sunnuntai 24. heinäkuuta 2022

Twit’n Shout

Viikon teemana ovat jatkuneet lapiotyöt. Lihaksia kivisti ihan kunnolla parin päivän lapiointiurakan jäljiltä. Märkä saviliisteri ei ole kovin kevyttä lapioitavaa. Kuskasin ohessa pensasmustikkamaan reunaan lisämultaa ja kaksi pensaista pääsi nauttimaan parikymmentä senttiä korkeammasta multatilasta. Lähes kaikki lapiolla irrotettavissa oleva savi kalliosyvänteen pohjalta alkaa olla siirretty mittausten mukaan perustusten ulkopuolelle jäävään laitaan. Mies on ottanut vastuulleen painepesurin käytön ja pessyt paljastuneet kalliot. En ole juuri likaisempaa hommaa nähnyt kun savinen vesi roiskuu myös tekijän päälle. Uppopumpulla on kuoppaa tyhjätty jo useamman kerran projektin aikana. Toivottavasti montaa kierrosta ei enää tarvittaisi puhtaisiin kallioihin. Jatkuva pieni vesivana lirisi myös pensasmustikkamaan suunnalta kuoppaan joten yritin kaivaa nyt senkin ongelman hoitamiseksi salaojan. Ainakin tänään sateen jälkeen vesi näyttäisikin kulkevan toivottua reittiä. Onneksi saunarakennus tulee pylväiden päälle joten aivan kriittistä ei tuo kuopan vedettömyyskään ole. 

Puutarhassa alkavat loppukesän kukkijat heräillä. Hortensiat ovat aloitelleet. Ensimmäinen päivänliljakin aukesi ja myös punahattujen terälehtiin tulla punervaa sävyä. Jalohortensia Twist’n Shoutin sävy muuttuu kukinnon kypsyessä päivittäin ja sävy alkaa vähintäänkin violettiin vivahtaa. Sitä on ollut mielenkiintoista seurata  ja onhan se nyt tämän hetken kaunein kukkija joka pitää ensimmäisten joukossa kurkkia lähempää. Seuraavat kuvat onkin omistettu Twist’n Shoutille reilun viikon ajalta 16.7 lähtien kuvaseurantana vanhemmasta tähän päivään.
Pari muutakin kukkaa ettei näytä liian yksitoikkoiselta.

Joku keltainen päivänliljahan se tämä ensimmäisenä aukeamaan ehtinyt taas sitten yllättäen oli.

Jalokärhö Pink Fantasy on kukintansa huippuhetkillä.

Tänään auenneet tarhalyhtykärhö Princess Kate:n kukat samassa obeliskissa.

Vieressä syreenipuussa kiipeilee violetti tarhaviinikärhö Pernille ja matalammaksi jäänyt valkoinen White Arabella

Toissapäivänä punahatut punersivat vain hiukan.

Tänään jo näyttävämpi pinkki.

Siementaimiakin on punahatuista itsestään kylväytynyt etupihan penkkiin. On se hyvä etten ole kovin ahkera kitkijä. Saavat toki jatkaa kasvamistaan ja keksin ensi vuonna sopivamman paikan jos talvesta selviävät.

Sisäkasvatetut punahatun taimet ovat edelleen ruukuissaan istuttamatta mutta virkeät. Jospa ensi viikon aikana nekin pääsisivät maahan asti. Paikaksi kaavailin kalliota alppiruusun ja hortensioiden juurelle mutta multatila on vielä vaiheessa.

Kuukausimansikat myös joutuvat kärvistelemään pikkuisissa lokeroissaan. Niiden hitaaseen istuttamiseen on ollut myös syynä vielä kesken ollut ahomansikoiden satokausi. Nyt alkaisi olla aika kuitenkin niiden lähteä ja nämä pääsevät tilalle. Ahomansikoillekin on uusi koti sovittuna joten kompostiin nekään eivät joudu.

Laitanpa vielä pupun aterioinnin uhriksi talvella päätyneen omenapuu Vuokon tilanteesta päivityksen. Latvaksi soveltuva silmu kasvukauden käynnistyttyä siis ilmestyi ja uutta latvaa on puulla nyt kasvanut ainakin 40cm. 

Puu näyttää oikein hyvinvoivalta ja sivullekin on oksia tullut niin ettei meinaa samaksi puuksi uskoa mikä raasku se keväällä vielä oli latvattomana ja lähes oksattomana.

Pensasmustikkamaan parannusprojekti oli vähän työläs saavilla multia kuskaillessa kun kottikärrylllä ei tällä hetkellä ole tuonne pääsyä.

Etualalle multaa oli tekovaiheessa jäänyt selvästi ohuemmin.

Nyt multaa on 20-30 cm enemmän etureunassakin.

Kaksi pensasta siirsin samalla lähemmäs alueen reunoja jotta satoa mahtuisi sekaan keräämään hiukan paremmin. Tiiviihkösti kasvavat kyllä edelleen, myönnettäköön. Kuorikatteet siirsin työn ajaksi syrjään. Nyt ei huomaisi mitään tehdyn ellei itse tietäisi.

Saunarakennusprojektista vähemmän viehättäviä otoksia muutama loppuun

Melkoinen läjä mutaa tullut siirrettyä kuopan takalaidassa olevasta syvimmästä kuopasta tuohon vasempaan reunaan.

Sateen vuoksi peitettiin varmuudeksi pressulla mutaseinämä ettei se vielä märkänä lähtenyt valumaan sateen mukana takaisin lähtöpisteeseen.

Salaojan toiveena johtaa vedet nyt kuopan suunnasta poispäin. Poika halusi rakentaa sillan :) Kieltämättä tuo on vielä keskeneräisenä oja eikä salaoja ja kuuluuhan ojiin monesti se ylikulkusiltakin. Tuo on tosin vain lapion levyinen joten kovin suurta harppausta ylitys ei vaadi :)

Huomenna kahden reissupäivän jälkeen pihahommat taas jatkuvat. Toivoisin kallion puhdistamisen osalta projektin jopa valmistuvan ja pääsisin sitten mullan kärräykseen ja istuttamaan ruukkukasvatukset viimein maahan. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti