perjantai 23. heinäkuuta 2021

Penkkien tuunailua

 Ai että, pitkästä aikaa eilen lapiohommia. Keli oli kyllä varsin sopiva kaiveluun. Kaikki vanhemmat kukkapenkit saivat osansa. 

Etupihan penkkiin istutin reissun punahattuhankinnat. Muutama lisääkin on tilattuna joten samalla päätin hoitaa kuntoon viimeisenkin kulmauksen penkistä. Muutama keijunkukka samalla siirtyi ja istutin purkeissa vahvistuneita jakotaimia myös penkkiin tyhjiä aukkoja täyttämään. 

Ihanat karkkivärit. Vasemmalla viime vuoden punahattu, taaimpana Sunseekers Red ja etummaisena Delicious Candy. Oikeassa kulmauksessa auenneena uusia ennennäkemätön päivänlilja, kenties Calico Jack.

Samalla siirsin naapurin rajapenkistä liian kuivasta ja aurinkoisesta paikasta kärsineet melkein oranssiksi muuttuneet keijunkukka Berry Smoothiet. 

Limenvihreä keijunkukka obeliskin läheltä siirtyi metsänrajan penkkiä raikastamaan. Se ei oikein istunut tähän etupihan penkin värimaailmaan.

Sitten keväällä koskemattomaksi jääneeseen kulmaukseen.

Kurjenpolvet saivat kokonaan tästä kulmauksesta häädön. Jäljelle jäivät päivänliljat ja keijunkukat. Tuohon tienpuoleiselle penkin osalle mahtuu päivänliljojen taakse pionien eteen vielä yksi tai kaksi punahattua. Päivänliljat olivat vähän kärsineet tilanpuutteesta kurjenpolvien puristuksessa mutta eiköhän tuosta vielä ihan hyvä tule kun puskat rehevöityvät tulevina kesinä.

Naapurin rajapenkissä reunoilla sijaitsevat keijunkukka Berry Smoothiet eivät tosiaan olleet parhaimmillaan.

Aika surkean näköiset.

Laitoin tilalle purkkikasvatuksista oletettavasti paremmin aurinkoa sietävät.

Ei vielä yhtä tuuhea puska mutta toivottavasti lehdet säilyttävät paremmin näillä sävynsä.

Sitten metsänrajan penkin kimppuun. Sävymaailma siis ikävän tunkkainen tuossa rinneosiossa. Melkoista siirtelyä tulikin harrastettua. Totesin että uusiakin kasveja voisi mahtua korvaamaan tylsempiä vaihtoehtoja. Rusehtavanoranssit keijunkukkien siementaimet lähtivät lähes kaikki kompostiin.

Lähtötilanne. En taaskaan malttanut ottaa useampaa kuvaa joten muurinkivipenkin osasta muutos jäi heikommalle raportille. Tottakai kaivannot ulottuivat lopulta siihenkin.

Yksi vihertävälehtinen keijunkukka sai siirron rinteeseen ja tilalle mahtui uusin syysleimu Famous Light Pink joka erottuu etualalla vaaleanpunaisilla kukillaan. Pari tyhjää paikkaa vielä reunalla jotka täytän keijunkukilla kunhan tänään ehdin.

Syyhortensia alempana sai ympärilleen rotkolemmikit ja kuunlinljoja.

Toisesta suunnasta hortensiaa ja rinnettä. Rusehtava sävy väheni huomattavasti. Siirsin kuunliljoja myös taaemmas rinteeseen tuomaan vihreän väriä lisää.

Kaksi isompaa kuunliljapuskaa kulmauksesta siirtyivät siis rinteeseen ja tilalle kokeilin penkin keskustassa sijainneita jotenkin heikosti kasvaneita punahattuja tuohon pionin viereen. En tiedä ovatko mielestään liian varjossa mutta testataan nyt vähän toista kohtaa. Tuohon punahattujen juurelle voisi istuttaa myös kerrottujen esikoiden siementaimia kunhan tästä joudan. Joko viimevuotisia terassin penkistä tai tämän vuoden tuotantoa.

Kivien vierustassa on nyt lehtiperennoja ja isoimman reunakiven viereen siirsin harvemmassa kasvaneet patjarikot nyt yhtenäiseksi matoksi. 

Nyt olisi metsänrajan penkissä keskellä vielä muutama aukko sopivaa keskikorkeaa kasvia odottamassa. Nyt on kova pohdinta millä ne täyttäisin. 2 kommenttia:

  1. No on sinulla lapio heilunut. Niin se vaan on kun yhdestä paikasta aloittaa se vyöryy kuin itsestään, niille pitää löytää joku paikka ja taas pitää kaivaa ja siirtää. Hienot hankinnat teit, päivänhatut on kyllä upeita ja samoin päivänliljat, niitä on minulla myös paljon erivärisiä .
    Istutuksia minäkin olen nyt tehnyt muutaman päivän ajan. Sitten taas ensi kuussa jatketaan.

    VastaaPoista
  2. Pitää miettiä tarkkaan milloin lähtee siirtelemään kasveja koska juurikin noin siinä käy.

    VastaaPoista