maanantai 18. toukokuuta 2020

Kasvilähetystä pukkaa

Kevään toinen (vaan ei viimeinen...) kasvilähetys saapui Paratiisin taimitarhalta matkahuollon kautta lähikaupan postipisteeseen odoteltuaan kuljetuksessa viikonlopun yli. Hakiessa totesin jo monesti samoissa merkeissä tapaamani kaupan tädille että näissä merkeissä saatan palata vielä parikin kertaa :) Lähetys oli hyvin pakattu, kaikki kasvit pystyssä ja hengissä läpinäkyvällä pussilla suojatussa pahvilaatikossaan. Ei jäänyt kuljetuksen työntekijöille ainakaan epäselväksi miten pakettia tulisi käsitellä. Kärhö Kaiser oli ilmeisesti puutarhalta loppunut tai ei ollut puutarhalle saatukaan koska se lähetyslistalta puuttui ja rahakin oli tilille jo hyvitetty. Kaikki muut tilatut kasvit löytyivät.

Istutushommat aloitettiin helposta kohteesta rannan aidanteesta jossa valmis multatila vain odotti kasvejaan. Reunoille marjatuomipihlaja (Amelanchier alnifolia) Obeliskit ja keskelle purppuraheisiangervo (Physocarpus opulifolius) Diabolo. Marjatuomipihlajien kasvukorkeus on jopa 3-4 metriä mutta kasvutapa pylväsmäisempi. Purppuraheisiangervolle mittaa kertynee 2 metriä joka sekin näkösuojaksi aivan riittävä korkeus.

Pirtsakat taimet ihan hyvässä kasvun alussa.

Hunajamarja (Lonicera kamtsathicum) Onni sen sijaan näytti ensitutustumalta ei niin virkeältä. Vasemmalla oleva viime kevään hankinta Atut on melkoisessa etumatkassa kokonsa kanssa. Toisaalta ei sekään ostaessa mikään jättiläinen ollut.

Elossa kuitenkin. Ehkäpä tuo tuosta lähtee. Sanotaan nyt kuitenkin että jos olisin itse taimea valitsemaan päässyt puutarhalle niin kauppaan olisi saattanut jäädä. 1.5 -metriseksi tämän pitäisi kasvaa joten kirittävää riittää.

Seuraavaksi rotkolemmikit (Brunnera macrophylla) saivat paikan rinnepenkistä syyshortensia Dart’s Little Dotin juurelta. Kun kyseessä 30-50cm korkeaksi kasvavat kasvit niin odotuksena oli hiukan kookkaammat taimet. No mutta keväthän tässä on edelleen joka voinee nyt asiaan vaikuttaa. Ei nuo omatkaan pihan taimet missään hurjissa mitoissa vielä suinkaan ole. Silver Heart lähimpänä kivireunusta, sen alapuolella Sea Heart ja vasemmalla Jack Frost.

Silver Heart

Sea Heart

Jack Frost

Ja taas suurennuslasit esiin. ;) Pikkutalvio (Vinca minor) Argenteovariegata kirjavalehtinen versio on tuossa tiarellojen ja keijunkukkien yläpuolella. 

Viimeinen istutus vaati vähän valmistelua. Haapa on kaatamatta hengissä edelleen mutta kasvit saivat nyt siihen jo asettua. Puunkaato vaatinee sitten kasvien tilapäisnoston aikanaan ylös, toivottavasti viimeistään ensi vuonna kuitenkin. Kärräsin häkkikompostorin kompostoitumattoman sisällön reippaasti vaan pohjille tekeytymään ja päälle pussimultaa kahdeksan säkkiä tähän hätään. Vähän neulasilla höystettyä multaa myös viimevuotisesta terassin istutusprojektistakin etualalle. 

Päätinkin jättää alppiruusu Cunningham’s Whiten sijoilleen. Oikealla taakse sijoitin jo toissavuodesta haaveillun 2-3 metriseksi kasvavan kiinan-/kesähortensia (Hydrangea heteromalla) Bougien. Vasemmalle etualalle istutin atsalea (Rhododendron) Ruususen uni -pensaan joka kasvaa noin 1m korkeaksi. Oikealle eteen tulisi jatkossa Mustilan puutarhalta tilaamani myös matalammaksi noin 1m  jäävä alppiruusu Royal Rosy.  Yritin laittaa riittävää välimatkaa mutta saattaa tulla siirtotarvetta myöhemmin silti. Haavan kaatuessa tilaa kyllä tulee lisää joten ei ongelmaa asiasta. Nyt ei kyllä multaakaan olisi isommalle alalle riittänyt.

Vielä alankomaiden tilausta odottelen ehkä tällä viikolla lähteväksi. Taitaa kyllä seistä kuljetuksessa helatorstain vuoksi vielä ekstrapäivän jos keskellä viikkoa lähetetään. Mustilasta tilasin eilen etupihan kukkapenkkiin kärhöjen kiipeämisalustaksi metallisen 220cm korkean obeliskin ja sen kaverina saapuisi edellä mainittu alppiruusu. Ehkä sitten alkaisi kasvihankintojen osalta riittää tälle kesälle (tai sanotaan että ainakin nyt keväälle) ;).







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti