keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Istutuspuuhia

 Sainpas viimein melkein puoli vuotta hoivatut taimet maahan asti. Punahatut saivat paikan kalliopenkistä. Pohjalle jäi kyllä savisempaa maata (näköjään sellainenkin ongelma nykyään tässä pihassa voi olla) mutta toivon kohopenkissä niiden kuitenkin pärjäävän kun läpäisevän maan viihtyjiä ovat. Lähes 70 kuukausimansikan taimea sijoitin useampaan kohteeseen. Ison osan päärynäpuun penkkiin mutta myös karviaspensaiden alle, kirsikka-, omena- ja luumupuiden alle taimia riitti. Kuusi taimea lahjoitin anoppilaan. Ahomansikat saavat uuden kodin kaverin pihalle. 

Vanhemmista punahatuista alkaa olla jo silmäniloa kukkien värin kirkastuessa. Avautuvia päivänliljoja on taas mukava bongailla. Kaikki eivät niistäkääkn tänä vuonna kuki. Sinänsä ei hirveän yllättävää kun suuri osa etupihan penkin päivänliljoista on viime vuonna istutettuja. 


Tarhalyhtykärhö Princess Kate on aukonut useamman kukan ja nuppujakin ihan kohtuullisesti.

Jalokärhö Pink Fantasy

Tarhaviinikärhö Avant Garde avasi ensimmäiset kukkansa. Nuppuja on viime vuonna istutetuksi kärhöksi ihan mukava määrä. Tämä voisi kaivata toisen kärhön kaverikseen mutta en uskalla istuttaa mitään ennen kuin vieressä sijaitsevan valaisimen kohtalo on selvinnyt. Kaivanto uuden istutuksen kohdalla ei olisi toivottua.

Tarhaviinikärhö Pernille meinaa jäädä piiloon syreenipuun oksistoon.

Lumikärhö kukkii rannassa kallionkolossa.

Vähän karummat olosuhteet tällä mutta viime vuotta paremmin kasvanut kun syksyllä mukkasin oloja paremmaksi.

Päivänliljoja on auennut toistaiseksi kuutta eri lajia joista suurinta osaa en saa nyt nimetyksi.


Canadian Border Patrol lienee tässä

Vanhimmat päivänlilja Minstrel Boyt kukkivat runsaimmin. Väri livenä hiukan enemmän violettiin taittava.


Joan Senior?

Entrapment

Syysleimutkin hiljalleen aloittavat. Näidenkin aukeaminen on vähän haikean tunteen herättävä kun ovat kuitenkin loppukesän kukkijoita.

Early Red on pirteän pinkki.

Younique Bicolorin ensimmäiset kukat.

Nimetön valkoinen aukesi ensimmäisenä jo viikko sitten. Taustalla ensimmäisiä Sherbet Blendin kukkia.

Ensimmäiset kunnolla pinkin sävyn saavuttaneet punahatun kukat etupihalta. Tämä on selvinnyt jo kahdesta talvesta.

Perinteisempi Magnus on vielä vihertävässä vaiheessa mutta jotenkin kiva näinkin.

Jalohortensia Summer Love

Twist’n Shout on tehnyt aurinkoiselle puolelleen enemmän kukkia. Aika violettihan tämä on kuten maan happamuuden olin kuvitellutkin.

Taimi-istutukset vielä loppuun. Eivät aivan yhtä kivoja silmälle katsella.

Punahattujen taimista osa oli alkanut tehdä jo isompaakin lehteä. Kallionkoloista noussutta multaa saivat nyt kasvualustakseen.

26 taimea taisin laskea mitä maahan asti laitoin. Tulisihan tuosta ihan kiva katsella jos edes puolet selviäisivät kukkivaksi asti. Ainakaan vielä ei nuppuja näy mutta ei sitä koskaan tiedä jos ennen syksyä vielä joku kukkakin näkyisi.

Päärynäpuun penkki vaati esivalmisteluja. Ahomansikat eivät tahtoneet pysyä aloillaan.

1.5 tuntia noita revin maasta.

Kuukausimansikoiden taimet tilalle. Keskimmäisiksi lintujen silmien alta piiloon yritin saada punamarjaiset Rujanat ja reunoilla keltaisemmin marjovat Yellow Cream ja Yellow Wonder.

Paakut olivat ainakin valmiita istutukseen. Hyvin nousivat kokonaisina.

Osa taimista oli siis pienempiä myöhäisemmän koulinnan ja pienempien lokerikkojen vuoksi. Ihan kelvollisen oloiset juuret noissakin mutta pitää huolehtia kastelusta erityisesti nyt alkuun. Karviaspensaiden alla multa oli melkoista pölyä joten haastaviin olosuhteisiin pääsevät. Keväällä minitaimina suoraan maahan istutetuista ei selvinnyt yksikään. Lisäsin savisempaa maata sekaan ja syksymmällä kasvukauden päätyttyä tai viimeistään ensi keväänä taidan laittaa kompostiakin. Nyt heinäkuun lopulla olisi ollut huono ajatus sitä enää laitella.

Taimia riitti vielä omenapuun ja kirsikkanpuun alle.

Enpä olisi saattanut ostaa lähemmäs 70 taimea kaupasta joten ihan kiva oli päästä noin huolettomasti taimia levittelemään. Toivon kasvuintoa ja ensi vuodelle jo reilumpaa satoa. Kirsikkapuu Latvian Matalan juurelle ahomansikoita vielä jätin kun siinä rajautuvat nurmikkoon ja ruohonleikkuri pitää huolen etteivät aivan vallattomasti leviä.
4 kommenttia:

 1. Kuukausi- ja ahomansikoita on kiva ripotella pitkin pihaa mansikkapaikoiksi. Leviävät itsekseen, ja ilmaantuvat paikkoihin, joihin niitä ei ole istuttanut. Pitkään antavat pikkuruista makeaa satoa. Oikeita kesämansikoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava on pieniä mansikoita nappailla suuhun pihalla kulkiessa. Erityisesti poikaa varten olen halunnut syötäviä istuttaa mutta kelpaavat kyllä omaan suuhunkin. Jos runsaammasta määrästä vähän enemmän itsekin pääsee syömään. Kuukausimansikat taitavat lähinnä siemenistä kylväytyä ja levitä joten niiden kanssa tulen oletettavasi paremmin toimeen kuin rönsyilevien ahomansikoiden.

   Poista
 2. Ihanat kärhöt, päivänliljat ja muut! 26 punahatussa on hyvin varaa talvitappioihinkin, vaikka tietysti toivotaan, että kaikki selviäisivät ensi vuoteen :) Onpahan tuo penkki muuten melkoisen komea näky sitten kun kaikki kukkivat!
  Minä suunnittelin myös korvaavani ahomansikat kuukausimansikoilla. Ahomansikan rönsyilyn kanssa meinaa välillä mennä hermot :D Maultaan ovat kuitenkin melko samanlaisia. Kunhan nyt löytäisi ensin valko- tai kellertävämarjaisen lajikkeen siemeniä, niin eivät linnut ehkä tulisi niin hanakasti samoille apajille.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita siemeniähän jokunen minulla jäi jos ehdin siemenkirjeeseesi osallistua mutta kalliita eivät olleet Virosta Seemnemailmasta tilata. Näyttäisi edelleen olevan saatavilla ja alennuksessakin vielä. https://seemnemaailm.ee/fi/search/?search=Kuukausimansikka. Kuvittelisin penkin melkoiseksi väriläiskäksi loppukesästä jos noista punahatuista kukkivaksi on ja emotaimien väriominaisuuksia periytynyt.

   Poista