lauantai 16. heinäkuuta 2022

Kärhöjä

 Nyt kelpaa puutarhassa puuhailla kun alkoi loma. Ihan näin epävakaista en lomalle toivoisi tosin positiivisena puolena on kastelutarpeen väheneminen. Yläpihan kaivantojen jäljiltä mies pesi painepesurilla jo kalliot puhtaaksi pahimmasta mudasta ja mullasta. Isoa läjää multaa ja osin melkein puhtaammin saveakin olen hiljalleen alkanut hyötykäyttää. Köynnöshortensia Take a Chance sai ainakin tällä erää asumuksekseen kivien väliin rakennetun pesän. Tänään kuskailin savisempaa maata nuotiopaikan aidanteeseen josta nostin samalla ylös toissakesänä istutetut pensaat multatilaa laajentaakseni ja samalla karsien niitä ahdistelevia männynjuuria.

Mutta ei unohdeta kaiken maankaivelun keskellä puutrarhassa oleellisinta eli kukkia. Niitäkin sentään on vaikka vähän hiljaisempi kausi jälleen pionitykityksen jälkeen onkin. Ihanat kärhöt aloittelevat jo ja nuppuja on taas viime vuotta runsaammin.

Pink Fantasy jalokärhö nousi kolmanteen kesäänsä virkeänä. Ei nyt vielä kukkameri tänäkään vuonna mutta useampi kuin yksi kukka kerrallaan auki.

Tarhaviinikärhö Pernille kasvaa puumaista puistosyreeni Ainolaa pitkin

Neljä Pernillen kukkaa jo auki.

Saman puun toiselta puolen nousee tarhakellokärhö White Arabella. Viime vuonna se ei oikein jaksanut kukkia mutta nyt on jo parempi vuosi.
Värililja Lollypop aukesi viikolla ja nopea oli kukintansa.

Lidlin nimettömät värililjat kaveeraavat hyvin tummien keijunkukka Midnight Rosen lehtien kanssa.

Kyläkurjenpolvi Summer Skies on vähän kärsivän oloinen pionien alla mutta on jaksanut muutaman kukan pinnistää. Tälle pitäisi keksiä parempi paikka. Taitaisi viihtyä vähän kosteammassa paikassa kuin nykyinen

Saanko esitellä neljäntenä vuotenaan kukkiva Endless Summer hortensia Twist’n Shout. Näemmä penkin pH ei ole niin hapan mitä kuvittelin koska nuput aukeavat pinkin sävyssä. Aukeavat nuput ainakin lupailevat kaunista kukintaa. Kukkaterttuja laskin reilu 20.  

Vieressä samoin Endless Summer hortensia Summer Loven terälehdet alkavat jo hiukan punertaa. Näyttäisivät aloittavan yhtä aikaa.
.
Köynnöshortensia Take a Chance:lle rakentelin järkäleiden viereen korotetun multatilan

Olkoon nyt ainakin toistaiseksi noin. Vähän pohdin onko roudan suhteen riskiä vaikka maayhteys onkin mutta ei tuohon taustan multakasaankaan oikein voi vielä mitään istutella.

Vielä rannan aidanteen paranteluhommista katsaus. Vähän nihkeästi ovat pensaat tänä vuonna asvaneet joten arvelin etteivät kovin pahanakaan pidä jos vähän korotan multatilaa. Vähän työläs paikka kuskata maata saavilla joka sanoikin sopimuksen irti katkaisemalla toisen kantokahvoistaan. Mitäs yritin raahata liian painavan savikuormaa. Paikka on aika kuiva ja multa melkoisen turvepitoista joten arvelin että savi toimisi tuossa maanparantajana hyvin. 

Kolmatta vuottaan kasvava punalehtinen purppuraheisiangervo Diabolo ei ole juuri lisämittaa tänä vuonna saanut vaikka nopeakasvuinen pitäisi olla. Reunoilla kasvavat marjatuomipihlaja Obeliskit samoin kasvaneet nihkeästi. Vielähän tuohon multatilaa oli varaa korottaa joten ei kuin toimeen ja savi hyötykäyttöön.

Vähintään 10cm tuohon tuli nyt lisää maata. Männyn hiusjuuria lapiolla samalla hakkasin pohjata sen mitä lapio upposi. Jos pensaat saisivat kunnon juuret kasvatettua niin uskoisin niiden tuossa vielä pärjäävän vaikka mikään helppo paikka ei olekaan.

Sormet ristiin ja toivomaan kasvuspurttia viimeistään ensi vuodelle.

Kovasti pohdin mihin kaikkialle tuota kasaa vielä hyödyntäisin. Maan korotus toki alapihan perälle ja savisempaa maata siihen pohjalle kosteutta pidättämään. Pensasmustikoille voisi jonkin verran lisätä. Ehkä etupihan rautatienomenapuunkin viereen kun istutuskuoppa olisi hiukan laajempikin voinut olla. Katsotaan mitä tässä joutaisi ja jaksaisi.


4 kommenttia:

 1. Ihanaa ku kärhöaika koittaa. Sullon siälä pikkuusen suuremmat maansiirtotyät menos :) Rankkaa, mutta palakittevaa hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä odotan kärhöjen kukkameriä mitä muilla näkee. En tiedä viihtyvätkö koskaan riittävän hyvin tässä pihassa mutta otan kaikki kukat ilolla mitä tekevät. Harvemmin maanparannus ja mullan lisäys kasvien viihtymistä huonontavat joten oletan näkeväni palkintoja parempana kasvuna tulevaisuudessa.

   Poista
 2. On aina kiva, kun kärhöt kukkivat edellisvuotta runsaammin. Vaikka kukkia olisi vain muutama enemmän, niin kyllä se silti ilahduttaa ja kertoo siitä, että tulevina vuosina kukkaloisto vain paranee. Multalisäys antaa varmasti pensaillesi ja muille kasveille lisäpuhtia. Tsempit urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuvat kärhöt onneksi aina hiukan useamman alun voimin maasta nousevan ja korkeammalle kasvavan. Pitkä on silti odottavan aika saada tuuhea kärhöobeliski aikaiseksi. Eipä tarvitse ainakaan liikunnan vähyyttä lomalla harmitella kun kärräilee maata.

   Poista