikivi on tuossa oikeassa laidassa siis piilottamassa jäänyttä koloa. Leikitään kuitenkin että se on siinä suunnitellusti jatkamassa kallion linjaa ;) Tuohon istutan vielä toisen hunajamarja Onnin milloin nyt vaan saapuu postissa muiden taimien kanssa.

Mutta pohdinnassa on mitä maanpeitettä tuohon vielä laittaisi. Löytyykö mitään syötävää varjossa viihtyvää tähän vai onko laitettava pelkkää koristekasvia vaan? Kuorikatekin kai yksi vaihtoehto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti