sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Kevyttä puutarhailua

 Viikolla olikin melkoinen tuuli. Onneksi meille ei myrsky iskenyt kovinkaan suurella voimalla ja tuhoilta vältyttiin. Viikonlopun aurinkoinen keli houkutteli pieniin puutarhatouhuihin vaikkakin tuuli viilensi keliä aika tavalla. Pihan komeimmasta syysväristä vastaa edelleen tappotuomion saanut haapa. Kaulauksestako johtuen punastutti lehtensä aikaisin.

Pirteä punainen haapa metsänrajan penkin taustana.

Syksyn tuntua on myös kellastuvissa köynnöshortensian ja taaempana näkyvän kuunliljan lehdissä.

Komeamaksaruoho (sedum) Herbstfreude lienee tässä. Viimeisenä kukkansa aukova maksaruoho. Meinaa hallan kanssa tulla aina vähän kiire. Pakkasten uhatessa tämä on korjattava maljakkoon talteen.

Punahattu taittui myrskyn tuulessa kumartelemaan kohti keijunkukkaa.

Syysleimuissa viimeisiä jo viedään, Sweet Summer Purple.

Nimettömän punahatun kukka on jo lähes kokonaan auennut.

Tarhaviinikärhö (clematis viticella) Pernille aukaisi taas nupun ja lisääkin olisi tulossa.

Syksyn toinen punahattuostos aukoo myös uusia nuppuja.

Pikkutalvio (vinca minor) Argenteovariegata päätti olevan kukinnan aika. Kevään ostos jolla taitaa olla hiukan vuodenajat nyt sekaisin.

Sitten pientä fiksailua keijunkukille. Kokeellista yritystä parantaa talvenkestoa istuttamalla kesän aikana ylösnousseet kasvupisteet syvemmälle. Oma tuntuma on että talvesta parhaiten selviytyvät ne jotka pysyvät maantasossa kasvamassa. En ole aiemmin syksyllä tällaista testannut mutta teoriassa voisi toimia. Kasvupisteistä oletettavasti kasvaa uusia juuria, ainakin kevään kokeiluissa.

Turhan pitkäksi venähtänyt lehtiruusuke on altis sään vaihteluille.

Sinne upposi mullan alle.

Sama temppu tehtiin lähes puolelle keijunkukista. Jakamaan en näitä nyt lähtenyt. Epäilen etteivät olisi riittävästi juurtuneet ennen talven tuloa. 
Tuli tuosta pehkosta nyt ainakin siistimpi jos ei muuta iloa.

Ja muutama peittokurjenpolvi tuli vielä siirrettyä syreenipuun juurelle.

Ronskisti vaan pitkä rönsy poikki. Hiukan juuriakin oli jo valmiiksi ja toisessa päässä näkyy vaaleana jo pieni kasvusilmukin josta otollisissa oloissa syntyy lehtiruusuke. Näitä riitti joten syksyisessä kokeilussakaan ei ole menetettävää.

Toiveissa peittävä kurjenpolvimatto puun juurelle.

Sipulit jäivät istuttamatta. Leikitään että syynä on ainoastaan ensi viikolle luvattu jopa +20 asteeseen nouseva lämpötila. Oikeasti ehkä vaan laiskotti liikaa ;) Hollannin tilauskin on matkalla ja saapunee ensi viikolla. Tuossa on pientä puuhaa niiden lidlin sipulien kanssa. Loppuun tilauslistaus jonka sisällöstä ei ollut juuri mielikuvaa ja jouduinkin googlaamaan millaisia kukkia noista nyt on kevääksi kasvamassa.


2 kommenttia:

  1. Upea tuo punainen haapa. Kaikki meidän tontin ympärillä kasvavat haavat värittyvät kirkkaan keltaisiksi. Onhan sekin kyllä kaunis, mutta hukkuu vähän keltaisten koivujen sekaan. Pitääpä käydä omat keijunkukat myös läpi ennen talven tuloa. Joku mielikuva on, että ainakin korallikeijunkukat olisivat nousseet selvästi liian ylös.
    Kiva lista kukkasipuleita. Muutama tuttu tulppaani löytyi joukosta. 'Little Beauty' on todella kaunis ja on ainakin minulla kukkinut runsaasti jo kahtena vuonna. Ei siis häviä heti, mikä on aina hyvä ominaisuus sipulikukalla. Kannattaa miettiä sen paikka huolella, sillä se on matala ja myöhäinen. Minä menin istuttamaan sen kookkaiden kuunliljojen juurelle kun luulin, että se ehtii kukkia juuri sopivasti ennen kuin kuunliljan lehdet kasvavat isoiksi. Pieleen meni. Kaivoinkin nyt kaikki sen sipulit toiseen paikkaan.
    Aurinkoista viikkkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin hankkia noita vähän pienempiä tulppaaneja juurikin useamman vuoden kukinnan toivossa. Viime syksynä istutinkin jo muutama Little Beautyn joista osa taisi minullakin jäädä muiden kukkien alle. Pitää yrittää olla tällä kertaa viisaampi. Laukkojen kanssa meni vielä vähän huonommin kun ensimmäistä kertaa istuttaessa en todella huomioinut että osa kukkii vasta keskikesällä. Eipä niistä paljoa sitten penkin keskeltä näkynytkään 😂. Eihän sitä aina voi onnistua. Lämmintä syysviikkoa :)

      Poista