sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Hellettä riittää

 Nyt on aurinkoa ja lämpöä riittänyt. Sadekuuro ei olisi puutarhalle haitaksi mutta en todellakaan valita. Puutarhassa kukassa ovat kärhöt, kurjenpolvet ja ensimmäiset liljat.

Omoshiro-kärhö ilta-auringossa.

Yhtäaikaa oli peräti neljä kukkaa auki joista kolme Tae- ja etualalla Omoshiro-kärhön.

Etupihalla puumainen Puistosyreeni Ainola saa uuden kukinnan oksillaan kiipeilevistä tarhaviinikärhö Pernillen kukista

Pernillen kukkien sävy vaihtelee tummemmasta violetista vaaleampaan

Violetit kukat eivät taida kuvasta kovin hyvin erottua mutta muutama kukka tuossa jo aukeaa.

Värililja Lollypop kukassa. Ihan nätti mutta tuo pinkki sävy tuppaa haalistumaan auringossa. Nämä tuntuvat viihtyvän ja leviävänkin varsin hyvin joten näitä nyt ovat suurin osa pihamme liljoista. En nyt tiedä ovatko liljakukkometsästyksen arvoisia. Jos löytäisin riittävän matalaksi kasvavia korvaajia niin nämä saisivat tehdä tilaa.

Mehitähdet ovat myös kukassa. Hassuja töröjä. Kukissa on se huono puoli että siinä on sitten sen ruusukkeen elämä. Toivottavasti vierestä löytyy tarpeeksi isoa mehitähteä kasvamaan tyhjäksi jäävä tila umpeen.

Tällaisenkin pionin löysin metsänrajan penkistä kukkimasta. Kukinta meinasi jo ehtiä ohi ennen kuin huomasinkaan. Sanoisinko että aika jännä… Onko kaunis vai ei? En tähän hätään löytänyt muistiinpanoistani tälle nimeä.

Hortensia Early Sensation. Ihan mukava kukinta keväällä istutetuksi.

Hortensia Summer Love muuttaa terälehtiään jo pinkin suuntaan. Pinkkiäkö tänä vuonna siis luvassa. Epäilen ettei pinkkinä tule säilymään tässä happamaan pyrkivässä maaperässä.

Keltaluumu Laatokan Helmi näyttää vihdoin ja viimein tekevän uutta kasvua. Aloin jo epäillä eikö tämä todellakaan aio kasvaa kun on jurottanut samoja lehtiä muodostaen nyt kolmatta kesäänsä. Ehkä ei vaan tykännyt aiemmasta paikastaan. Ostokesänäkin meinasi kuivua hengiltä ja viime vuonna joutui myös nostetuksi paikaltaan kun yritin multatilaa syventää. Jospa nykyinen paikka tälle kelpaisi. Ainakaan multatilasta ei nyt pitäisi kiikastaa.

Kasvilavojen tilanne oli päässyt vähän noloksi kitkemisen puutteessa.

Oli siellä mansikoitakin eikä pelkkää rikkaa. Pitäisi varmaan se mansikkakangaskin viimein laitella ennen kuin ehtivät isommiksi puskiksi. Pientä satoakin on jo syöty.

Mosquito Magnetin saalis. Eilen vaihdettiin kaasupullo täyteen. Näemmä olin hiukan heikosti laittanut tehosteaineen kun pakkauksen avaus oli jäänyt puolitiehen. Tässä siis saalis pelkän hiilidioksidin voimin. Kuivaakin on ollut joten meidän pihassa hyttystilanne ei tosiaan mikään katastrofi, jos täällä sellaista nyt ikinä edes on. Päästään nyt näkemään onko siitä tehosteesta hyötyä kun saalista taas ehtii kertyä.

Loma häämöttää jo. Ensi viikon työt ja sitten neljä viikkoa aikaa keskittyä muuhun. Varmasti puutarhassa tulee vietettyä runsaasti aikaa. Saa olla superkiitollinen tästä omasta pihasta jossa viettää aikaa myös järvestä nauttien. En keksi paljoa parempaa kuin pääsy ulos rauhassa käyskentelemään suoraan ovesta.  Mainittakoon myös että vesi-ilmapallopainot ovat kokeneet kohtalonsa, auringonpaahde oli niille liikaa. Saattoihan tuota vähän arvata mutta tulipa kokeiltua.

9 kommenttia:

 1. Hellettä on. Toivoisin, että seuraavat lupaukset sateesta pitäisivät paikkaansa, sade on kasvimaalle niin paljon tehokkaampi kastelu kuin mikään muu. Onhan se kuitenkin ihmeellistä, miten lämmintä on.
  Täytyykin käydä katsomassa myös omien hortensioiden tilannetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toissaviikon sateen jälkeen kyllä huomasi eron sadetinveteen. Kosteus kesti selvästi paremmin maassa.

   Poista
 2. Täälläkin sadetta kaivattaisiin jo todella paljon. Kasvit ja nurmikko suorastaan huutavat vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän pihalla on sentään mahdollisuus kastella järvivedellä. Ei tulisi mitään tässä kuivassa hiekkamaassa jos yrittäisi kastelutta selvitä. Melkoisen monta kasvia olisi jo hengettömiä. Toivotaan kaikkien puutarhalle välillä kunnon kastelua.

   Poista
 3. Kauniita kärhöjä. Sama loman odotus täälläkin, ja samat suunnitelmat avata ovi ja olla puutarhassa ihan rauhassa. Vielä tämä viikko, pian se tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työviikko vilahtanee ohi nopeasti. Melkein paras viikko kun kokonainen loma häämöttää edessä. Aurinkoista lomanodotusviikkoa!

   Poista
 4. Ihania kärhöjä. Munki Pernille aukaasi tänään ensimmääset kukkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna viimeinkin on kunnolla kärhöjä mitä ihastella tässäkin puutarhassa. Sinulla näyttää olevan oikein runsas valikoima jo omassa puutarhassasi.

   Poista
  2. On niitä kertyny, mutta kasvu jää pääsääntöösesti palio vaatimattomammaksi ku etelän puutarhoos. Pärijäävät kuitenki joten kuten.

   Poista