sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Siementaimet maahan

 Aamusta pilkotti hiukan sinistä taivastakin pilvein välistä. Eiliseen verraten keli oli huikean paljon parempi vaikka tuuli olikin kova. Päätin koiran aamulenkin jälkeen ryhtyä tauon jälkeen puutarhatöihin. Terassin penkki on odottanut kitkemistä jo toista kuukautta 🙈. Piti saada tilaa siementaimien valeistutukseen koska talvea ne eivät ainakaan purkeissaan kestä. En ole kyllä varma selviävätkö maassakaan mutta mahdollisuudet ovat joka tapauksessa huomattavasti paremmat. 

Unohdin jälleen kaivaa kännykän esiin ennen aloitusta mutta eiköhän tästäkin jo ilmene kitkemisen tarve. Varsin oli tuuheiksi ruohotuppaat ja nokkoset ehtineet...

Johan parani. Jätin vielä salaatit ja porkkanat maahan kasvamaan.

Sitten joukkio keväästä lähtien enemmän ja kesän mittaan laiskemmin hoidettuja siementaimia.

Jokseenkin hitaasti kasvaneita esikkoja. Suurennuslasit esiin, siinä ovat istutettuina. Varsinaisesti ei tila uhannut purkeissa vielä loppua mutta syksyn tulo pakotti jo istuttamaan että ehtisivät jollain tapaa yrittää juurtua maahan. Nämä ovat siis niitä kerrottujen esikkojen siementaimia jotka kylvin maaliskuussa.

Enkä hennonut kennoihin jääneitä keijunkukkiakaan jättää istuttamatta.

Oikealla isompaan purkkiin aiemmin siirretty taimi ja vasemmalla kennoihin jääneet. Varmasti ihan syystä noita kannattaa koulia isompiin ruukkuihin.

Kuunliljat siirsin samalla vauhdilla terassin reunan viereen. Taitavat olla siementaimia kun noin pieniä enkä muista ainakaan toista itse tähän penkkiin siirtäneeni.

Loput keijunkukat istutin hunajamarjapenkkiin. Ainakin talven yli saavat olla tuossa ja keväällä saatan siirtää muualle jos selviävät. Talvituhojenkin varalla on hyvä olla ylimääräisiä taimia varalla.

Näissä isommaksi kasvaneissa oli jo ihan mukavat juuretkin. Valmiita maahan oikeastikin istutettavaksi. Samalla kehun noita puutarhahanskoja (tai oikeasti siis työhansikkaita) jotka ostin keväällä Motonetista. Vedenpitävät hanskat ovat erittäin tarpeelliset viileässä ja kosteassa kelissä.

Kolme pikkuruista esikon taimea istutin metsänrajan rinnepenkin reunaan. Voin keväällä tästä tarkistaa mistä noita voi yrittää etsiä.

Ja kaksi saivat paikan kalliopenkistä Endless Summer hortensia Twist’n Shout:n juurelta. Hortensiahan ei siis tänäkään kesänä kukkinut. Ensi kesäksi annan sille mahdollisuuden vielä tuossa mutta sitten saa joko siirron muualle tai suoraan kompostiin.

Enempää en saanut aikaan kun alkoi jälleen sataa ja piti kiiruhtaa sisään ruokaakin laittamaan. Nyt oli aika optimaalinen ajankohta istutukselle koska luonto pitää huolen kastelusta. Kesäkuivalla ei näin pienillä taimilla olisi kovin hyviä mahdollisuuksia selvitä. Sipuli-istutukset saavat vielä tovin odottaa, ehkäpä ensi viikonloppuna aloitan niiden parissa. Hollannin tilaus ei ole vielä edes lähtenyt. Eivätpä ainakaan ehdi kuivumaan kun saapuvat sopivan istutuskelin aikaan.


2 kommenttia:

  1. Minunkin pitäisi istuttaa muutama keväällä kylvetty pikkutaimea vielä maahan. Istutin suurimman osan jo elokuun alussa, mutta muutama oli niin pieniä, että jätin vielä kasvattamaan juuristoa. Oletko kerännyt omista keijunkukista siemeniä vai ostanut kaupasta? Hyvät puutarhahanskat ovat kullanarvoiset varsinkin kevään ja syksyn märillä keleillä. Itse olen vetäissyt vielä kumihanskat puutarhahanskojen päälle, sillä pelkistä kämmenistä ja sormenpäistä vedenpitävät hanskat eivät riitä, kun kitkee syyskosteudessa villiintyneitä rikkoja. Ei ole kätevin systeemi sekään, mutta ainakin hetken aikaa kädet pysyvät kuivina. Aurinkoisia syyspäiviä!

    VastaaPoista
  2. Nämä keijunkukat oli omia siemenkeräyksiä Midnight Rose -lajikkeesta. Viime vuonna kokeilin ostettua siemensekoitusta jotka olivat sitten kaikki jotain perusvihreää lajiketta. En ollut mitenkään supertyytyväinen... Mielenkiintoista nähdä millaisia keijunkukkia näistä kasvaisi isompina. Nuo hanskat ovat kokonaan vettä pitävät, Wondergrip Aquat joista löytyi lähes omiin käsiin sopiva kokokin nro 7. Ehjänäkin toistaiseksi kestäneet. Toiset vastaavat hiukan lämpimämmät vuoratut taisi olla Wondergrip Thermo Plus -merkkiset joista tosin pienin koko on omiin käsiin vähän reilu Nro 8. Kyllästyin läpimärkiin jääkylmiin sormiin ja viime syksyn reilu 500 sipulin istutusprojektia varten hankin kunnolliset hansikkaat.

    VastaaPoista